De citit!

De citit!

Stânga progresistă a suferit pierderi semnificative în alegerile de marți din California, unul dintre principalele state liberale din SUA, în ceea ce analiștii de peste ocean descriu ca fiind un avertisment pentru Partidul Democrat în perspectiva alegerilor intermediare din America din luna noiembrie 2022. Rezultatele vor afecta dramatic peisajul politic „de la o coasta la altă,” spun comentatorii, potrivit g4media.ro .

Procuror progresist, respins în San Francisco

Locuitorii din San Francisco au votat marți cu o majoritate covârșitoare pentru revocarea procurorului progresist Chesa Boudin în urma unei campanii intense care a captivat America și i-a divizat profund pe democrați în ceea ce privește criminalitatea, poliția și reforma siguranței publice în metropola liberală.

Susținătorii acțiunii de revocare au aplaudat rezultatele scrutinului drept un semn că rezidenții și turiștii vor avea din nou prioritate într-un oraș care se bazează foarte mult pe turism. Ei au respins eforturile democratului Boudin de a-i prezenta pe criticii săi drept republicani.

Boudin a câștigat alegerile pentru procuror în noiembrie 2019, ca parte a unui val național de procurori progresiști care s-au angajat să caute alternative la soluția încarcerării, să pună capăt războiului „rasist” împotriva drogurilor și să tragă la răspundere ofițerii de poliție. El a fost ales cu o platformă aliniată Black Lives Matter pentru a reforma sistemul de justiție penală.

Dar perioada petrecută în funcție a coincis cu criza pandemiei de coronavirus, în care filmările virale cu jafuri desfășurate în miezul zilei și atacurile împotriva membrilor comunității americane de origine asiatică i-au determinat pe rezidenți să lanseze și să sprijine o campanie de revocare a lui Boudin.

Rezultatele parțiale de marți seara au arătat că aproximativ 60% dintre alegători au susținut revocarea procurorului. Boudin – fost avocat public și fiul unui cuplu de extremiști de stânga, închiși timp de decenii după ce au participat la un jaf eșuat în New York soldat cu moartea a doi polițiști și a unui agent de securitate – a rămas însă sfidător în discursul adresat susținătorilor săi la sfârșitul zilei, spunând că a fost depășit la cheltuielile de campanie de „miliardarii de dreapta.” El a spus că alegătorii au fost frustrați „pe bună dreptate” de pandemie și de o administrație locală care nu a reușit să asigure siguranța rezidenților, locuințe și echitate.

Nu este încă clar ce ar putea însemna revocarea lui Boudin pentru mișcarea procurorilor progresiști la nivel național și în California, unde candidații reformiști s-au confruntat cu candidați tradiționali, care au promovat legea și ordinea într-o serie de curse electorale, cu rezultate mixte. Dar în Los Angeles County, liderii campaniei de revocare a procurorului progresist George Gascón – acuzat că este „prea moale” cu infractorii – au precizat într-o declarație că rezultatele din San Francisco au arătat că Gascón ar putea fi următorul revocat.

Primărița din San Francisco, London Breed, va numi un înlocuitor temporar al lui Boudin, până când un procuror permanent va fi ales în noiembrie.

AP a precizat că perioada în funcție a lui Boudin a fost marcată de o luptă continuă cu Departamentul de Poliție din San Francisco (SFPD), care a acuzat biroul procurorului progresist că a reținut probe într-un caz împotriva unui ofițer. Boudin a dat însă vina pe SFPD, afirmând că nu a putut urmări cazurile în justiție deoarece poliția nu a adus probe și a făcut arestări în doar 5% din cazuri.

De asemenea, procurorul progresist a ajuns în centrul atenției după ce a dezvăluit că poliția a folosit ADN-ul colectat dintr-un viol pentru a aresta victima într-o infracțiune asupra proprietății fără legătură cu cazul de agresiune sexuală.

Analiștii susțin că rezultatul acțiunii de revocare și diferența mare între cei care au susținut/respins revocarea lui Boudin (61% față de 39%) reprezintă o respingere a stângii, pe măsură ce democrații renunță la apelurile de „definanțare a poliției” în fața sondajelor la nivel național care arată o preocupare crescândă a americanilor cu privire la siguranța publică, în special din partea oamenilor de culoare, potrivit NBC .

Stânga radicală, în urmă și în LA

Îngrijorările față de rata mare a criminalității și numărul mare de oameni ai străzii, precum și față de abordarea liderilor liberali în ceea ce privește siguranța publică, au marcat și cursa pentru postul de primar în Los Angeles, unde progresista Karen Bass (membră a Camerei Reprezentanților din partea Californiei și selecționată pe lista scurtă a candidaților pentru vicepreședinte de către Joe Biden) și omul de afaceri miliardar Rick Caruso au avansat în următorul tur al alegerilor din Partidul Democrat.

O numărătoare inițială a buletinelor de vot prin corespondență a arătat că Rick Caruso a strâns 41% din opțiunile de vot, iar Bass 38%. Un candidat trebuia să depășească 50% pentru a evita un al doilea tur de scrutin, programat pentru noiembrie, care va decide funcția – foarte importantă – de primar al orașului Los Angeles.

O duzină de nume au fost pe buletinele de vot pentru alegerile de primar în LA, dar mai mulți candidați au renunțat pe parcursul cursei. Bass, o favorită a aripii progresiste a partidului, și Caruso – un republican devenit democrat cu doar câteva zile înainte de startul campaniei electorale – s-au distanțat cu ușurință de restul plutonului.

Cursa s-a concentrat în mare parte pe lipsa de adăpost și pe rata criminalității care face ravagii în Los Angeles. Peste 40.000 de oameni trăiesc în tabere pentru persoane fără adăpost pline de gunoaie și în rulote ruginite, iar jafurile și spargerile de locuințe, larg mediatizate, i-au îngrozit pe locuitorii metropolei.

Caruso, un fost republican, s-a prezentat ca un alt tip de democrat, care va rezolva crizele ce afectează puternic al doilea oraș ca mărime din America. Miliardarul, care face parte din consiliul de administrație al Fundației Prezidențiale Ronald Reagan și a fost susținut de sindicatul poliției, s-a poziționat ca un outsider de centru care luptă împotriva elitelor progresiste ce domină Primăria din LA. El i-a învinovățit pe Bass și pe alți lideri democrați pentru taberele persoanelor fără adăpost care s-au răspândit în aproape fiecare cartier și pentru străzile nesigure.

„Această este o noapte grozavă pentru că atât de mulți oameni au mers la vot și au trimis un mesaj: Nu suntem neputincioși în fața problemelor noastre,” a spus Caruso. „Nu vom permite acestui oraș să cadă. Nu vom mai accepta scuze.”

Comentatorii cred că performanța meritorie a lui Caruso este un semn nedorit pentru democrați, care își vor apăra majoritățile fragile din Congres în alegerile din noiembrie. Ultima dată când Primăria din LA a virat la dreapta a fost în 1993, când alegătorii s-au îndreptat către omul de afaceri republican Richard Riordan pentru a conduce orașul în urma revoltelor violente din 1992, izbucnite după ce patru ofițeri de poliție albi au fost achitați de agresarea lui Rodney King, un șofer de culoare.

Cutremur politic

În toamna acestui an, americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor.

După doi ani, pe 5 noiembrie 2024, vor fi aleși președintele și vicepreședintele Statelor Unite, urmând de asemenea să fie puse la bătaie toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 33 din cele 100 de mandate din Senatul de la Washington, 13 posturi de guvernatori de state și teritorii și alte numeroase poziții oficiale locale și statale.

Așa cum se prezintă lucrurile în acest moment și cum indică cvasimajoritatea sondajele de opinie, democrații riscă să nu mai controleze nici una din cele două camere ale Congresului în urma alegerilor din noiembrie 2022 (și, foarte probabil, nici Casa Albă în 2024). Cele mai multe dintre sondaje estimează că partidul aflat acum la putere în America va pierde zeci de mandate atât în Camera Reprezentanților, cât și camera superioară a legislativului, în contextul în care alegătorii sunt preocupați nu doar de chestiunile economice, precum creșterile de prețuri la alimente și benzină, dar și – așa cum au demonstrat alegerile de marți din Califirnia și din alte state – de criminalitate și siguranța publică.

Republicanii au încercat să pună aceste probleme pe seama Administrației Biden și a politicilor liberale, argumente care au rezonat cu unii alegători marți. De partea lor, democrații se pregătesc pentru o luptă dificilă în această toamnă, în contextul cotelor scăzute de aprobare pentru președintele Biden și a rezultatelor negative cu care partidul președintelui s-a confruntat în mod tradițional în primul mandat. Pentru a contracara aceste tendințe, democrații încearcă să-i prezinte pe candidații Partidului Republican ca extremiști controlați de Trump.

Revocarea procurorului progresist din San Francisco și performanță lui Caruso în fața progresiștilor din Los Angeles au fost descrise de analiști drept „un cutremur politic,” care va avea reverberații la alegerile din această toamnă. Respingerea candidaților de stânga era, până mai ieri, considerată aproape imposibilă în California, un stat liberal prin excelență. Votul de marți arată însă că nici chiar centrele de putere ale stângii nu mai sunt acum sigure electoral, potrivit Axios .

Analistul politic (și rezident al metropolei Los Angeles) Ron Brownstein a spus că rezultatul va zgudui „peisajul politic de la o coastă la alta”, potrivit CNN . La rândul său, Jim Kessler de la Third Way, un think tank democrat de centru, a scris pe Twitter: „Dacă democrații la nivel național nu conștientizează ce s-a întâmplat pentru progresiștii din NY, MN și SF în acest ciclu de alegeri, pregătiți-vă pentru statutul de minoritate permanentă”.

Concluzia comentatorilor de la CNN este aceea că rezultatele de marți din California trimit un mesaj dur democraților care (încă) controlează Congresul și Casa Albă. Rezultatul subliniază din nou cât de mari sunt riscurile politice pentru un partid aflat la putere atunci când „alegătorii furioși” simt că lipsa de locuințe, criminalitatea, inflația, creșterea prețurilor la benzină și perturbarea continuă provocată de pandemia de coronavirus le-au dat viețile peste cap, iar guvernarea se dovedește ineficientă, incapabilă sau prea incompetentă ca să rezolve problemele comunității.

Surse: AP, Axios, CNN, NBC News, New York Post


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro