Deloitte: România este cea mai activă din Europa Centrală și de Est pe piața portofoliilor de credite neperformante

Deloitte: România este cea mai activă din Europa Centrală și de Est pe piața portofoliilor de credite neperformante

România este cea mai activă piață din Europa Centrală și de Est (CEE) în privința vânzărilor de portofolii de credite neperformante și se estimează că va continua să rămână așa și în 2016, dar se așteaptă ca și Slovenia și Croația să înregistreze creșteri substanțiale în activitatea tranzacțională în 2016, potrivit studiului Deloitte Deleveraging Europe 2015-2016.

'În contextul în care vânzările de portofolii de credite reprezintă o metodă tot mai frecventă de dezintermediere ('deleveraging'), acestea continuă să fie un element strategic pentru bănci. În acest context, piața portofoliilor de credite neperformante din regiune a câștigat teren în 2015, iar România apare în topul regional al Europei Centrale și de Est, cu vânzări estimate (ce includ tranzacții în derulare la sfârșitul anului) la 2,5 miliarde de euro', se menționează în studiul citat.

Directorul de consultanță financiară Deloitte România, Radu Dumitrescu, susține că România este printre cele mai active țări din regiune pe această piață. 'Dacă comparăm volumul creditelor neperformante ('NPL') tranzacționate în România în ultimii doi ani cu celelalte țări din regiune, putem spune cu certitudine că România se numără printre cele mai active țări din regiune', a subliniat Dumitrescu.

Potrivit studiului Deloitte, un număr de tranzacții inițiate în România la finalul anului trecut sunt în continuare în derulare, iar acestea vor reprezenta factorul-cheie ce va influența tendințele pieței din acest an.
Pe de altă parte, avocații Deloitte susțin că efervescența în activitatea de tranzacționare a creditelor neperformante se reflectă și în evoluția documentației contractuale folosită în acest tip de tranzacții.

'Chiar dacă la momentul actual nu putem vorbi despre un standard de piață propriu-zis în ce privește contractele de transfer de portofolii, avocații și consultanții financiari implicați în multiple tranzacții de tip NPL au dezvoltat un set de 'bune practici'. Această abordare este de altfel comună și altor jurisdicții, în care contractele cu transferuri de portofolii tind să fie adaptate, concepute și negociate în conformitate cu specificul fiecărei tranzacții în parte, avându-se în vedere bunele practici locale și internaționale. Această abordare poate fi ușor diferită în tranzacțiile prin care se transferă expuneri individuale mari de credite neperformante (nu portofolii), cazuri în care standardul dezvoltat de către Loan Markets Association (LMA) poate reprezenta un bun punct de plecare pentru redactarea contractului de cesiune', a spus Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff & Associații, societatea de avocați reprezentând rețeaua internațională de avocați Deloitte Legal în România.

Studiul Deloitte mai arată că, în 2015, cei mai activi cumpărători din CEE au fost Deutsche Bank, Kredyt Inkaso, Kruk și APS. Pe de altă parte, printre cei mai activi vânzători s-au numărat Banca Comercială Română (BCR), Unicredit Țiriac Bank (România) și Piraeus România.

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 O crimă politică premeditată

3 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

4 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

5 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…