De citit!

De citit!

Reportajeisback : Va las mai jos calculul detaliat cu câti bani câștiga statul din prețul plătit de noi la pompa pentru benzina și motorina. Cred ca este cel mai detaliat calcul pe care îl puteți găsi pe internet și presa. Sursele le găsiți în comentarii. Calculul este la zi iunie 2022.
¶ Prețul benzinei superioare este azi 9.09-9.34 Lei/litru iar prețul motorinei superioare este 9.5-9.75 lei/litru
¶ Preț baril petrol în medie anul acesta 105 USD. Un baril petrol crud are 159 litri din care rezulta cam 125 litri benzina SAU 116 litri motorina. Aici e o discuție pentru ca volumul benzina/motorina rezultat este variabil și pe lângă combustibilul pur distilat se adaugă foarte mulți aditivi. O alta mențiune este ca dintr-un baril de petrol exista și alți compuși derivați care se vând deci rafinăria nu face bani doar din distilarea asta. Ma rog am cautat mult și media este aceasta dintr-un baril petrol rezulta 125 litri benzina SAU 116 motorina. Asta înseamnă 0.84 USD/litru benzina și 0.9 USD/ litru motorina. Deci prețul de rafinare la un curs mediu RON/USD 4.68 => preț benzina 3.93 lei/litru și preț motorina 4.21 lei/ litru. Acesta ar fi prețul de rafinărie dar atenție nu conține marja rafinăriei care este 10-14% din rapoartele OMV/Petrom de anul trecut (atașate în comentarii)
¶ deci prețurile la poarta rafinăriei estimate iunie 2022 sunt 4.32-4.51 lei/ litru benzina si 4.63-4.84 lei/litru motorina.
¶ conform site-ului oficial al finanțelor publice, nivelul actual iunie 2022 al accizelor la combustibil este 1734.6 lei/ 1000 litri motorinași 1892.72 lei 1000 litri benzina . Sursa o găsiți în comentarii. Deci rezulta ca la fiecare litru benzina se adaugă acciza de 1.89 lei și la fiecare litru motorina se adaugă acciza de 1.73 lei.
*****atentie. Anunțat se guvernul ca scade acciza prin februarie după creșterea fulminanta a preturilor la pompa după ce o crescuse în ianuarie. Nu au mai scăzut-o. A rămas la stadiul declarativ.
¶ PREȚ REZULTAT FĂRĂ TVA
Preț benzina 4.32-4.51 lei + 1.89 lei = 6.21 - 6.4 lei/litru benzina fără TVA
Preț motorina 4.63-4.84 lei + 1.73 lei = 6.36 - 6.57 / litru motorina fără TVA
¶ acest cost este unul fără marja și cheltuieli pentru distribuitorii de combustibil. Deci la acest preț se adaugă salariile, logistica și toate cheltuielile benzinăriilor plus profitul și rezulta prețul la pompa pe care îl plătim.
¶ cât câștiga statul din prețul combustibilului?
- Benzina 1.51- 1.55 lei (TVA 19% brut) + 1.89 lei (acciza) = 3.4 - 3.44 lei / litru adică aprox 37 % din prețul benzinei la pompa merge la guvern. // procentul poate fi mai mic pentru ca este posibil sa nu se aplice TVA la acciza LATER EDIT. Se pare ca statul aplica TVA și la acciza. Taxare la taxare. Noaptea mintii.
- Motorina 1.45-1.49 lei ( TVA 19% brut) + 1.73 lei (acciza) = 3.18 - 3.22 lei / litru adică între 33-34% din prețul motorinei la pompa merge la stat.
Vi se pare puțin? Mie nu. Pentru ca la acele procente se mai adaugă și altele:
1. Impozit pe profit. De exemplu pe T1 2022 OMV/ Petrom a avut un profit de 14.5% net. Dacă aplicam impozitul pe profit rezulta ca statul mai încasează încă 2.3-2.4% procente care se adauga la cele de mai sus.
2. Impozitul pe profit se adaugă și impozitul pe salariile angajaților. Este relevant? Sigur ca da. Profitul și salariile sunt prinse și acestea în prețul plătit la pompa de noi. Tot noi le plătim și banii aceia tot de stat sunt impozitați.
3. Ca să ii dam credit și lui Guda, am făcut calculele la TVA BRUT și nu net. Adică ce tot încearcă Guda sa spună este ca la stat plătești diferența între TVA-ul încasat și cel plătit. Adică TVA-ul încasat de stat de nu ar fi 19% cu mai puțin și asta ar afecta calculul. Da, asa este. Dar ce uita Guda sa spună este ca 95% din cifra de afaceri a benzinăriilor este data de comerțul cu combustibil și prin urmare TVA plătit nu e foarte mare. Asa ca hai sa zicem ca TVA net ar fi undeva la 16%. Se compenseaza draga Guda cu impozitele de mai sus. Și guess what, dacă urmărești traseul TVA, chiar și banii aia plătiți de OMV la furnizori tot la stat ajung.
4. Nu am considerat aici faptul ca statul mai are și redeverente pe exploatări și mai ia și impozit pe profitul rafinăriei.
____________________________
CONCLUZII PERSONALE
¶ Oricum o socotim statul câștiga minim 42-45% din prețul la pompa. Enorm. Sa vedeți cum arata calculele la energie. Îmi fac mea culpa deci ca am scris 60% in postarea precedenta.
¶ exista un interes al statului ca aceste informații sa nu fie publice. A trebuit sa sap tot internetul ca să găsesc informații corecte. De altfel statul încearcă manipularea opiniei publice prin intermediul televiziunilor încercând sa ascundă ca beneficiarul principal al acestor scumpiri din energie este chiar el. Aproape toate statele europene au luat masuri pe protectie pentru cetățeni și firme. Situația e cu atât mai aiurea cu cât România e producător brut de resurse. Adică o parte din cei 105 USD/ baril ies cu cost minim din pământul României.
¶ companiile din energie fac profituri nesimțite. Faceți voi un calcul sa vedeți cam ce marje au. Eu am considerat barilul la 105 USD dar de fapt sunt sigur ca cumpăra mult mai jos prin operațiuni futures
¶ Prețul va ajunge la 15 lei la benzina și motorina. În curand.
¶ Iancu Guda este o portavoce a statului pentru ca promovează agenda guvernului. Adică creșterea taxelor "inevitabila", susține ca statul nu câștigă mai mult de 30% din prețul combustibilului - FALS. OK, și eu am greșit cu 60% dar acest procent sau 55% este peste tot, in toată presa serioasa, în calculele tuturor experților și în rapoartele consiliului concurentei. Sunt un simplu cetățean și nu am timp sa verific fiecare procent de pe piața. Mea culpa.
LATER EDIT. La procentele de mai sus se adaugă și taxa recenta de 1% pentru marile companii și extra taxa de 0.5% pentru resursele naturale. Bani care merg tot la stat. Mulțumesc cititorilor vigilenți.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?