De mâine, ridicare de cortină la Berlinală

De mâine, ridicare de cortină la Berlinală

Corespondență din Berlin de la Tudor Caranfil: Joi, 5 februarie, își deschide porțile unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de film care, alături de cele de la Cannes și Veneția, dau tonul anului cinematografic.

Printre cele 20 de producții care își dispută, în acest an, trofeele cinegetice ale Berlinalei, urșii de aur și argint, se află, cea a spaniolei Isabelle Coixet, autoarea filmului 'Nimeni nu așteaptă noaptea' care deschide festivalul.

Un alt spaniol, Patricio Guzmán, autor al unor pasionante documentare politice ca 'Salvador Alliende' sau 'Cazul Pinochet', anunță pentru această ediție ultimul său documentar 'El boton de nacar'. 

În lista 'vânătorilor' de urși festivalieri mai găsim ultima producție a britanicului Peter Greenaway evocând, în 'Eisenstein in Guanajuato', anii petrecuți de autorul 'Crucișătorului Potiomkin'  în Mexic. Un remake, al lui Benoit Jacquot după adaptările realizate anterior de Jean Renoir și Louis Bunuel, pornind de la același roman al lui Octave Mirbeau 'Journal d'une femme de chambre', e așteptat cu interes, ca și ultima producție a lui Terrence Malik 'Knight of Cups' sau 'Queen of the Desert,' biopic al lui Werner Herzog despre o spioană britanică, un fel de Mata-Hari  care a bântuit Orientul Mijlociu la începutul secolului XX.

Să notăm că, printre aceste repere prestigioase se află și Radu Jude, un regizor român, care lansează în premieră mondială noul său film 'AFERIM'. De notat că filmul lui Jude, care evocă starea de robie a țiganilor din Principatele Române de pe la 1830, realizat în coproducție cu Bulgaria și Cehia, a fost selecționat și el pe lista celor 20 de filme aflate în competiția acestui an. AGERPRES

                                                                                    


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?