Der Spiegel: Novak Djokovic și-ar fi falsificat testul pozitiv la Covid-19

Der Spiegel: Novak Djokovic și-ar fi falsificat testul pozitiv la Covid-19

Problemele par să nu se mai termine pentru Novak Djokovic. Liderul mondial este mai nou acuzat că și-ar fi falsificat testul pozitiv la Covid-19 pe care susține că l-ar fi făcut pe 16 decembrie 2021. Der Spiegel vorbește despre o posibilă antedatare a testului. Dacă acest lucru va fi dovedit, regulamentele ATP vorbesc despre o suspendare de trei ani pentru fals în acte.
Der Spiegel a publicat o anchetă care a fost preluată și de L'Equipe. Conform jurnaliștilor germani, Novak Djokovic este suspectat că și-ar fi antedatat testul Covid-19.
Conform celor spuse și prezentate de Djokovic, testul pozitiv ar fi fost făcut pe 16 decembrie 2021, dar în realitate el ar fi fost realizat pe 26 decembrie.
Der Spiegel spune că numărul de identificare al testului (7371999) nu ar corespunde datei de 16 decembrie, cea la care Nole a anunțat că a fost testat pozitiv.
Jurnaliștii germani aduc în discuție termenul de Timestamp (n.r. o marcă de timp - o secvență de caractere sau informații codificate care identifică când a avut loc un anumit eveniment, de obicei oferind data și ora zilei).
Pe baza codului QR al testului, Der Spiegel a ajuns la concluzia că ar fi vorba despre data de 26 decembrie 2021.
Gazetarii de la L'Equipe au cerut imediat părerea unui specialist.
"Este o anchetă convingătoare, dar nu total fiabilă", sune Guillaume Rozier, IT-ist care lucrează la CovidTracker.
Conform acestuia, datele prezentate de Der Spiegel sunt "concrete, verificabile", existând argumente care să susțină că testul ar fi fost falsificat (antedatat).
Guillaume Rozier a adăugat însă că "totuși nu putem fi 100% siguri".
O anchetă în această speță ar putea fi demarată curând pentru a se afla adevărul din spatele testului pozitiv făcut de Djokovic.
Regulamentele ATP spun clar că orice încercare de falsificare a documentelor se pedepsește cu o suspendare de trei ani. În cazul în care acest lucru s-ar adeveri, ar putea fi chiar sfârșitul carierei pentru Djokovic (34 de ani).

Novak Djokovic a fost testat pentru coronavirus pe 16 decembrie la ora 13.05, iar rezultatul pozitiv l-a primit în aceeași zi, seara, la ora 20.19, arată un document dezvăluit pe Twitter de Russell Fuller , corespondentul pentru tenis al BBC.

Publicația germană Der Spiegel susține că testul PCR prezentat de Novak Djokovic ridică serioase semne de întrebare. Jurnaliștii germani scriu că testul PCR realizat de Djokovic pe data de 16 decembrie, și care ar fi fost pozitiv, indică în varianta electronică faptul că ar fi fost realizat de fapt pe data de 26 decembrie.

Mai mult, la scandarea codului QR lucrurile au devenit și mai ciudate, mai notează jurnaliștii de la Der Spiegel. Rezultatele unei scănări realizate luni, la ora 1:19 pm a indicat rezultatul testului ca fiind ”negativ”. Acest rezultat, care dovedea faptul că Djokovic nu a trecut de fapt prin boală așa cum a susținut mereu, i-ar fi compromis șansele să intre în Australia.

Totuși, o oră mai tâziu, la 2:33 PM, o a două scanare a codului QR a dat un rezultat diferit: ”rezultatul testului, Pozitiv”. Jurnaliștii de la Der Spiegel subliniază că testul pozitiv, care ar fi indicat trecerea prin boală, este cel mai important argument pe care jucătorul de tenis, care nu este vaccinat, l-a prezentat pentru a fi lăsat să intre în țară ca să joace la Australian Open, care începe pe data de 17 Ianuarie.

Jurnaliștii de la Der Spiegel mai scriu că există și alte indicii care ridică dubii majore că rezultatul testului a fost într-adevăr pozitiv. Sistemul de testare din Serbia alocă un număr de indentificare pentru fiecare test. Pentru testul pozitiv făcut pe 16 Decembrie numărul alocat este 7371999, dar pentru testul negativ făcut pe 22 decembrie, numărul de identificare este cu 50.000 de puncte mai jos.

Sursa: Der Spiegel Sursa Foto: Der Spiegel

Acest detaliu indică faptul că, potrivit numărului de identificare, testul negativ a fost făcut înaintea celui pozitiv și introdus în baza de date și nu invers, așa cum au susținut avocații lui Djokovic și cum părau să arate documentele la prima vedere.

Diferența este dată de faptul că între 22 decembrie și 26 decembrie s-au realizat 50.000 de teste, adică exact diferentța dintre cele două numere de identificare ale testelor lui Djokovic.

”Pe baza acestor probe, cea mai plauzibilă explicație este că testul pozitiv a fost adăugat de oficialii sârbi în baza de date pe data de 26 Decembrie, și nu pe data de 16”, au declarat experți în informatică pentru Spiegel.

Arată toate acestea că testul pozitiv al lui Djokovic a fost făcut mult mai târziu decât pretinde? A fost rezultatul testului manipulat? Cum se explică faptul că versiunea digitală a testului a indicat pentru scurtă vreme că rezultatul pozitiv era de fapt negativ?

La toate aceste întrebări ar fi putut oferi un răspuns doar de Djokovic sau de oficialii sârbi, însă aceștia nu au răspuns întrebărilor adresate de Der Spiegel.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...