De citit/„Rușii nu știu ce înseamnă să lupți cu o armată adevărată”

De citit/„Rușii nu știu ce înseamnă să lupți cu o armată adevărată”

Eșecul militar al Rusiei în tentativa de cucerire a capitalei Ucrainei era inevitabil pentru că trupele rusești nu s-au mai confruntat cu un inamic puternic de ani de zile, potrivit unui fost mercenar care a luptat alături de armata Moscovei ca parte a Grupului Wagner (așa-zisa armată privată a lui Vladimir Putin), relatează marți Reuters.

Razboi in UcrainaFoto: Maxym Marusenko-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Marat Gabidullin a luat parte la misiunile Grupului Wagner din Siria în numele Kremlinului, dar și la conflictele anterioare din Ucraina. A decis să părăsească Grupul Wagner în 2019, însă cu câteva luni înainte de declanșarea ”operațiunii militare speciale” din Ucraina (la 24 februarie) bărbatul spune că a primit un telefon cu scopul de a fi din nou recrutat ca mercenar.

Marat Gabidullin a refuzat în mare parte pentru că, spune el, știa că forțele rusești nu vor face față misiunii. Și asta în ciuda faptului că Moscova a trâmbițat pe tema arsenalului său militar și a succesului din Siria, unde l-a ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă armata rebelilor.

”Băieți, asta este o greșeală”

"Au fost complet luați prin surprindere de faptul că armata Ucrainei a rezistat cu atâta înverșunare și că au de-a face cu o armată în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Gabidullin, comentând eșecul campaniei militare a Rusiei în Ucraina.

El mai spune că a vorbit cu oameni care luptă de partea Rusiei și care i-au spus că se așteptau să se confrunte cu grupări de miliție dezorganizate, nu cu trupe regulate bine antrenate.

"Le-am zis: Băieți, asta este o greșeală”, povestește Gabidullin, care se află acum în Franța și se pregătește să publice o carte despre experiențele sale din misiunile de luptă ale Grupului Wagner.

Grupul Wagner și Kremlinul

Purtătorul de cuvânt la Kremlinului Dmitri Peskov a reacționat afirmând că nu știe cine este Gabidullin sau dacă a fost vreodată membru al vreunei grupări militare private.

”Noi, statul, guvernul, Kremlinul nu putem avea vreo legătură cu așa ceva”, a spus Peskov.

Nici ministerul rus al apărării nu a dorit să comenteze.

Gabidullin se alătură unui lung șir de persoane care au un background legat de securitatea care l-a susținut pe Vladimir Putin în incursiunile sale în străinătate și care acum acuză incompetența armatei ruse din Ucraina.

Gabidullin a luat parte la ciocnirile sângeroase din Siria (provincia Deir al-Zor), de la Ghouta și de lângă orașul Palmira.

Cine este Marat Gabidullin

A fost rănit grav în 2016 când o grenadă a explodat în spatele său, în timpul bătăliei din munții din zona Latakia. A stat o săptămână în comă și trei luni în spital, unde a fost supus mai multor intervenții chirurgicale, fiindu-i extras un rinichi și o parte din intestine.

Reuters precizează că a verificat din surse independente faptul că a făcut parte din Grupul Wagner și a luptat în Siria.

Luptătorii din Grupul Wagner au fost acuzați de crime de război și atrocități în Siria, dar și în estul Ucrainei, în 2014 (anul anexării forțate a peninsulei Crimeea). Gabidullin a spus că nu a fost niciodată implicat în astfel de abuzuri.

"Am văzut destule în Siria... (Trupele rusești) nu participau direct la lupte”, a mai povestit el într-un interviu la Paris despre cartea pe care se pregătește să o a lanseze în această lună, în limba franceză.

Deși știa despre invazia din Ucraina cu mult înainte de 24 februarie, Gabidullin spune că nu se aștepta să fie la o astfel de scară. "Nici nu putea să-mi treacă prin cap că Rusia va declanșa un război împotriva Ucrainei. Cum să facă așa ceva? Este imposibil”, a mai relatat el.

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii. Grup Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume. Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria