Deplasări de trupe ruse la frontiera ucraineană: Kievul cere o reuniune de urgenţă cu Rusia şi ţările din OSCE

Deplasări de trupe ruse la frontiera ucraineană: Kievul cere o reuniune de urgenţă cu Rusia şi ţările din OSCE

Ucraina a cerut o reuniune urgentă cu Rusia şi ţările din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), acuzând Moscova că nu oferă informaţii cu privire la deplasările trupelor sale masate la frontiera ucraineană, aflate în centrul unei grave crize ruso-occidentale, informează luni AFP.

Într-un comunicat publicat duminică seara, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a afirmat că Rusia a ignorat o cerere a Kievului cu privire la Documentul de la Viena, un text al OSCE care promovează măsuri de transparenţă între forţele armate ale celor 57 de ţări membre ale organizaţiei.

"Trecem la etapa următoare. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia şi cu toate statele membre (ale OSCE) în următoarele 48 de ore, pentru a evoca întărirea şi deplasările trupelor ruse de-a lungul frontierei noastre şi în Crimeea ocupată", a anunţat Kuleba. Rusia "trebuie să-şi onoreze angajamentele în materie de transparenţă militară, pentru a reduce tensiunile şi a întări securitatea tuturor statelor participante", a continuat ministrul ucrainean de externe.

Începând din noiembrie, Rusia a comasat peste 100.000 de soldaţi la frontiera de est a Ucrainei, suscitând o puternică îngrijorare în Occident cu privire la o posibilă nouă operaţiune militară împotriva Kievului, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Duminică, Washingtonul a reiterat că Rusia ar putea ataca Ucraina "în orice moment".

Moscova neagă orice intenţie agresivă faţă de Kiev, însă condiţionează dezescaladarea de o serie de cereri, printre care oferirea de asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, condiţie pe care Occidentul o consideră inacceptabilă.

La sfârşitul săptămânii trecute, tensiunile au crescut şi mai mult, numeroase ţări occidentale îndemnându-şi cetăţenii să părăsească Ucraina sau evacuându-şi ambasadele.

Cancelarul german Olaf Scholz este aşteptat luni la Kiev, apoi marţi la Moscova, pentru a continua eforturile diplomatice în vederea dezamorsării crizei, una dintre cele mai grave din Europa de la sfârşitul Războiului Rece. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…