De citit! Foarte interesantă această analiză despre serviciul militar din Ro

De citit! Foarte interesantă această analiză despre serviciul militar din Ro

De citit! Foarte interesantă această analiză despre serviciul militar din Ro de pe rumaniamilitary.ro :

Având în vedere că tocmai am scăpat de sărbători și ne pregătim de perioada concediilor, nu avem mari probleme pe glob sau măcar în proximitate, totul este kumbaya, ministerul s-a gândit să fie creativ. Creativ de tot.

În lumea cea cu apă caldă permanentă la care fac de multe ori referire, ai două variante de serviciu militar, activ și în rezervă. Ambele voluntare, în sensul în care nu mai este nimeni constrâns la îndeplinirea acestui serviciu, respectiv nu există serviciu militar obligatoriu. Desigur, discutăm în principal de blocul NATO unde noțiunea de interoperabilitate este suverană, dar modelul acesta este întâlnit undeva la 80% din totalul țărilor de pe mapamond. Și la noi, după chinurile facerii, în 2007 s-a trecut la serviciul activ pe baza de voluntariat, respectiv profesionalizarea armatei în detrimentul armatei bazate pe conscripție și militari în termen (MeTei, popular, pentru cei care au prins vremurile și au lucrat cu ei). Mai departe, legea privind statutul gradaților și soldaților voluntari (cum se numea ea în 2006, actual statut al soldaților și gradaților profesioniști) inițial prevedea și noțiunea de rezerviști, adică soldați care sunt pregătiți tot voluntar un număr de zile pe an. În 2015, tot după chinuri lungi și de parcă nu s-a întâmplat nimic în Crimeea, apare și la noi un statut (o lege) a rezervei voluntare, și în 2017, doi ani mai târziu avem deja primele locuri pentru rezerviști.

Bun, chinuitor, greu, de parcă a trebuit să proiectăm nava Enterprise, ne-am mișcat si noi într-un context de securitate regională în picaj liber. Ne-a luat iarna prin surprindere, că dracu se gândește că iarna începe în luna Decembrie. Greu de tot, avem 15 ani deja de serviciu militar profesionist activ și cam 5 ani de serviciu în rezervă. Loc pentru îmbunătățire există har Domnului, pe activi stăm mai bine totuși, având o experiența deja considerabilă în managementul RU pe acest sector iar pe rezervă, tot încet, ardelenește, încercăm să conturăm niște principii statornice care să genereze măcar puncte de reper sigure în evoluția recrutării, selecției și formarii personalului de rezervă. Însă mai sunt mulți pași de făcut.

Aceste două variante disponibile, după cum vă spuneam, în toate armatele civilizate ale lumii, și mai există de asemenea o largă expertiză în NATO unde am putea face un „best practices sharing” adică echivalentul corporatist al împărtășirii unor practici de succes. Ar fi mult de muncă aici pe cei doi vectori, însă noi, românii, autorii conceptului de democrație originală, ne-am gândit să facem o românească adică să întoarcem mașina pe linia dublă continuă.

In acest context în care managementul de proiect ar necesita seriozitate și concentrarea eforturilor pe cei doi vectori, hop, ne-am gândit să fim creativi și să facem un al treilea vector. Pai nu? Drept urmare ne povestește ministrul pe la televiziuni ultima idee năstrușnică a ministerului, serviciul militar de 4 luni.

Lucram cu materialul clientului, deci:

Ministerul Apărării Naţionale vrea să aibă din nou militari în termen, dar pe bază de voluntariat. Sunt doriţi în armata română, tineri care vor primi și bani pentru asta.

Cei interesaţi, bărbaţi și femei, vor fi instruiți 4 luni după care vor intra în rezerva operaţională gata să apere ţara, dacă va fi nevoie.

Potrivit proiectului de lege iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale, ″Militarul în termen voluntar″ va fi recrutat din rândul tinerilor – bărbaţi şi femei, care au între 18 şi 35 de ani. Din 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, iar rezerva operaţională se reduce pe măsură ce îmbătrânesc cei care au făcut armata obligatorie.

General Constantin Spanu, MAPN: ″Vrem să introducem şi un alt statut, un alt concept: Militar în termen voluntar. Cei care vor să satisfacă serviciul militar, dar să nu aibă un contract după aceea cu Armata. Evident că avem nevoie de o diversificare a soluţiilor de completare a bazei de date pentru că evident cei care au executat serviciul militar obligatoriu ies uşor, uşor din evidenţe, pentru că cei care au executat serviciul militar ca militari în termen ies din evidenţe la 55 de ani″.

Stagiul de pregătire militară de bază pentru militarii în termen ar urma să dureze patru luni, iar voluntarii vor beneficia de echipamentele necesare, de cazare şi masă. În timpul stagiului, vor învăţa să mânuiască arme şi să acorde primul ajutor.

Ca să fie siguri că numărul celor interesaţi să devină militari în termen voluntari va fi suficient de mare, iniţiatorii proiectului de lege vorbesc şi despre stimulente financiare. La absolvire, militarii voluntari ar urma să primească o îndemnizaţie consistentă: echivalentul a trei salarii medii brute, ceea ce la nivelul anului 2022 ar însemna peste 18.000 de lei. Pentru asta vor trebui să jure că îşi vor apăra ţara dacă va fi nevoie.

Proiectul de lege referitor la militarii voluntari în termen este în circuitul de avizare şi aprobare şi ar putea fi adoptat curând.

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/mapn-vrea-sa-aiba-militari-in-termen-pe-baza-de-voluntariat-tinerii-interesati-vor-primi-si-bani-pentru-asta.html

Am căutat cu sârg și dăruire echivalentul unui astfel de serviciu armatele la care făceam mențiune mai sus. Nu am reușit să găsesc ceva echivalent și rațiunea pentru care nu identificăm ceva aici este simplă, încercăm să lucrăm cu structuri și modele specifice unei armate obligatorii și încercăm să le ajustăm/potrivim într-o armată profesionistă. Adică struțo-cămilă, sau popular nici cal, nici măgar. Substituim obligativitatea de regula constituțională a serviciului militar cu această sumă de bani și gata, avem armată de nu mai știm ce sa facem cu ea. Observ iarăși că se insistă pe aceste aspecte strict financiare fără o perspectivă profesională, fără a avea „un contact apoi cu armata”. Deci la angajare, tot neveste si neamuri. Am înțeles. Și totuși cu oamenii aceștia ce se întâmplă, lăsăm la vatră și hai noroc? Am investit în ei, și multă sănătate?

Banii în discuție sunt considerabili însă după opinia mea ar atrage un tip de persoane puternic motivate de aspecte financiare și doar atât. Genul de om care pentru 3000 de euro pleacă în Occident, că no’ acolo „se” dă mai mult. Nu oferim desigur calificări, programe de pregătire, măcar omul să plece cu o hârtie de acolo, șofer profesionist, bucătar, ceva. Orice.

Mai departe, 4 luni îmi pare a fi cel mai lipsit de logică cadru de timp. 4 luni însemnă mai mult decât o vacanță pentru elevi care ar putea să își dorească să înceapă anul școlar cu niște bani în buzunar. Sau anul universitar. Faptul că nu există cicluri de pregătire sa atragem continuitate este de asemenea o inepție. La al doilea ciclu de 3 luni o avansare, 9 luni de armată și o diploma de bac luată pe bune, posibilitatea de a deveni subofițer, sau după 4 cicluri și o diplomă de facultate utilă ministerului și nu studiul menstruației la berze, eventual ofițer. Nimic, 4 luni, „che$” la buzunar și hai pa! Colacul peste pupăză, în proiectul de lege mai vechi găsit pe net la SGG, am găsit mențiune ca „meteii” pot avea doar gradul de soldat. Bun. Motivant.

Sunt uimit într-un mod total neplăcut de nivelul acesta de percepție asupra pieței muncii și asupra ceea ce motivează oamenii să funcționeze într-o societate. Repet pentru a câta oara, ministerul a devenit un simplu jucător pe piață muncii. Aia unde salarul, posibilitățile de promovare, cariera etc constituie un tot sistematic și unitar, nu elemente componente facultative.

Bravos minister, mult noroc, ce să spun.

Ma semnez al vostru lt(rez)/ rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?