De citit/Susținătorii lui Putin cu afaceri în România/Colcăie de foști generali KGB și masoni

De citit/Susținătorii lui Putin cu afaceri în România/Colcăie de foști generali KGB și masoni

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a întocmit, acum patru ani, o listă care cuprinde 201 nume ale celor mai apropiate persoane de Kremlin.

Administrația americană a realizat așa numita „lista lui Putin” pentru cazul în care se vor aplica sancțiuni menite să pedepsească Rusia pentru amestecul în alegerile din SUA din 2016, precum și pentru încălcări ale drepturilor omului, anexarea Crimeei și operațiunile militare din Ucraina.

Pe lista oligarhilor care-l lingușesc pe Putin, opt dintre ei sunt implicați în afaceri și în România, dezvăluie ziare.com .

Pe lângă persoanele de pe lista întocmită de Trezoreria SUA, în România mai sunt si alți afaceriști ruși protejați direct de Putin.

Securiști fără frontiere

Victor Ustinov, fost atașat comercial al Rusiei în România, este unul dintre ei.

În prezent el are o afacere în România prin firma Unita Construct SRL, deschisă în anul 2001. Ustinov este asociat cu fiul său Alexey Ustinov și el născut la Moscova. Firma celor doi ruși se ocupă cu dezvoltarea imobiliară și nu a avut la vedere cine știe ce activitate.

Doi ani mai devreme de înființarea acestei firme, în anul 1999, Ustinov se asociază la București în Global International 2000 SA cu obiect de activitate de comerţ al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate.

Firma, deschisă, după cum vom vedea, cu scopuri dedicate, avea sediul social chiar în clădirea fostei misiuni comerciale sovietice la București deținută de statul Rus, din Piața Charles de Gaulle.

Conform G4media, acum câțiva ani, clădirea a fost renovată de firma Ideal Proiect patronată de omul de afaceri Marius Dorin Lulea, unul dintre fondatorii AUR.

Marius Dorin Lulea

În anul 2000, Global International 2000 intră într-un consorțiu alături de offshore-ul cipriot Projects & Sistems Ltd și firma austriacă Babkock Borsing Power cu scopul retehnologizării Termocentralei CET Mintia de la Deva.

Prin acest consorțiu, susținut direct de Vladimir Putin, s-a urmărit stingerea unei datorii de aproape 22 milioane de dolari a URSS, din anii 80, rezultată din participarea României la construcția combinatului de la Krivoi Rog.

Astfel, Rusia a furnizat echipamentele energetice necesare modernizării termocentralei, în valoare de 20 de milioane.

Echipamentele au fost livrate prin Global International 2000 SA și au zăcut în curtea termocentralei până au ieșit din garanție.

Acum un an, Termocentrala Mintia Deva, parte a falimentarului Complex Energetic Hunedoara, a intrat în conservare.

Offshore-ul cipriot Projects&Systems Ltd are adresa la aceași căsuță poștală cu firmele israeliencei Tonya Halpern, implicată în scandalul privatizării Hotelului Bucureşti.

Tonya Halpern şi soțul ei Moshe (decedat), proveneau din serviciul de spionaj al armatei israeliene. Partenerul de afaceri al Tonyei Halpern a fost și Constantin Iavorski (despre care am povestit și într-un articol trecut ), alături de care a monopolizat furnizarea cărbunelui către termocentralele româneşti.

La Babcock Borsig Power compania VA-Tech deţinea zece procente și, în anul 2000, controla VA Tech Hydro, firmă implicată în scandalul retehnologizării Porţilor de Fier I şi II. Firma era reprezentată în România de Nicolae Bogdan Buzaianu (fondatorul Energy Holdings) şi partenerul său Boris Golovin (fost agent GRU).

În anul 2007, firma Global Internațional 2000 s-a asociat cu italienii de la Enel și Romelectro pentru a construi una dintre cele mai mari termocentrale pe cărbune din sud-estul Europei, la Galați. Organizația „Greenpeace” a protestat împotriva acestui proiect, care ar fi urmat să înece în poluare Galațiul, iar proiectul a fost oprit.

Global International 2000 a livrat cărbune către CET-urile din Brăila, Iași și Suceava. Dar și în Republica Moldova unde în 2010 a cumpărat firma MoldIteraEnergy de la grupul rus Itera și urma să construiască o megacentrală la Cuciurgan.

În 2010, Global International 2000 cumpără Uzina Termoelectrică Giurgiu SA, singurul furnizor de energie termică pentru giurgiuveni. Firma bucureșteană nu apucă să plătească suma negociată de 22 milioane lei că CJ Giurgiu răscumpără o parte din activele uzinei cu aproape 15 milioane lei, bani virați direct în conturile Global International 2000.

Deznodământul a fost unul previzibil, uzina giurgiuveană a intrat în faliment.

În 2018, anul radierii firmei, asociații din Global International 2000 erau Global Energy Investments SRL din București, Engineering Company Ziomar din Rusia, ucrainenii Dimitro Pokhvata și Olga Prokhvata, rușii Victor Ustinov și Alexey Ustinov, românii Horia Constantin Bejan, Valeriu Petru Achiriloaie și Nicolae Costache și moldoveanul Boris Golovin.

Victor Ustinov era reprezentantul companiei rusești Engineering Company Ziomar, casa de comerț a companiei rusești de stat ZiO Podolsk. Practic el a fost cureaua de transmisie dintre Moscova și interesele rusești din România.

ZiO Podolsk este un imens producător de utilaje nucleare, implicată în mai multe scandaluri internaționale inclusiv în programul de îmbogățire a uraniului din Iran.

Horia Constantin Bejan a fost director în Ministerul Industriilor. Din anii ‘80 până în 2001, Bejan a fost adjunct al Direcției Generale de Comerț Exterior. În anii ‘80, Bejan a gestionat participarea românească la construcția combinatului ucrainean de la Krivoi Rog.

El era în funcție, în anul 2000, când guvernul a emis ordonanța de modernizare a CET Mintia. Tot atunci, era acționar în Global International 2000. În funcție era și cât a fost asociat în afaceri și cu Constantin Iavorski (fost angajat al oligarhului rus Roman Abramovich și fost ministru al energiei în Republica Moldova).

Bejan este asociat și în firma prezentă în Global International 2000, Global Energy Investments SRL, alături de celălalt acționar, Boris Golovin.

Trepădușul

Boris Golovin, despre care s-a tot scris, este executantul din teren al intereselor Kremlinului în România fiind mandatat în special pe sectorul economic legat de termocentrale și cărbuni.

Boris Golovin

Sarcina lui este de a pregăti terenul prin deschiderea firmelor și atragerea oamenilor după interesele dictate. Golovin s-a născut la Soroca, în Republica Moldova și a fost colonel GRU (serviciul de informații al armatei sovietice).

Afacerile desfășurate în România de Golovin întrepătrund interesele rusești și lăcomia unor români de nici nu se mai distinge dacă el este cel racolat sau el atrage oameni cu influență.

Printre personajele influente care au intrat în cârdășie cu fostul agent rus s-au numărat Horia Bejan (fost director în Ministerul Industriilor), Lucian Șova (fost ministru al Transporturilor și al Comunicațiilor), masonul Stelian Nistor, Dan Ioan Popescu, Hrebenciuc sau Radu Berceanu (fost parlamentar și ministru al Industriilor, Transporturilor, Agriculturii, Comerțului și Economiei).

Acum câțiva ani, Golovin declara că inițial a venit în România ca reprezentant al oligarhilor ruși Igor Ziuzin și Oleg Deripaska.

Oțelarii

Igor Zyuzin este președintele gigantului Mechel pe care-l controlează deținând peste două treimi din acțiuni.

Igor Zyuzin

În România, Mechel a deținut mai multe oțelării: Câmpia Turzii, COS Târgovişte, Ductil Steel – Oţelu Roşu, Ductil Steel – Buzău, Laminorul Brăila şi Reparaţii Târgovişte.

În 2013, Mechel a cedat activele sale din România, unei firme de apartament patronată de rușii Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, pentru 230 lei.

În 2016, Vladimir Putin a intervenit personal pentru acordarea unui împrumut de un miliard de dolari de către banca rusească VTB cu scopul de a salva compania Mechel de la faliment.

Oleg Deripaska, este prezent pe „lista lui Putin”, realizată de Trezoreria SUA. Deripaska este unul dintre cei mai influenți miliardari ruși și fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal.

Strabag, firmă controlată de Oleg Deripaska, a câștigat licitația pentru modernizarea bazei NATO din Constanța

Oleg Deripaska

Alte softuri rusești

Grupul rusesc de firme Softline International este prezent în peste 50 de state din întreaga lume, inclusiv în România și Republica Moldova.

România a fost prima țară din UE în care Softline a deschis, în 2010, reprezentanța Softline Intenational SRL.

În prezent, acționarii Softline Intenational SRL sunt Zao „Softline International” din Moscova și offshore-ul cipriot Axion Holding Cyprus Limited, iar administratori sunt rusul Evgheny Tkachenko și moldoveanul Victor Margină.

Victor Margina

În 2015, rușii se extind și înființează, tot la București, firma Softline Corporate Solutions SRL având aceiași administratori ca și prima firmă și ca unic acționar Axion Holding Cyprus Limited.

În 2020, firma a avut un profit de peste 11 milioane lei.

Grupul rusesc Softline este condus de un Consiliu de Administrație din care fac parte milionarul Igor Borovikov - președinte, Dennis Fulling și Oleg Jelesko.

Igor Borovikov

Borovikov este implicat și în organizația OPORA Rusia, condusă de către Alexander Kalinin. Kalinin a fost membru în grupul de inițiativă care l-a nominalizat pe Putin pentru cel de al patrulea mandat de președinte al Rusiei.

Alexander Kalinin

Partenerii lui Borovikov, Fulling și Jelesko au lucrat pentru americanul de origine rusă Boris Jordan, fost director executiv la Gazprom Media, care acum controlează rețeaua de televiziune NTV și grupul Sputnik.

Pe 26 februarie 2022, Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a blocat site-urile sputnik.md și gagauznews.md pe motiv că „promovează informații care incite la ură și război, în condițiile stării de urgență.”

Până în 2020, cele două firme din România ale lui Borovikov au semnat peste 200 de contracte publice a căror valoare se învârte în jurul sumei de șase milioane euro.

Printre clienții firmelor controlate de Borovikov în România au fost SRI, Armata, Parchetul General, Parchetul Militar, Agenția Națională de Integritate și câteva consilii județene.

Cel mai răsunător contract al rușilor a fost cu SRI. Spionii români au implementat proiectul „Sistemul Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes Național Împotriva Amenințărilor Provenite din Spațiul Cibernetic“, din bani europeni. Softline International a furnizat softurile pentru gestionarea vulnerabilităților rețelei și pentru whitelistare fișiere.

Masonii

În anul 2006, firma românească Digisign SA se asociază cu cetățeanul moldovean Anatolii Coman (născut în Ucraina) și deschide la Chișinău firma Imix Digisign Group SRL.

Pe atunci, firma românească (care se ocupă cu semnăturile electronice) era patronată de Victor Marcu (general și fost adjunct al fostului director SRI, Virgil Măgureanu), Cristian Morărescu, Horia Hăhăianu (fost director Transelectrica), Marius Daniel Peștină (implicat în mai multe firme de IT) și offshore-urile cipriote Comaford Limited și Conserial Limited.

Anatolii Coman, fost ofițer KGB, este Mare Maestru al Marii Loji Naționale „Alianța” din Chișinău și fondator al masoneriei din Republica Moldova.

Pentru a mijlocii relațiile dintre masonii români și cei ruși, în anul 2003, Coman l-a adus în România pe Alexander Kondyakov, fost general al serviciilor secrete ruse și Mare Secretar al Marii Loje Masonice Ruse.

Alexander Kondyakov

Pe de altă parte, Kondyakov a reprezentat și Novocom, firma de lobby a lui Vladimir Putin. Prin intermediul acestei firme, masonul rus ar fi oferit consultanță și lui Vladimir Voronin, fostul președinte al Republicii Moldova.

Anatolii Coman a fost implicat în vreo zece firme în Republica Moldova, iar în România în șase (dintre care doar două mai sunt active). În general, firmele au obiecte de activitate legate de comerț cu combustibili și cu energie electrică.

În Republica Moldova, Coman a fondat organizația Alianța Internațională Creștin Ortodoxă. O organizație similară a fost înființată de Mihail Vinulescu, în România.

Vinulescu a fost un partener de afaceri al masonului cu conexiuni în Rusia Gheorghe Florea (cunoscut mai ales ca proprietar al companiei Fulger Bragadiru).

Printre fondatorii organizației de la București au fost și Viorel Zoicaș (apropiat al lui Virgil Măgureanu), dar și afaceriștii Daniel și Emil Tănăsoiu.

Fratele masonului moldovean, Alexandru Coman, a fost șeful Rompetrol Moldova, apoi a ajuns la conducerea Agenției Medicamentului de la Chișinău.

În 2015, a fost arestat pentru că a cumpărat la suprapreț aparatură medicală pentru spitalele moldovenești. Prejudiciul a fost estimat la peste 30 milioane lei moldovenești (aproximativ 1,5 milioane de dolari).

Ministrul

În perioada 1988-1989, Metalexportimport exporta oțel și aluminiu în valoare de două miliarde de dolari anual. Acum, firma este falimentată.

În anul 2007, controlul asupra firmei de comerț exterior a fost preluat de Rosatomstroy, parte a grupului rusesc Atomstroy, condus de rusul Serghei Shmatko, fost ministru al Energiei în perioada 2008-2012.

Serghei Shmatko

În aceeași perioadă, guvernul de la Moscova era condus de Vladimir Putin, care îi cedase președinția lui Dmitri Medvedev.

(O parte dintre informațiile din acest articol au fost publicate de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”