Departamentul de Justiție al SUA depune acuzații împotriva a 13 persoane în trei cazuri presupuse împotriva agențiilor de informații chineze

Departamentul de Justiție al SUA depune acuzații împotriva a 13 persoane în trei cazuri presupuse împotriva agențiilor de informații chineze

Procurorii americani au depus acuzații împotriva unui total de treisprezece persoane în trei cazuri despre care Washingtonul susține că sunt legate de activitățile de informații chineze pe teritoriul american. Aceste acuzații au fost anunțate luni la o conferință de presă special convocată de procurorul general al SUA Merrick Garland, directorul FBI Christopher Wray și o serie de alți oficiali americani.

Foto: Shutterstock

În primul caz, au fost depuse acuzații în lipsă împotriva a două persoane pe care partea americană le numește ofițeri de informații chinezi. Aceștia sunt acuzați că au încercat să obțină informații clasificate de la Biroul Procuraturii pentru Districtul de Est al New York-ului cu privire la o investigație americană privind activitățile unei „companii globale de telecomunicații cu sediul în China”. Numele acestei companii nu este specificat. Potrivit părții americane, serviciile de informații chineze au încercat să mituiască un procuror pentru a obține informațiile de mai sus, dar acesta „de fapt era un agent dublu care lucra pentru FBI”.

Al doilea caz implică șapte cetățeni chinezi, dintre care doi locuiau la New York, potrivit datelor furnizate de Departamentul de Justiție al SUA. Aceștia sunt acuzați că au participat la o schemă menită să forțeze un anumit cetățean chinez care trăiește în SUA să se întoarcă în patria lor. Doi inculpați în acest caz au fost arestați pe 20 octombrie la New York.

În fine, cel mai recent caz este îndreptat, potrivit administrației Statelor Unite, spre suprimarea recrutărilor și a altor activități de acest gen desfășurate de agențiile de informații chineze în instituțiile de învățământ superior din SUA. Acuzații în acest caz aduse împotriva a patru cetățeni ai Chinei. Trei dintre ei, potrivit Departamentului de Justiție al SUA, sunt angajați ai agențiilor de informații chineze.

Șeful FBI nu a dat un răspuns direct la întrebarea dacă momentul anunțării tuturor acestor cazuri este legat de finalizarea celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez la Beijing. "Inițiem cazuri când sunt gata. Acesta este probabil cel mai simplu și mai direct răspuns la această întrebare. Cât despre ce semnal trimit... Dacă guvernul chinez, Partidul Comunist Chinez continuă să încalce legile noastre, ei vor avea de a face cu FBI", a spus Ray.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?