De la deținutul 46664, la președinte ales. Viața tumultoasă a lui Nelson Mandela

De la deținutul 46664, la președinte ales. Viața tumultoasă a lui Nelson Mandela

Ziua de 18 iulie a fost declarată de căte ONU „Ziua Mandela”. Astfel, din 2009, an de an se sărbătorește pe acestă dată ziua celui care a fost primul președinte al Africii de Sud, cunsocut pentru lupta pe car a dus-o împotriva opresiunii și a apartheidului.

Nelson Mandela FOTO Facebook

Ziua dedicată lui este un omagiu vieții remarcabile și moștenirii pe care a lăsat-o generațiilor următoare ale lui Nelson Mandela.

În noiembrie 2009, Națiunile Unite au desemnat oficial această zi drept Ziua ONU Mandela. Accentul central al zilei este onorarea memoriei lui Mandela prin implicarea în serviciul comunitar și promovarea proiectelor durabile care lasă o amprentă de durată. Ziua Mandela a evoluat într-o mișcare globală formidabilă dedicată onorării muncii sale, dar și a vieții și promovării schimbărilor pozitive la scară globală, conform celebrelor sale declarații: „A fi liber nu înseamnă doar a-ți arunca lanțurile, ci a trăi într-un mod care respectă și sporește libertatea celorlalți”, scrie The Daily Star .

Cine a fost Nelson Mandela

Nelson Mandela s-a născut pe 18 iulie 1918, în Transkei, Africa de Sud. Originar din familia regală Thembu din Mvezo, Africa de Sud, a urmat studii juridice la Universitatea din Fort Hare și la Universitatea din Witwatersrand, în cele din urmă a practicat dreptul la Johannesburg. Acolo s-a implicat profund în politica anticolonială și naționalistă africană, devenind unul dintre cei mai importanți activiști anti-apartheid din Africa de Sud. În 1963, a fost închis pentru rolul său de lider în mișcarea de eliberare împotriva apartheidului și pentru angajamentul său neclintit față de dreptul inerent al indivizilor de a trăi în libertate.

În 1964, Nelson Mandela a fost închis pe Insula Robben, situată în largul coastei Cape Town. În interiorul zidurilor insulei Robben, prizonierii erau cunoscuți nu după numele lor, ci după numărul și anul întemnițării – astfel, 46664 a devenit identificatorul definitoriu al lui Nelson Mandela. Eliberare sa din 1990 a devenit un punct de cotitură în peisajul politic al Africii de Sud, alimentând dezbateri cruciale și catalizând transformarea țării într-o democrație multirasială.

După eliberare, președinte ales

După eliberare, Nelson Mandela a continuat să susțină reconcilierea rasială în țara sa și a sprijinit inițiativele menite să vindece o națiune divizată. În semn de recunoaștere a eforturilor sale neobosite, a fost ales președinte al Africii de Sud în 1994, deținând funcția până în 1999.

De asemenea, în 1993, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace alături de fostul președinte sud-african Frederik Willem de Klerk. Eforturile postpreședințiale ale lui Mandela au dus la formarea Bătrânilor în 2007, un grup independent format din lideri mondiali care își valorifică înțelepciunea și experiența pentru a promova pacea, a atenua suferința umană și a susține interesele comune ale umanității.

Nelson Mandela a primit peste 260 de premii de-a lungul vieții sale, iar în cinstea sa au fost ridicate numeroase statui și omagii civice, cum ar fi cea de la Nelson Mandela Square din Johannesburg, Africa de Sud. De-a lungul anilor, mărci poștale și diverse tributuri muzicale au fost, de asemenea, dedicate lui Mandela, servind drept amintiri durabile ale contribuțiilor sale imense.

La 5 decembrie 2013, Nelson Mandela, primul președinte al Africii de Sud care a fost ales printr-un proces democratic pe deplin reprezentativ și primul șef de stat negru al țării, a încetat din viață la vârsta de 95 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat