Deprecierea titlurilor de stat a tras în jos şi randamentului Pilonului II de pensii private

Deprecierea titlurilor de stat a tras în jos şi randamentului Pilonului II de pensii private

Astfel, în cei 14 ani de funcţionare (20 mai 2008 – 31 mai 2022), numărul românilor care contribuie la cele 7 fonduri de pensii private obligatorii Pilonul II a ajuns la 7,8 milioane români, cuantumul contribuţiilor brute virate în sistem atingând valoarea de 72,5 miliarde lei.

În ce priveşte plăţile deja realizate din aceste fonduri de pensii private obligatorii, acestea au fost în cei 14 ani de funcţionare de 850 milioane lei.

Alte informaţii furnizate de APAPR:

• Active nete administrate în prezent = 88 miliarde lei

• Câştig net generat de Pilonul II pentru români = 16,3 miliarde lei

(net de toate comisioanele percepute)

• ... Adică un randament mediu anual de 7,3% timp de 14 ani.

„În perioada 2008-2021 performanţa Pilonului II a depăşit substanţial inflaţia cumulată din această perioadă. În prezent, însă, pieţele financiare în special şi economiile statelor în general traversează un episod negativ, pe de-o parte din cauza războiului din Ucraina, pe de altă parte din cauza inflaţiei record care afectează toate statele lumii, criză plecată de la preţurile energiei şi altor materii prime”, a informat APAPR.

Inevitabil, susţin reprezentanţii asociaţiei, această volatilitate se manifestă şi pe pieţele financiare din România, iar Pilonul II de pensii private, ca sistem de economisire şi investire, nu poate rămâne imun, reflectând fidel evoluţiile din economia reală şi pieţele financiare. Sistemul se confruntă în prezent cu un astfel de episod de volatilitate, manifestat printr-o depreciere temporară a activelor de circa 5,9% pe primele 5 luni din 2022 pentru Pilonul II.

Această reducere este cauzată în principal de deprecierea portofoliului de titluri de stat, în care fondurile de pensii private îşi investesc aproximativ două treimi din active. În ultimul an (iunie 2021 – iunie 2022), indicele de preţ al tuturor titlurilor de stat emise de România a scăzut cu 12%, dintre care 8% doar anul acesta. În acelaşi timp, Bursa de la Bucureşti, unde fondurile de pensii investesc circa un sfert din bani, a performat mult mai bine decât alte pieţe din Europa şi din lume, indicele BET-XT-TR, un reper pentru plasamentele Pilonului II, având o scădere de doar 1% pe primele 5 luni.

Practic, deprecierile din această perioadă din Pilonul II nu sunt cauzate de scăderi bursiere, ci de deprecierea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu. Însă, pentru faptul că fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, care cumpără şi păstrează titlurile de stat până la maturitate, practic această scădere se va resorbi până la maturitatea titlurilor, al căror preţ revine invariabil la valoarea nominală. Practic, această depreciere se va inversa imediat ce inflaţia şi dobânzile vor reveni pe tendinţă descendentă, moment pe care analiştii îl estimează în trimestrele 3 sau 4 ale acestui an.

Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II. La finele lui 2018, pe fondul adoptării OUG 114/2018, Bursa a căzut, iar Pilonul II a arătat o depreciere de 3% în două luni. În anul următor, adică 2019, Pilonul II a recuperat şi a avut cel mai bun rezultat anual din ultimii 9 ani, respectiv 11,8%. De asemenea, acum 2 ani, când a debutat pandemia Covid-19, în primele 3 luni din anul 2020 Pilonul II a arătat o scădere de aproape 7%, însă a recuperat la fel de rapid şi a încheiat anul cu un rezultat pozitiv de 6,2% pe întreg anul 2020.

„Momentele de volatilitate şi scădere sunt fireşti şi apar periodic pe pieţele financiare, însă ele nu sunt motiv de panică. Banii aflaţi în Pilonul II de pensii sunt administraţi prudent şi responsabil, conform tuturor reglementărilor în vigoare şi celor mai bune principii de investiţii şi guvernanţă”, a declarat Radu Crăciun, preşedintele APAPR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /