De citit...

De citit...

Reportajeisback : Bai fraților, lipsa de leadership și corupția sistemica se vad mai clar ca niciodată în România dar mai ales în Europa. Avem cu toții problema șantajului energetic al rușilor. Ok. E clar, o știm. La baza e prostia și corupția "liderilor" care au permis dependente de Rusia create premeditat. Pe de alta parte nu e chiar asa greu de rezolvat problema în câțiva pași simpli.
1. Lansarea unui fond de creare rapida a noi surse de energie după ce se inventariază toate sursele de energie din Europa. Nu înțeleg de ce e asa greu sa facă un un fel de program gigant la nivel European prin care sa se investească în microcentrale nucleare pe tehnologie americana sau japoneza. În paralel un alt fond gigant de investiții în energie verde. Nu avem gaz. Ok, scoatem gazul, scoatem petrolul. Trecem cu toate pe electric. E și mai eco iar centralele nucleare sunt cele mai puțin poluante.
2. Eliminat intermediarii de pe piața. Scos complet orice intermediari din piață la nivel european. O parte din sursa preturilor imense sunt acești speculanți care au tot interesul pentru o volatilitate mare. Eu nu înțeleg sincer de ce UE nu e în stare sa cumpere la comun ca o singura entitate energie din toată lumea. Faptul ca fiecare țărișoara își negociază separat pachetele de energie este exact sursa puterii Rusiei și dezbinării. Dacă nici în ceasul al 12-lea nucleul franco-german nu înțelege asta atunci își merita soarta. Oricum cred ca își vor pierde lidershipul în UE.
3. In România traderii contractează energie de la producători gen Hidroelectrica sau Nuclearelectrica pe care o revănd după pe piața SPOT la preturi de 10 ori mai mari. Piața spot (piața de urgenta) trebuia sa reprezinte maxim 10% și a ajuns la 70%. Cum e posibil asa ceva??? Este strigător la cer. De ce statul roman și Europa în general închide ochii la aceasta specula intensa cu energia? Scoateți traderii din joc și schimbați mecanismul. Problema asta nu e de ieri de azi. Ce așteaptă clasa politica??? Între producătorul de energie și consumator sunt distribuitorii și intermediarii (traderii). Aici se umfla 90% din pret. Deci trebuie scurtat și reglementat lanțul de la producător la client plus plafonat profiturile distribuitorilor. Vor sa facă investiții sa acceseze controlat din fondul de dezvoltare gigant.
4. Și cea mai dureroasa problema este spargerea monopolului pe producție și furnizare. Când legislația va permite ca orice firma sa devina furnizor de energie atunci se va schimba totul. Adică dacă eu cu 2 vecini investim într-un sistem de generare a energiei și avem surplus și vrem sa vindem și altora din jur sa o putem face cum dorim fără ca nimeni sa ne obstrucționeze. Imaginați-vă firme care va dau echipamente solare gen cum se dau telefoanele cu abonament. Imaginați-vă firme care fac investiții și au clienți direcți câte un sat sau oraș. Acum e imposibil sa faci asta.
Plătim din greu costul incompetentei și corupției politicienilor. Plătim ca prostii în timp ce companiile din energie au făcut cele mai mari profituri din istorie, băncile cele mai mari profituri din istorie. Rusia nu s-a schimbat în anii astia. Rusia e doar o mica parte din problema. Problema este clasa politica și lipsa de viziune și lidership. Toate astea ne costa enorm pe fiecare dintre noi. Poate ne vom trezi la iarna.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante