De citit/Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat cheia de la Transilvania, să-și facă de cap

Profesor american specializat în afaceri globale, critici dure pentru Viktor Orban în Bloomberg: O termită geopolitică ce distruge structurile din care face parte, crește tensiunile cu România. SUA ar trebui să restrângă cooperarea cu Ungaria.

Hal Brands, profesor Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS) și specialist în afaceri globale, a lansat critici extrem de dure la adresa premierului ungar Viktor Orban, pe care îl acuză într-un editorial publicat de agenția Bloomberg că slăbește NATO și Uniunea Europeană și face jocurile Rusiei și Chinei.

Ungaria lui Viktor Orban slăbește NATO și UE din interior, în timp ce Rusia și China o fac din exterior, arată profesorul Hal Brands. Comportamentul lui Orban stabilește un precedent periculos pentru SUA, ale cărei interese sunt amenințate de modul de acțiune al Ungariei.

Profesorul american vorbește detaliat și despre politica lui Viktor Orban în regiune, unde tactica sa e similară cu cea a lui Vladimir Putin – utilizarea etnicilor maghiari ca instrument de destabilizare a țărilor în care aceștia trăiesc.

Hal Brands amintește în acest sens de relația cu România, arătând că ”Viktor Orban folosește resentimentele create de tratatul de la Trianon pentru a crește tensiunile cu România”.

Specialistul american arată că SUA trebuie să facă primii pași pentru a arăta că nu tolerează derapajele autoritariste de la statul de drept și democrație.

Washington-ul poate restrânge cooperarea militară cu Ungaria prin suspendarea exercițiilor comune și restrângerea accesului Budapestei la programele de înzestrare cu armament modern. De asemenea, ar putea colabora cu ONG-uri pentru a expune corupția din interiorul guvernului ungar. O măsură extremă ar fi suspendarea unilaterală a obligațiilor de securitate față de Ungaria, scrie profesorul american în editorialul publicat de Bloomberg.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile

3 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

4 Categoria „valori” / Povestea neromanțată a infractorilor din clanul Duduianu: Șantaj, trafic de persoane și dro…

5 BREAKING DSP București intră sub conducere militară: Va fi coordonată de colonelul medic Ionel Paul Oprea, car…