Demagogul suprem

Demagogul suprem

Laurențiu Poroineanu : Demagogul suprem

Brasov. Anul 1949. Intr-o casa din strada Cerbului o familie cu 2 copii incearca sa supravietuiasca perioadei de dupa razboi. Traiau la parterul unei case cu alte familii inghesuite in spatii mici. Tatal roman. mama rroma aveau un baiat si o fetita si locuiau in acelasi spatiu cu familii de maghiari, sasi. Nu era usor caci fiecare familie incerca sa supravietuiasca si nu prea mai erau alimente, bani si locuri de munca.

Brasov. Anul 1950. Echilibrul familiei se rupe cand tatal moare neasteptat si tot greul ramane in sarcina mamei care se scula dimineata devreme si incerca sa se duca prin oras sa gaseasca ceva de lucru. Pentru baiatelul de 11 ani a venit un mare soc. Au ajuns in situtia sa se bucure la o bucata de paine sau mamaliga, sa simta vulnerabilitatea in fata mortii, a rasismului, a mizeriei , a saraciei. Foamea a devenit atat de mare incat cel mai mare aliat era visul. Si-a imaginat intr o noapte in care stomacul urla de foame cum ar fi sa se trezeasca a doua zi si pe masa sa gaseasca cele mai bune feluri de mancare si bogatii neasemuite care sa straluceasca puternic: aur, diamante, bijuterii, bani nenumarati cu care sa poata cumpara orice si cu care sa poata face ce vrea.

Sansa lui a venit dupa cateva luni cand cineva din acea casa, o femeie, posibil sasoaica, s-a apropiat de ei si a inceput sa ii ajute cu mancare. Un timp mai tarziu a primit si dragoste si pustiul a inceput sa se uite cu mare incredere spre viitor avand si suportul mamei si al surorii lui.

A deschis ochii spre oras si spre societate si a inceput sa faca sport. A vazut ca in societatea de atunci, daca faci sport, poti sa fii respectat, ai cata mancare vrei si nu mai esti obligat sa intri in fabrica sa dai la pila. Nu era foarte talentat dar avea altceva care tinea loc de talent:placerea de a face sport si o ambitie fenomenala, dorinta de a si depasi limitele si de a fi numarul unu.

Intr o zi a vazut ceea ce lui i se pareau a fi doi boieri pe un teren de tenis. In fapt erau doi doctori dar hainele lor albe si sportul ciudat pe care il jucau l-a fascinat si a inceput sa le aduca mingile.

Era un fel de ping pong dar pe un teren cat unul de baschet aproape. Nu stia sa joace dar experienta lui de la ping pong l a facut sa il bata la puncte pe unul dintre ei atunci cand partenerul sau lipsise si asta i a dat o incredere mare ca poate sa se apuce de acest sport "boieresc".

In urmatorii cativa ani s a inaltat si a ajuns sa fie puternic si competitiv si in hochei si in tenis. A ajuns sa joace o finala de tenis de camp si a fost luat la ochi de protipendada comunista. Li s a parut ca e modelul perfect pentru noua societate caci e foarte ambitios si are si origine sanatoasa cum se spunea atunci.
Sansa cea mare pentru el a fost ca unul dintre cei mai influenti politicieni l a simpatizat si l a luat sub aripa lui. A ajuns sa aiba sansa sa plece la concursuri afara pe la 19 ani si inainte de a pleca la un turneu a avut parte de o mare surpriza. Protectorul lui, al doilea om in stat la acel moment i a spus ca nu dă bine sa nu aibă si o diplomă caci era un reprezentant al comunismului asa ca l a ajutat ca in numai 4 luni sa faca doi ani de liceu si sa isi ia si bacalaureatul.

Atunci a inteles tanarul de 19 ani ca daca cunoaste pe cine trebuie multe usi se deschid in fata lui si multe se pot rezolva.

Un an mai tarziu a devenit campion national la tenis de camp si a primit inca un cadou din partea prietenului sus pus in nomenclatura comunista: a fost luat la o partida de vanatoare.

Atunci a inteles ca exista si o alta viata decat cea prezentata in ziare si la televizor de catre partidul comunist. O viata in care in plina constructie a socialismului sovietic erau la noi oameni care isi permiteau sa faca vanatori precum lorzii englezi si aveau mese imbelsugate. Asa a invatat tanarul de 20 de ani o alta lectie: ca poti avea tot timpul doua vieti: una in exterior in care poti sa plangi de mila saracului si una in interior in care sa poti avea mese imbelsugate dupa vanatori spectaculoase.

Era perioada cand sovieticii omorau in puscarii toata elita romaneasca, episcopii greco catolici erau omorati unul cate unul iar corpul lui Iuliu Maniu dupa tortura si umilire era aruncat intr o groapa facuta intre niste boscheti ca sa nu mai stie nimeni nimic de el.A invatat si ca vanatoarea poate reprezenta un club select unde poti sa cunosti oameni importanti. A simtit si senzatia de forta si de stapan al lumii atunci cand a vazut ca o caprioara sau un urs cad secerati si insangerati atunci cand tot ce face el este sa tinteasca bine si sa apese pe tragaci.

Incetul cu incetul a capatat si el sentimentul ca face parte din nomenclatura iar faptul ca avea acces la calatorii externe a inceput sa ii deschida si ochii cum sa faca bani cu produse care la noi nu se gaseau.

Incepuse sa simta ca face parte din elita noii societati.

Urmatoarea sansa mare pe care a avut o sportivul ion Tiriac a fost ca in tara a aparut un geniu al tenisului cu numele de Ilie si a facut alaturi de acesta o echipa care a castigat meciuri de tenis in Cupa Davis.In momentul acela deja era prieten la catarama cu elita comunista iar partidele de vanatoare alaturi Jean Maurer protectorul lui, erau o obisnuinta.

Cand treaba s a spurcat in anii 80 caci Ceausescu stransese cureaua, Ion Tiriac a plecat din tara si s a apucat de antrenorat. Maurer insa nu l a uitat si ca sa il ajute sa isi faca un cheag i a dat permisiunea sa se ocupe de o linie de export textile a statului roman. Asa a invatat Ion Tiriac ca e mult mai bine sa fii sef de contract si de afacere decat sa fii antrenor.

A inceput sa investeasca, sa cumpere o benzinarie si sa stranga de fiecare ban ca sa il inmulteasca dar s a tinut si de antrenorat caci orice banut in plus consolideaza.

Urmatoarea mare sansa a lui Tiriac a venit cand un fost cunoscut din Brasov, Gunther Bosch, i a spus ca a vazut un pusti german de 16 ani care loveste napraznic mingea. A avut instinct si a facut un contract cu parintii germanului si si-a pus in valoare calitatile de bun antrenor. Pustiul a explodat la Wimbledon si in momentul acela Tiriac a avut usi deschise in toata Germania. Si a dat seama in acel moment ca partidele de vanatoare pot fi un mijloc si mai mare de imbogatire caci la fiecare asemenea partida putea realiza contacte si discutii importante.

A facut din comisionatul lui Boris Becker aproape 25 de milioane de dolari.

Moment in care a venit revolutia din 89 . Tiriac era in pozitia ideala. Tocmai facuse rost de capital, avea imagine de patriot, Romania era pamant virgin pentru orice investitie iar el avea intrare si la capitalul mare din Germania. Si a dat seama ca Romania iesind din comunism avea nevoie de lucrurile care lipsisera pana atunci. Asa ca a investit in comertul cu masini straine, in asigurari, alimentatie, suprafete comerciale si sector bancar.

In acea perioada averea lui tiriac a inceput sa creasca ametitor caci Romania era pamant virgin si totul se lua pe pret de nimic.

In momentul cand a fost intrebat daca vrea sa intre in politica tiriac a refuzat lasand de inteles ca o face din modestie. In acel moment un pusti cu numele Poroineanu s a bucurat ca un prostut crezand ca acest om de isprava va face lucruri mari pentru tara lui.

Singurul lucru dubios care aparuse atunci era faptul ca Ion Tiriac, platea o chirie de 100 de dolari pentru cea mai luxoasa vila din Primaverii. De ce sa platesti pt cea mai luxoasa vila din Romania doar cat plateste un student de la politehnica pt camin?

De fapt Tiriac nu vroia sa intre in politica pentru ca stia ca influenta politicianului nu dureaza mult iar el avea un plan mult mai destept. Sa stea in umbra politicului si sa foloseasca influenta pentru a si creste averea. Asa ca in acel moment era prieten la catarama cu Petre Roman.

Marea arta a lui tiriac era ca in acelasi timp avea grija sa lucreze si la imaginea lui de patriot roman. Lasa impresia ca el a venit in Romania sa si ajute tara, ca un fel de devotament.

Cum au mers investitiile romanesti?

In numai 10 ani a ajuns de la 25-30 de milioane de dolari la o suma de cca un miliard de euro!
Pofta de abia insa i se deschidea caci acum avea si capital, avea deja investiti importante si in tenisul european iar foamea de bani crestea proportional.

Dupa alti 10 ani o alta oportunitate uriasa aparea la orizont. Venirea lui Adrian Nastase la putere.
Si a pus din nou in functiune vanatorile si s a imprietenit la catarama cu noul prim ministru. Aici a fost jackpot pentru ca a intalnit un om pe gustul lui adica ahtiat dupa munti de bani.

Cu toate ca Tiriac deja devenise extrem de bogat alaturarea cu Nastase i a dat noi surse de inspiratie. Amandoi au realizat ca Romania mai are o sursa de bogatie la dispozitie care nu fusese speculata: petrolul si gazele. Asa ca s au pus pe treaba: prin 2002 au inceput sa aiba mese regulate de lucru la un restaurant din Primaverii ca sa stabileasca strategia. Lucrurile mai importante le discutau desigur la vanatori unde urechile erau mai putine.

Romania avea la acel moment 1 miliard de barili de petrol deja identificati in locuri de exploatare plus prospectiuni in derulare. Petrom ul avea in plus si 800 de statii de benzina plus facilitati de transport si de depozitare, plus gaze naturale. statiile de benzina faceau cam 1 milion bucata deci in mare cam 800 de milioane iar barilul de petrol era pe atunci cam 10 dolari deci 10 miliarde facea numai petrolul deja identificat.

Ca sa va dati seama ce insemna valoarea de atunci a petromului e suficient sa amintim doar ca ungurii au primit o oferta in perioada aia de cam 4 miliarde de dolari pentru pachetul majoritar de la compania lor de petrol si au refuzat o. Asta in conditiile in care ungurii nu aveau nici petrol nici gaze si logistica mai putina.

Cu cat a vandut Nastase consiliat de Tiriac Petromul?
Cu 1,5 miliarde de dolari! Cam cat dă o firma "comision" daca ia un produs care face peste 10 miliarde de dolari cu nici doua miliarde? pai cam 10 % din diferenta. Adica undeva la 800 de milioane de dolari. Ca o coincidenta exact in perioada aia averea lui Tiriac a crescut la vedere cu 400 de milioane de dolari. Trebuia insa sa isi asigure si spatele legal asa ca in una dintre vanatorile lor impreuna au gasit solutia miraculoasa. Vor trece vanzarea prin parlament si asa vor fi scutiti de orice problema. Ce parlamentari avea psd ul atunci? Pai s a vazut ceva ani mai tarziu cand protv a facut un documentar si majoritatea dintre ei habar n aveau ce voteaza.

In aceeasi perioada fiul lui Tiriac a fost prins cu droguri. Si pentru ca Tiriac nu era sigur de decizia unui judecator s a intamplat un miracol. In numai 6 luni Romania si a schimbat legislatia privind posesia de stupefiante. In orice tara civilizata din lumea asta o asemenea modificare brusca ar fi fost semn ca statul a fost capturat de mafie.

Cu petromul a mers pana acolo incat i a intermediat contacte cu Victor Cernomardin si cu Gerhard Shroeder. Rusii aveau un pachet important de actiuni la Omv iar Shroeder era director general la o companie ruseasca de petrol.

Cand un jurnalist adevarat l a intrebat pe Tiriac: cum se face domnule Tiriac ca in locuinta dumneavoastra a discutat Adrian Nastase despre Petrom cu Gerhard Schroeder? Raspunsul lui Tiriac a fost efectiv din alta galaxie.

Un raspuns pe care nici marii mafioti Toto Riina si Pablo Escobar n ar fi avut curajul sa il dea intr atat de sfidator si de batjocoritor era pentru opinia publica romaneasca.

A spus: Nu stiu domne ce discutau Nastase si Schroeder in sufragerie caci eu eram in bucatarie!
Acest raspuns arata ca Tiriac a invatat lectia si stia ca societatea romaneasca este atat de aneantizata incat nimeni nu va indrazni sa ii arate macar obrazul.

Cat despre Bechtel ce ar mai fi de spus?

S a facut in 2003 iar el a avut pranzuri de lucru cu Nastase in perioada 2002 2004. Bechtel este o firma americana de constructii care nu si a batut joc de clienti. A facut autostrada in Croatia prin munti. A facut si autostrada in Albania! Finalizata! Asta pana la intalnirea cu nastase-tiriac cand au facut cel mai batjocoritor contract care poate fi facut cu o tara.

Atat de batjocoritor si dezavantajos Romaniei a fost acel contract incat a trebuit sa fie ascuns dupa un timp. Oare a fost implicat tiriac in "consilierea" cu Bechtel? Pai ia sa vedem: in afara de perioada si de faptul ca era frate cu Nastase in perioada aia Tiriac mai avea un atu.

In perioada aia avea un factor de lobby extrem de puternic. Era prieten cu fostul lider al senatului american Robert Mitchell care era casatorit cu fosta iubita si angajata a lui tiriac Heather MacLachlan...

Si uite asa maritul ion tiriac a ajuns la peste 2 miliarde de dolari avere devenind cel mai bogat fost sportiv al planetei albastre.

In tot acest timp el a lucrat in continuu la imaginea de om decent.

S a fisat cu Andreea Marin, a fost conducatorul delegatiei olimpice in perioada 2000-2004. Dupa ce s a terminat cu privatizarile nu a mai fost interesat sa fie sef plus ca Romania nu mai avea sportivi de valoare asa ca a preferat sa se afiseze cu cei clasici.

A venit perioada Basescu Boc , o perioada seaca pt domnul Tiriac.

l am vazut o data la Antena 3 intr o emisiune spunand revoltat ca domne guvernu asta a lui Boc nu are talent la afaceri. Eu le am propus un contract public privat in care sa fac niste blocuri pe terenurile mele iar guvernul sa imi garanteze vanzarea. Cu alte cuvinte domnul Tiriac vroia sa ezalueze terenurile si constructia la un pret stabilit mai mult de el si guvernul sa ii garanteze banii. Dupa care sa vand blocurile guvernul. Si guvernul nu a fost capabil sa inteleaga marinimia lui Tiriac.
A trecut perioada seaca cu domnul Boc si a venit iar lumina pe strada modestului om de la Monaco.
A reaparut psd ul la butoane, Si a facut o in stilul lor, cu Dragnea , Tudorel Toader, ordonanta 13, perioadă care a facut societatea civila sa iasa in stradă de disperare in mijlocul iernii.

Si ce a facut domnul Tiriac in acele momente?

El care nu iesise niciodata cu o declaratie vehementa pana atunci a iesit la atac: A spus ca prietenii lui importanti din Europa sunt siderati de ce se intampla la Bucuresti si nu inteleg cum de societatea civila nu vrea sa lase guvernul sa lucreze.

Pe cine a aparat tiriac atat de ferm? Guvernul Dancila cel mai analfabet, mai agramat si mai corupt guvern pe care l a avut Romania in toata istoria ei!

Tot in perioada aia a facut o declaratie in care a comparat procurorii de la DNA cu procurorii tortionari stalinisti care eliminau elita Romaniei in anii 50.

Cand un jurnalist l a intrebat sincer: cum va explicati domnule tiriac ca noi nu avem nici macar autostrazi?

modestul si patriotul tiriac si a depasit inca o borna a sfidarii. A spus: domne noi nu cred ca avem un maker cum spun englezii!

Deci tara care pe cand era compusa doar din cateva judete pe timpul regelui, facuse podul de la Cernavoda, o minune tehnologica la vremea aia, acum nu mai avea vocatie de constructor. Tara care pe vremea comunistilor facuse Portile de Fier, cel mai mare ansamblu hidrotehnic de pe Dunăre precum si Transfagarasanul unul dintre cele mai frumoase drumuri alpine din Europa nu mai avea vocatie de constructor.

M am intrebat cum de poate tiriac sa sara atat de aprig in apararea lui Dancila? Raspunsul l am primit 6 luni mai tarziu cand dancila si-a dat jos ochlarii cu emfaza si a anuntat in plina sedinta de guvern că a hotarat semnarea unui contract public privat de 1 miliard de dolari.

Cu cine era semnat contractul? cu tiriac.

Ce prevedea contractul?

Ca guvernul da 500 de milioane cash unui privat iar privatul este obligat sa faca 1000 de gradinite.
Cred ca nu poate fi gasit intr o sociatate civilizata un contract mai batjocoritar decat acesta, poate doar sa fie concurat de Petrom si Bechtel.

Un contract ultramafiot si ultrabatjocoritor pentru Romania.

De ce mafiot?
pentru ca nu se pot stabili standarde comune pt toate gradinitele
pentru ca detaliile legate de pretul de constructie si clauze nu sunt publice
pentru ca in Romania poti sa faci gradinite in localitati rurale cu 100k bucata deci daca faci asemenea gradinite, in cazul fericit in care le faci, te costa cam 100 de milioane de euro deci tu marele investitor privat ramai cu 400 de milioane de euro dintr un singur pix.

La numai cateva saptamani de la acest contract Ion Tiriac a fost vazut in oras cu o noua achizitie de lux o masina care dezvolta 755 de cai putere. Pentru ca asta e un alt lucru pe care l a invatat in partidele de vanatoare: dupa fiecare partidă trebuie sa isi adjudece un trofeu.

Lucrul cel mai folositor pt el invatat de la Maurer este dublul limbaj:

Spune ca el la revolutie a facut o prostie ca a venit in Romania caci el avea alte afaceri.- O minciuna colosala caci el in Romania crescut exponential

Spune ca el e constient ca o batranica care da 10 lei de pomana valoreaza mai mult decat gestul lui.

Pai ia sa vedem: dupa ce a facut rost de vreo 400 de milioane de euro de la statul roman printr un contract ultramafiot el a ajutat statul roman in timp de covid trimitandu si fiul sa se laude la antena 3 cu donatia de ....100.000 de dolari!

Spune ca el e constient ca dupa moarte nu iti ramane nimic si cimitirul e plin de oameni bogati

Si ce vedem in realitate?

Ca dupa ce a facut miliarde de dolari cu guvernele Romaniei si a ajuns cel mai bogat fost sportiv al planetei tot nu s a saturat.Ajuns la varsta de 80 de ani cand ar fi putut sa se gandeasca la tara asta, sa lase ceva in urma lui, sa faca o universitate sau ceva memorabil el a preferat sa faca contractul mafiot cu Dancila.

Spune ca este patriot: vanzarea bancii a facut o in strainatate ca sa nu plateasca txe statului roman. inregistrarea activitatii o avea in Cipru iar banii sii tine intr un fond din Panama.

Spune ca este precaut si ca acum banii sunt administrati de o fundatie si desigur stie ca viata e limitata,Ca om precaut ce e va lasa si testament.

Banii acestia stransi cu atata lacomie si lipsa de scrupule facuti chiar si la varsta de 80 de ani, averea asta uriasa pe care a facut o, nu vor construi nimic dupa ce nu va mai fi. Iar Romania nu va ramane cu nimic. Chiar si in conditiile unui testament un copil e facut cu o americanca iar alti doi sunt facuti cu o egipteanca. Va apare lupta si tot imperiul creat de el se va destrama.
Spune ca este modest

In toata lumea civilizata familiile foarte bogate au maxim cateva masini si in general nu face nimeni caz de bogatie.

La noi ultrabogatul tiriac nu are 3 masini sau 5 masini sau 10 masini, Are 420 de masini toate de lux Sunt si masini de 2 milioane si de 4 miloane de euro. Si ce face modestul Ion Tiriac ? cere taxa de intrare omului obisnuit si sarac din Romania ca sa aiba acces sa vada masinile luxoase pe care le are el. Caci si-a facut expozitie de bogatie. El modestul.Si asta in tara care in 30 de ani nu a avut bani sa contruiasca un spital. In tara in care la 5 ani de la colectiv inca nu sunt bani pentru o camera pentru marii arsi.

Cand a fost scandalul cu romani bolnavi de covid din Germania si tinuti inghesuiti care a fost reactia lui tiriac? A iesit la televizor cu hartii in care arata ca romanii din Germania au salarii de 2800 si 3500 de euro lunar! Ca sa isi apere fratele lui miliardar tovaras de vanatoare. Eu am cunoscut un roman care a lucrat in acele abatoare si mi a spus clar ca se castiga undeva intre 1500 si 1800. Tiriac luase fisa unor sefi de sala si manageri.

Acum Tiriac asteapta sa se mai slabeasca pandemia. Ca sa mai poata merge intr o vanatoare. Sa gaseasca tinte vii pe care sa le ia in vizorul pustii si pe care sa le umple de sange si sa le transforme in trofeu si sa isi dovedeasca siesi inca o data cat de dominant si puternic este.

Copilul Tiriac si a indeplinit visul. Pe masa lui sunt acum cantitati uriase de aur, diamante. Poate sa cumpere orice Poate sa isi permita orice

Omul tiriac in schimb nu a reusit sa ramana om. A devenit imparatul micimii, al lipsei de scrupule, al cinismului si al lacomiei fara limite.

A devenit Demagogul Suprem


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”