Deficitul de vitamina D poate duce la grave probleme de sănătate. Cum le prevenim

Deficitul de vitamina D poate duce la grave probleme de sănătate. Cum le prevenim

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, cunoscută și sub denumirea de „vitamina soarelui”. Ea joacă un rol esențial în menținerea sănătății organismului nostru. Deficitul poate avea efecte precum slăbirea oaselor, creșterea riscului de fracturi, slăbiciune musculară și creșterea vulnerabilității la infecții.

Alimente bogate în Vitamina D Foto Shutterstock

Deficitul de vitamina D devine o problemă din ce în ce mai serioasă în întreaga lume. Se estimează că aproximativ un miliard de oameni se confruntă cu această carență, notează MedLife. Persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta deficit de vitamina D sunt cele care petrec puțin timp în soare, au pielea închisă la culoare, sunt în vârstă, ori nu au grijă la alimentație.

Principala sursă de vitamina D pentru organismul uman provine de la expunerea pielii la razele ultraviolete ale soarelui, dar poate fi obținută și prin suplimente și alimentație. Se găsește în special în pește, ouă și lapte.

Probleme de sănătate, provocate de lipsa vitaminei D

Primele semnale ale carenței de vitamina D poti fi oboseala, durerea osoasă, slăbiciunea musculară, afectarea calității firului de păr, lipsa poftei de mâncare și vărsăturile. Studiile au relevat o legătură strânsă între deficitul de vitamina D și o serie de probleme de sănătate, precum:

Slăbirea sistemului osos

Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și pentru menținerea sănătății oaselor. O deficiență cronică poate duce la osteoporoză și fracturi frecvente, mai ales la persoanele în vârstă.

Probleme cardiovasculare

Cercetările arată că deficiența de vitamina D poate crește riscul de hipertensiune arterială, ateroscleroză și boli cardiovasculare, ceea ce reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea inimii.

Slăbirea sistemului imunitar

Vitamina D joacă un rol esențial în funcționarea optimă a sistemului imunitar. Nivelele scăzute pot slăbi capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecțiilor și bolilor.

Tulburări neuropsihiatrice

Unele studii au identificat o legătură între deficitul de vitamina D și afecțiuni neuropsihiatrice, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburările cognitive.

Diabet de tip 2

Deficitul de vitamina D poate influența sensibilitatea la insulină și poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.

Prevenția carenței de vitamina D

Pentru a preveni deficitul de vitamina D și pentru a menține nivelurile adecvate în organism se recomandă:

Expunerea moderată la soare

Cea mai naturală și eficientă sursă de vitamina D este expunerea pielii la razele ultraviolete ale soarelui. Cu toate acestea, este important să evitați expunerea prelungită la soare fără protecție solară, deoarece acest lucru poate duce la arsuri solare și la creșterea riscului de cancer de piele. Pentru a sintetiza suficientă vitamina D, specialiștii recomandă expunerea la soare în intervalul scurt, de aproximativ 10-30 de minute, înainte de orele amiezii, de 2-3 ori pe săptămână.

Suplimente de vitamina D

Dacă expunerea la soare este limitată sau dacă sunteți expuși unui risc crescut de deficit de vitamina D (de exemplu, în timpul sezonului rece sau dacă aveți un deficit deja identificat), medicul vă poate prescrie suplimente de vitamina D . Suplimentele pot fi sub formă de vitamina D3 (colecalciferol) sau vitamina D2 (ergocalciferol).

Alimentație bogată în vitamina D

Este importantă includerea în dietă a acelor alimente care conțin cantități semnificative de vitamina D. Acestea sunt:

  • Peștele gras: Sardinele, somonul, macroul și heringul sunt surse excelente de vitamina D; Uleiul de pește: Suplimentele de ulei de pește pot fi o opțiune bună pentru a crește aportul de vitamina D;
  • Ouăle: Galbenusul de ou conține vitamina D;
  • Produsele lactate: Laptele și iaurtul sunt, de asemenea, o sursă bună;
  • Ciupercile: Unele tipuri de ciuperci, precum ciupercile maitake, portobello și ciupercile champignon, pot conține cantități semnificative de vitamina D, mai ales dacă au fost expuse la soare.

Diagnosticul deficitului de vitamina D se face clinic și paraclinic. O anamneză riguroasă poate ridica suspiciunea de hipovitaminoză D. Confirmarea diagnosticului se face paraclinic, prin analize de sânge care măsoară nivelul vitaminei D: 25-hidrocolecalciferol, denumită și 25(OH)D.

În cazul în care ați fost diagnosticat cu deficit de vitamina D, tratamentul va consta în administrarea de suplimente de vitamina D, sub supravegherea medicului. De obicei, nivelurile se normalizează în câteva săptămâni sau luni, iar monitorizarea continuă va fi necesară pentru a asigura că nivelurile se mențin în limitele normale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat