Decalajul României faţă de Vest, în materie de digitalizare, ar putea fi transformat într-un avantaj competitiv (profesor ASE)

Decalajul României faţă de Vest, în materie de digitalizare, ar putea fi transformat într-un avantaj competitiv (profesor ASE)

România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) la digitalizarea serviciilor publice şi pe locul 26 din 27 în ceea ce priveşte capitalul uman, mai puţin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani având competenţe digitale cel puţin de bază, dar cu toate acestea decalajul faţă de Vest ar putea fi transformat într-un avantaj competitiv, este de părere Sorin Cristian Niţă, profesor asociat în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE).

"România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la digitalizarea serviciilor publice şi pe locul 26 din 27 în ceea ce priveşte capitalul uman, mai puţin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani având competenţe digitale cel puţin de bază, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Cu toate acestea, exact ca în cazul vitezei internetului, decalajul faţă de Vest ar putea fi transformat într-un avantaj competitiv", a afirmat Niţă, cadru didactic asociat al Facultăţii de Administrare a Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ) din ASE.

Potrivit sursei citate, România se bucură în prezent de una dintre cele mai mari viteze de internet, deoarece a implementat fibra optică, fără a trece prin primele faze de dezvoltare care implicau cablurile de cupru ale infrastructurii telecom.

"Rolul universităţii este de a pregăti studentul pentru intrarea pe piaţa muncii. Un studiu realizat în 2018 de compania Dell Technologies concluziona că 85% din meseriile existente în 2030 nu fuseseră încă inventate în urmă cu patru ani. Tehnologia evoluează cu o viteză fără precedent, producând schimbări la fel de rapide pe piaţa muncii. Drept urmare, trebuie să analizăm cu atenţie trendurile internaţionale şi să adaptăm programa pe cale de consecinţă, pentru a ne asigura că studenţii de azi sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor de mâine. Potrivit estimărilor, industria blockchain va crea 40 de milioane de noi locuri de muncă în următorii 8 ani. Cele mai mari universităţi din lume, printre care Harvard, MIT şi Oxford au construit deja programe pentru studierea acestei tehnologii. Prin lansarea workshopului "Blockchain Marathon" FABIZ-ASE face primii paşi în această direcţie, iar cu ajutorul expertizei în domeniu a partenerilor de la Stakeborg, explorăm oportunitatea de a organiza un program de studii postuniversitare în această direcţie", a menţionat Sorin Cristian Niţă.

Pentru a impulsiona adoptarea noilor tehnologii, FABIZ - ASE, alături de parteneri din mediul privat, precum Stakeborg, VD Law Group, Cryptoverse Academy, bitMahavi şi Digitalio lansează workshopul "Blockchain Marathon", care va avea loc în zilele de 7 şi 14 mai.

Astfel, pe parcursul celor două zile de eveniment, specialiştii Stakeborg Evelyne Vîlcu, Răzvan Dumitraşcu şi Matei Vârsta, vor analiza componentele tehnologiei blockchain şi utilizările acesteia în domeniul financiar, în timp ce Endi Ungureanu şi Cosmin Tronaru vor aborda subiectul oportunităţilor aduse de tokenii non-fungibili (NFTs) şi de dezvoltarea Organizaţiilor Autonome Descentralizate (DAOs).

Totodată, reprezentanţii casei de avocatură VDLaw Group vor analiza cadrul legal al crypto-activelor, Mihai Voiculescu - CEO Cryptoverse Academy va aborda subiectul finanţelor descentralizate, Victor Mitran - cofondator bitMahavi va explica modul în care se pot transforma activele crypto în fiat, iar artistele Tammy Lovin şi Eliana Bogdan vor analiza industria NFT-urilor şi rolul acestora în Metaverse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”