Deloitte: Poate fi dificil pentru contribuabili să se adapteze rapid la modificarea declaraţiei în domeniul TVA

Deloitte: Poate fi dificil pentru contribuabili să se adapteze rapid la modificarea declaraţiei în domeniul TVA

Setul declaraţiilor de TVA ce trebuie depuse până miercuri, 25 martie, include noua versiune a formularului D 390, iar în aceste condiţii poate fi dificil pentru contribuabili să-şi ajusteze sistemele, astfel încât să depună automat acest raport, este de părere Ramona Ţariuc, director Taxe Indirecte în cadrul Deloitte România.

"Companiile care sunt obligate să depună declaraţiile fiscale până la data de 25 martie 2020 nu beneficiază de o amânare a termenului, aşa cum anunţaseră autorităţile anterior. Mai mult, dincolo de problemele create de epidemia de COVID-19, contribuabilii trebuie să se adapteze rapid şi la modificarea unei declaraţii esenţiale în domeniul TVA: D 390. Acest formular a fost modificat recent, iar implementarea este dificilă pentru majoritatea celor vizaţi (...) Setul declaraţiilor de TVA ce trebuie depuse până miercuri, 25 martie, include noua versiune a formularului 390. Versiunea anterioară a fost modificată în urmă cu o săptămână, pentru a fi incluse prevederile referitoare la remediile fiscale (măsurile nou intrate în vigoare în domeniul TVA la 1 ianuarie 2020 în toate statele Uniunii Europene). Formularul nou se completează şi se depune lunar, începând cu operaţiunile desfăşurate în luna februarie 2020", susţine Ţariuc.

Conform consultantului Deloitte, în aceste condiţii, poate fi dificil pentru contribuabili să-şi ajusteze sistemele, astfel încât să depună automat acest raport.

"Modificarea bruscă a declaraţiilor şi comunicarea lipsită de consecvenţă din partea autorităţilor fiscale pot amplifica situaţia deja dificilă în care se află companiile în această perioadă. Pentru a limita pe cât posibil efectele cumulate cauzate, pe de o parte, de dezechilibrele din economie şi, pe de altă parte, de incertitudinea în procesele de raportare, companiile trebuie să se informeze în permanenţă cu privire la soluţiile pe care le au la îndemână pentru a depăşi cât mai uşor dificultăţile financiare (...) Autorităţile fiscale au anunţat că, deşi prelungirea termenului de depunere de la 25 martie la 25 aprilie nu mai este aplicabilă, vor fi tratate cu deschidere şi indulgenţă situaţiile în care contribuabilul dovedeşte că nu a putut respecta termenul de depunere din cauza unor evenimente extraordinare", precizează expertul.

Ordonanţa de Urgenţă nr.29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial din 21 martie, prevede renunţarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declaraţiilor, din 25 martie 2020 în 25 aprilie 2020, însă Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) "asigură contribuabilii că toate cazurile excepţionale şi argumentate de întârzieri în depunerea declaraţiilor vor fi tratate cu toată deschiderea şi indulgenţa prevăzută de lege".

Potrivit unui comunicat de presă, publicat pe site-ul MFP, s-au avut în vedere o serie largă de măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri în contextul actual, fiind stabilite ca prioritare următoarele: nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanţe de urgenţă şi neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă; aceste obligaţii fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante; se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală, măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti se aplică, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale.

Aceste măsurile fiscale încetează în termen de 30 de zile de la ieşirea din starea de urgenţă, subliniază ministerul de resort.

"Având în vedere că Ministerul Finanţelor Publice a lansat un amplu program de garantare şi subvenţionare a creditelor pentru IMM-uri în scopul de a susţine mediul privat şi în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar şi măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecţii de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situaţie fiscală actualizată, s-a decis renunţarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declaraţiilor. Conducerea Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF asigură contribuabilii că toate cazurile excepţionale şi argumentate de întârzieri în depunerea declaraţiilor vor fi tratate cu toată deschiderea şi indulgenţa prevăzută de lege", precizează sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...