Denzel Washington îl va juca pe generalul cartaginez Hannibal într-un nou film Netflix. Motivul pentru care pelicula stârnește controverse

Denzel Washington îl va juca pe generalul cartaginez Hannibal într-un nou film Netflix. Motivul pentru care pelicula stârnește controverse

Denzel Washington îl va juca într-un nou film produs de Netflix pe Hannibal, generalul cartaginez ale cărui campanii împotriva Republicii Romane i-au asigurat locul în istorie drept unul dintre cei mai mari comandanți militari din toate timpurile, a confirmat Variety .

Actorul american, câștigător a două Premii OscarFOTO: Shutterstock

Filmul va fi scris de John Logan, câștigătorul a trei premii Oscar, care a scris scenariul pentru „The Aviator” al lui Martin Scorsese și „Gladiator” al lui Ridley Scott.

Potrivit comunicatului oficial, filmul este „bazat pe războinicul Hannibal, care este considerat în general unul dintre cei mai mari comandanți militari din istorie. Filmul acoperă bătăliile cruciale pe care le-a condus împotriva Republicii Romane în timpul celui de-al doilea război punic”.

Hannibal a invadat Italia în timp ce călărea un elefant din Africa de Nord. Sub conducerea sa, cartaginezii au obținut victorii cheie împotriva romanilor, permițându-i lui Hannibal să ocupe cea mai mare parte a sudului Italiei timp de 15 ani. În cele din urmă, Hannibal a fost învins de romani în Bătălia de la Zama, după ce aceștia au invadat Africa de Nord.

Pentru actorul american, câștigătorul a două Premii Oscar pentru rolurile sale din lungmetrajele „Glory” (1989) și „Training Day”, acesta este primul rol acceptat după lansarea în cinematografe a celui mai nou film al său, thriller-ul de acțiune „Equalizer 3”, care a avut premiera în luna septembrie.

De altfel, regizorul american Antoine Fuqua, cel care a regizat toate cele 3 filme Equalizer și a colaborat cu Denzel Washington și pentru pelicula Training Day, a fost cooptat la bord de către Netflix pentru a regiza viitorul lungmetraj despre Hannibal.

Un semn de întrebare legat de viitorul film ar putea fi însă tocmai alegerea lui Washington pentru rolul principal, date fiind și controversele uriașe provocate de documentarul despre Cleopatra lansat de Netflix mai devreme în cursul acestui an, în care rolul reginei egiptene a fost interpretată de o actriță afro-americană, notează hotnews.ro.

În 2002 au apărut zvonuri că Denzel Washington ar urma să îl joace pe Hannibal într-un film, însă proiectul de la momentul respectiv nu s-a mai materializat. Agenția UPI nota însă încă de atunci că o astfel de alegere ar fi una controversată.

Activiștii afrocentriști din Statele Unite și alte țări îl consideră pe Hannibal un erou african de culoare, la fel ca pe Cleopatra. Însă istoricii și clasiciștii în general nu sunt convinși de această interpretare.

De exemplu, clasicistul Mary Lefkowitz de la Wellesley College a declarat pentru UPI că Hannibal „a provenit din una dintre familiile de elită ale Cartaginei. Strămoșii săi erau coloniști din Fenicia (n.r. Libanul de astăzi)”, adică din popoarele semite care populează și în prezent Orientul Mijlociu.

Cartagina a fost o colonie fondată de fenicieni pe coasta de astăzi a Tunisiei, la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Sicilia.

„Îmi imaginez că tunisienii ar urî ca Hannibal să fie considerat un african de culoare”, a declarat el pentru UPI, potrivit sursei citate.

Pe puținele monedele cartagineze care au supraviețuit până în prezent Hannibal este în general prezentat ca un bărbat semit puternic, înfățișarea sa amintind mai degrabă de cea a grecilor din Antichitate, decât a africanilor de culoare.

Subiectul este deja dezbătut intens pe rețelele de socializare după anunțul Netflix, în contextul în care unii utilizatori au început să distribuie fotografii cu monede despre care afirmă în mod eronat că l-ar înfățișa pe Hannibal ca un african de culoare:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?