De citit...

De citit...

Se pare ca de aceasta data coafura nu a rezistat… „Drei wetter taft” era totusi reteta germana.

Inainte:

Dupa:

Deci loviturile par sa fie date in zona cosului de fum si sub suprastructura celor doua AK-630, fiind incendiat un punct sensibil din punct de vedere al sistemului enrgetic al navei..

Si aici o schema explicativa referitor la locatia loviturii apartinand celor de la Hisutton.com:

Sa ne amintim un filmulet sovietic de desene animate care explica cum distrugatoarele fasciste erau marcate cu litera Z, vizibil pe unul scufundat, in timp ce submarinul exploratorilor se numea Neptun:

Cateva cuvinte si despre racheta antinava Р-360 «Нептун» (Neptun)…

In martie 2021 Marinei ucrainene i s-au livrat primele bucati ale Neptun, sub indicativul „RK-360MC”.

Dezvoltata de Luch Design Bureau, este o evolutie a rachetei KH-35 conceputa in perioada sovietica, imbunatatirile constand in mare in cresterea razei de actiune si a electronicii ambarcate. Daca masa lui KH-35 era de 610 kg, avand un cap de lupta de 145 kg si o raza de actiune de 130km in varianta originala (300km la varianta 2015), Neptun s-a ingrasat la 870kg, pentru un cap de lupta de 150kg si o raza de actiune de 300km, datorita motorului cu dublu flux MotorSich-400 (evolutie a sovieticului R95-300). Lungimea a crescut si ea la 5,05metri de la cei 4,4 metri ai KH-35.

Boosterul folosit pentru lansarea Neptun este cel al S-125.

In cazul lui KH-35 senzorul radar ARGS-35E se putea cala pe tinte la distante de pana la 20km, noua varianta Gran-KE, datand din 2015, poate vedea tinte la distante de pana la 50km. In cazul Neptun, radarul nu este cunoscut, dar este probabil o evolutie a vechiului sistem, cu performante si electronica imbunatatite, distanta de detectie fiind presupusa la 50km.

Dupa lansare, racheta zboara ghidata inertial asistat de GPS in regim inalt subsonic (Mach 0,8) la inaltimi intre 10 si 30 metri deasupra solului/marii, coborand la 4-5 metri in apropierea tintei.

Caracteristici Neptun (sursa Defence-blog.com ) si test de lansare

O unitate de tragere RK-360MC este compusa dintr-un vehicul de control al focului RCP-360, sase vehicule de lansare USPU-360 si 12 vehicule de transport TM-360 sau TZM-360 de transport/incarcare. Fiecare vehicul poate transporta o unitate de incarcare TPK-360 cu patru containere de transport, ceea ce inseamna o capacitate totala de 72 de rachete antinava. Sasiurile de camioane folosite sunt KrAZ-7634NE si KrAZ-6322 .

Pentru detectarea tintelor este folosit un radar Mineral-U, cu distanta de detectie de pana la 600 kilometri. Localizarea tintei se poate realiza si de UAV-uri sau alte sisteme aeropurtate iar radarul poate fi pornit pentru o scurta baleiere si apoi inchis, suficient pentru a incarca coordonatele de lansare pentru racheta.

Marius Zgureanu/ www.rumaniamilitary.ro

Surse:

Images of cruiser Moskva on fire – liveuamap.com

Les travaux de modernisation du croiseur Amiral Nakhimov ont débuté à Severodvinsk – Le portail des forces navales de la Fédération de Russie (over-blog.com)

https://twitter.com/GrangerE04117/status/1515974834551164931?t=fqb4atMStcB6fLLILlLH5g&s=19

https://www.hisutton.com/


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”