Defensiva rusă la nord de Herson pare să se prăbușească rapid. Un blogger ucrainean susține că forțele Kremlinului au cerut sprijin aerian pe rețelele sociale

Defensiva rusă la nord de Herson pare să se prăbușească rapid. Un blogger ucrainean susține că forțele Kremlinului au cerut sprijin aerian pe rețelele sociale

Defensiva rusă la nord de Herson pare să se prăbușească rapid, așa cum s-a petrecut acum două săptămâni în regiunea Harkov. Forțele ucrainene au publicat fotografii care arată că au ocupat mai multe localități la nord de Herson, pe malul de vest al Niprului, scrie defapt.ro .

În paralel, apar informații că ucrainenii bombardează podul de peste Nipru de care depinde aprovizionarea trupelor ruse din acest oraș.

Dacă Herson va fi recuperat de ucraineni, va fi o lovitură politică dură pentru Putin, care vineri a semnat decizia de anexare a acestei regiuni la Federația Rusă.

Defensiva rusă la nord de Herson pare să se prăbușească

Ucraina a eliberat în această seară Kherșcenivka, iar trupele Kievului se îndreaptă rapid spre Berislav, pentru a nu da timp forțelor ruse să se consolideze în apărare. De ieri până azi, forțele ucrainene au înaintat 20 de kilometri, avansând spre Herson pe malul de vest al Niprului, de la nord spre sud.

Corespondentul The Economist, Oliver Carroll, scrie că un militar ucrainean i-a spus că „lucrurile vor deveni mai interesante spre dimineață”!

Un influencer ucrainean anonim – WarMonitor – susține, pe Twitter, că partea rusă a cerut ajutor aerian prin mesaje transmise pe rețelele sociale. Mesajul ar fi apărut pe Telegram, dar el nu prezintă sursa informației sale.

Bloggerii ruși încep și ei să dea semne de panică și scriu că ar trebui să se pregătească de lupte de guerillă urbană – probabil în Herson.

Sâmbătă, armata rusă a anunţat că s-a retras din oraşul Liman, un important nod feroviar din estul Ucrainei, recunoscându-și astfel indirect înfrângerea.

„Ameninţate să fie încercuite, trupele aliate au fost retrase din Liman spre linii mai favorabile”, a indicat sec Ministerul Apărării într-un comunicat în care a încercat fără succes să mascheze înfrângerea și pierderea unui oraș strategic atât de important.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia