Dependența de jocuri de noroc: riscurile ascunse ale cazinourilor

Dependența de jocuri de noroc: riscurile ascunse ale cazinourilor

Jocurile de noroc sunt, cu siguranță, una dintre cele mai atractive activități de petrecere a timpului liber. Asta deoarece atunci când creierul uman se bucură de ceva, primind doze suculente de dopamină, are tendința de a pofti la mai mult. Și cine îl poate învinovăți? Când învățăm cum se joaca remi, tot ce vrem este să jucăm mai mult. În mod similar, atunci când prindem gustul vizitelor la cazino, ne dorim să pariem mai mult. 

Într-o astfel de situație, nu este întotdeauna ușor să vezi când distracția încetează să mai fie de ajuns și devine puțin prea mult. Riscul cel mai mare în aceste cazuri este dezvoltarea unei dependențe față de jocurile de noroc. 

Acesta este motivul pentru care conștientizarea și auto-reflecția sunt atât de cruciale: trebuie să știm ce determină acțiunile noastre - motivele primare din spatele lor. Iar de cele mai multe ori aceste motive sunt de ordin psihologic: emoții reprimate, nemulțumiri, interacțiuni sociale etc.

Tu ai o problemă cu jocurile de noroc? Răspunde la cele șapte întrebări de mai jos, iar dacă simți că situația te depășește, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist.

  1. Cât de repede te epuizează munca monotonă și repetitivă?
  2. Cum tolerezi singurătatea? Te simțiți plictisit atunci când ești singur, fără gadgeturi, fără televizor, fără nimic? Dacă te plictisești ușor, ce faci pentru a ieși din această stare?
  3. Dacă găsești o valiză plină de bani, o păstrezi sau încerci să găsești proprietarul și să o returnezi?
  4. Ai făcut vreodată ceva de care încă îți este foarte rușine?
  5. Poți spune că lucrurile pe care ți le pot cere cei apropiați sunt mai importante decât propriile nevoi?
  6. Ai tendința de a dedica mult timp distracției?  
  7. Bei alcool atunci când te simți deprimat? Sau te răsfeți cu ceva delicios pentru a te simți mai bine?

raspunsuri-explicate

Care sunt răspunsurile, explicate, la întrebările de mai sus? Vedem în continuare!

Întrebarea 1: Cât de repede te epuizează munca monotonă și repetitivă?

Dorim să obținem plăcere din cât mai multe lucruri pe care le facem zilnic. Orice specialist îți va spune că sensul vieții este să te bucuri de ea. Munca noastră este o parte imensă a vieții și este o mare sursă de plăceri zilnice.

Cu toate acestea, atunci când viața noastră nu ne aduce suficiente plăceri (de exemplu, nu există deloc plăceri la locul de muncă), nu primim suficientă dopamină. Atunci avem tendința de a căuta surse de plăcere "ieftine": alimente procesate, zahăr rafinat, activități care creează dependență, cum ar fi jocurile de noroc. Acestea ne oferă rapid emoții pozitive, sunt o compensație accesibilă și ușoară.

 

Întrebarea 2: Cum tolerezi singurătatea? 

Atunci când oamenii sunt singuri, pot începe să se compătimească sau să se plictisească. În mod clar, o persoană vrea să schimbe acest lucru și să se simtă mai bine. O dependență este un ciclu: există un disconfort interior (frustrare) - persoana vrea să îl elibereze - joacă/fumează/bea alcool pentru a se simți mai bine - persoana înțelege că ceea ce a făcut este greșit (da, toți dependenții își dau seama că dependența lor le face mult rău atât lor, cât și celor din jur) - ajung din nou să fie frustrați.

O persoană cu o dependență nu poate refuza stimulul pozitiv, deoarece nicio altă plăcere nu poate fi comparată cu acesta. Depășirea dependenței este un fel de ruptură și numai după ce ai supraviețuit acesteia, poți scăpa de comportamentul compulsiv.

 

Întrebarea 3: Dacă găsești o valiză plină de bani, o păstrezi sau încerci să găsești proprietarul și să o returnezi?

Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui tânăr aflat la începutul călătoriei sale în viață este să pună mâna pe un jackpot uriaș. Atunci când ai cu adevărat nevoie de bani și îi câștigi, nu vei fi niciodată cu adevărat fericit. Jackpotul este un stimulent puternic care te va face să cumperi toate sursele de plăcere "ieftine": alcool, petreceri, mâncare, mașini. Și la un moment dat toate acestea vor înceta să-ți mai aducă plăcere. Persoana va avea nevoie de din ce în ce mai mulți bani pentru a obține din nou acel stimul pozitiv, în timp ce lucrurile care înainte erau plăcute (mersul pe bicicletă, petrecerea timpului cu un animal de companie, vizionarea unui film, o zi însorită) încep să se devalorizeze. Finalitatea aici va fi o depresie. Și toate gratuitățile mai mici (reduceri, oferte bonus, cadouri în jocurile video) funcționează în același mod: pot crea cu ușurință dependență.

Cei care au răspuns că vor păstra valiza cu bani caută surse de plăcere rapide și "ieftine" și ar putea dezvolta o dependență.

 

Întrebarea 4: Ai făcut vreodată ceva de care încă îți este foarte rușine?

O mulțime de dependențe se bazează pe vinovăție. Atunci când o persoană câștigă o sumă impresionantă, aceasta se poate simți mândră și puternică. Foarte adesea, aceste persoane nu se simt așa în viața de zi cu zi, ele cred că nu există niciun motiv pentru care cineva le poate iubi. Motivele pentru o astfel de percepție despre ei înșiși pot fi o puternică vinovăție sau autodevalorizare.

 

Întrebarea 5: Poți spune că lucrurile pe care ți le pot cere cei apropiați sunt mai importante decât propriile nevoi?

Oamenii devin dependenți de atenția și aprecierea altora. Dacă ai răspuns "da" la această întrebare, probabil că trebuie să cauți "surse de plăcere" în afara relațiilor și să înveți să te iubeștii și să te apreciezi fără să ții cont de cine îți este alături și de părerea altora despre tine.

 

Întrebarea 6: Ai tendința de a dedica mult timp distracției?  

Plăcerile multiplicate pot fi considerate super stimuli. Ele nu sunt sănătoase deoarece, atunci când primim prea mulți stimuli, încetăm să ne mai bucurăm de lucruri mai simple. Iar viața noastră de zi cu zi este o succesiune de astfel de lucruri: un compliment, o îmbrățișare, o conversație prietenoasă. Lucrurile frumoase care ar trebui să ne facă fericiți nu se pot compara cu acești stimuli super puternici.

 

Întrebarea 7: Bei alcool atunci când te simți deprimat? Sau te răsfeți cu ceva delicios pentru a te simți mai bine?

Multe persoane obișnuiesc să consume alcool în mod regulat la cină. Este un fel de  tradiție. Aceștia sunt mai puțin predispuși să dezvolte o dependență, deoarece știu că își vor bea paharul de vin, indiferent de cum se simt. Dar atunci când cineva bea după fiecare despărțire pentru a se simți mai bine, ea atașează emoțiile la acest proces. Acest lucru este periculos. Dacă jocurile de noroc au devenit pentru tine un medicament pentru o stare de spirit proastă, ar trebui să tragi un semn de alarmă.

concluzie

Concluzie

Admiterea faptului că este posibil să ai o problemă, observarea semnelor și luarea de măsuri preventive reprezintă pași extrem de importanți pentru a combate o dependență sau pentru a o evita. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…