De citit!

De citit!

Achizițiile de teste PCR făcute de autoritățile din Wuhan și provincia Hubei au crescut vertiginos încă din luna mai 2019, cu jumătate de an înainte ca China să raporteze oficial primul caz de COVID-19, afirmă un nou raport citat de revista Nikkei Asia .

Raportul numit „ Achiziții pentru o pandemie ” arată că autoritățile din Hubei, provincie a cărei capitală este orașul Wuhan, au cheltuit în jur de 67.4 milioane de yuani (aproximativ 10,5 milioane de dolari) pe teste PCR în 2019, aproape dublu decât în 2018, numărul de achiziții începând să crească încă din luna mai.

Documentul redactat de compania australiană de securitate Internet 2-0 a fost întocmit în urma colectării și analizării datelor unui site care monitorizează informațiile despre licitații publice din China.

Echipa de analiști care a realizat raportul este alcătuită din foști oficiali din agențiile de securitate ale Statelor Unite, Marii Britanii, Australiei și ale altor țări, punând sub semnul întrebării versiunea oficială a Chinei cu privire la izbucnirea pandemiei, un subiect care a alimentat tensiunile dintre Beijing și Washington.

Testele PCR sunt folosite pentru a depista prezența unei anumite secvențe genetice într-o mostră și sunt folosite și pentru identificarea altor patogeni, nu doar a COVID-19.

Creștere vertiginoasă a achizițiilor de teste PCR

Raportul sugerează însă că creșterea neobișnuită a numărului de achiziții arată că autoritățile chineze știau că o nouă boală se răspândește în Wuhan și în zonele din jurul capitalei provinciei Hubei.

Numărul de comenzi plasate de universitățile din această provincie s-au dublat, cele realizate de Centrul Chinez pentru Controlarea și Prevenirea Bolilor au crescut de 5 ori și cele plasate de agențiile de testare a animalelor au crescut de 10 ori.

Însă în același timp achizițiile realizate de spitale au scăzut cu peste 10%.

Datele privind achizițiile lunare de teste PCR arată o creștere vertiginoasă a numărului acestora în luna mai, în special din partea CDC-ului chinez și a armatei acestei țări.

„Credem că creșterea cheltuielilor în luna mai sugerează că acesta primul moment posibil pentru depistarea infecțiilor”, afirmă raportul.

Achizițiile au crescut vertiginos și între lunile iulie-octombrie, în special din partea Universității de Știință și Tehnologie din Wuhan.

Instituția de învățământ superior a cheltuit 8,92 milioane de yuani pe teste PCR în 2019, de aproximativ 8 ori mai mult decât în anul anterior.

Alături de spitale și autoritățile responsabile de sănătatea publică, universitatea joacă un rol direct în gestionarea apariției focarelor unei noi boli, potrivit raportului.

Implicarea acestor grupuri oferă dovezi că „creșterea numărului de achiziții a fost cel mai probabil legată de apariția COVID-19 în provincia Hubei în 2019”, afirmă autorii documentului.


FOTO: Sheng Jiapeng / Xinhua News / Profimedia Images

China respinge raportul

„Evaluarea noastră, bazată pe un grad ridicat de încredere, este că pandemia a început cu mult mai devreme în China decât a informat aceasta [Organizația Mondială a Sănătății cu privire la COVID-19]”, adaugă analiștii.

Ministrul de externe al Chinei a respins concluziile raportului.

Într-un răspuns transmis agenției Bloomberg News , un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing a afirmat că concluziile documentului cad în aceeași categorie ca a altor „afirmații dubioase” despre originile coronavirusului.

El a comparat constatările documentului cu „așa-zisul raport” care care a concluzionat că este posibil ca pandemia să fi început încă din august 2019 după ce autorii săi au analizat volumul de trafic din apropierea spitalelor din Wuhan și căutările de cuvinte cheie precum „tuse” și „diaree”

„Urmărirea unui virus este o problemă științifică serioasă și ar trebui făcută de oameni de știință”, a declarat oficialul chinez pentru Bloomberg.


FOTO: Wikimedia Commons

Beijingul a informat OMS despre coronavirus pe 31 decembrie 2019

Beijingul a informat OMS la sfârșitul lunii decembrie că primul caz simptomatic de COVID-19 a fost înregistrat pe 8 decembrie 2019 însă numeroase informații apărute ulterior sugerează că autoritățile chineze știau mult mai devreme că un virus se răspândește în Wuhan.

Akira Igata, un profesor de la Facultatea de Business din Tokyo care a examinat independent datele raportului întocmit de Internet 2-9, afirmă că informațiile prezentate în acesta „nu sunt concluzive pe cont propriu”, ele „oferă dovezi puternice că se știa despre răspândirea unui virus în jurul Wuhan cu câteva luni până la jumătate de an înainte de luna decembrie”.

Imagini din satelit care au surprins parcările spitalelor din Wuhan au arătat o creștere subită a activității începând cu august 2019, potrivit unui raport întocmit de cercetători de la Universitatea Harvard și alte instituții.

Însă un raport publicat în luna august de agențiile de informații ale Statelor Unite nu a putut confirma dacă SARS-CoV-2 a scăpat dintr-un laborator sau s-a transmis natural la oameni de la un animal.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…