Deranj la Pentagon. Documentele scurse arată că SUA au spionat masiv nu numai armata rusă, ci și pe ucranieni și aliaţi importanţi

Deranj la Pentagon. Documentele scurse arată că SUA au spionat masiv nu numai armata rusă, ci și pe ucranieni și aliaţi importanţi

O serie de documente scurse de la Pentagon dezvăluie cât de profund au fost infiltrate Statele Unite în serviciile de securitate și informații ale Rusiei, demonstrând capacitatea Washingtonului de a avertiza Ucraina cu privire la loviturile planificate și oferind o evaluare a puterii mașinii de război a Moscovei.

Pentagon Foto Shutterstock

Pentagon Foto Shutterstock

Documentele descriu o armată rusă epuizată care luptă în războiul din Ucraina și un aparat militar care este profund compromis. Acestea conțin avertismente zilnice în timp real transmise către agenţiile americane de informaţii cu privire la momentul loviturilor Moscovei şi chiar la ţintele sale specifice. Astfel de informaţii au permis Statelor Unite să transmită Ucrainei informaţii cruciale despre cum să se apere, potrivit The New York Times.

Evaluarea americană a armatei ucrainene

Pe de altă parte, documentele expun evaluarea americană în privinţa armatei ucrainene, care se află, de asemenea, într-o situaţie disperată. Documentele, datând de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie, dar care au fost găsite pe site-urile de socializare în ultimele zile, descriu lipsuri critice de muniţie pentru apărarea antiaeriană şi se referă la câştigurile teritoriale reuşite de trupele ruseşti în jurul oraşului Bahmut din estul ţării.

Rapoartele serviciilor de informații arată că Statele Unite par să spioneze și lideri militari și politici ai Ucrainei, o reflectare a luptei Washingtonului de a obține o imagine clară asupra strategiilor de luptă ale Ucrainei.

Materialele întăresc o idee pe care oficialii serviciilor de informații au recunoscut-o de mult timp: Statele Unite au o înțelegere mai clară a operațiunilor militare rusești decât a planificării ucrainene.

Rapoartele serviciilor de informaţii arată că Statele Unite par, de asemenea, să îi spioneze pe liderii militari şi politici de top din Ucraina, ceea ce reflectă lupta Washingtonului pentru a obţine o imagine clară a strategiilor de luptă ale Ucrainei, scrie NYT.

Materialul întăreşte o idee pe care oficialii serviciilor de informaţii o recunosc de mult timp: Statele Unite au o înţelegere mai clară a operaţiunilor militare ruseşti decât a planificării ucrainene.

Colectarea de informaţii este adesea dificilă şi uneori greşită, dar documentele scurse oferă poate cea mai completă imagine de până acum a mecanismelor interne ale celui mai amplu război terestru din Europa din ultimele decenii.

Oficialii americani au declarat că, deşi documentele oferă indicii cu privire la metodele americane de colectare a informaţiilor despre planurile ruseşti, agenţiile de informaţii americane nu ştiu încă dacă vreuna dintre sursele lor de informaţii va fi întreruptă ca urmare a scurgerii de informaţii.

Oficialii americani au recunoscut că au pierdut unele surse de informaţii de când a început războiul, dar noile documente par să arate că înţelegerea de către America a planurilor ruseşti rămâne extinsă.

Totuşi, scurgerea de informaţii are potenţialul de a provoca daune reale efortului de război al Ucrainei prin expunerea agenţiilor ruseşti pe care Statele Unite le-au spionat cel mai bine, oferind astfel Moscovei o potenţială oportunitate de a tăia sursele de informaţii, scrie publicația americană.

Scurgerea de informaţii a complicat deja relaţiile cu ţările aliate şi a ridicat îndoieli cu privire la capacitatea Americii de a-şi păstra secretele.

După ce a analizat documentele, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii occidentale a declarat că publicarea materialului a fost dureroasă şi a sugerat că ar putea frâna schimbul de informaţii. Pentru ca diverse agenţii să îşi furnizeze reciproc materiale, a spus oficialul, este nevoie de încredere şi de asigurări că anumite informaţii sensibile vor fi ţinute secrete.

De asemenea, documentele ar putea afecta legăturile diplomatice şi în alte moduri. Ele arată clar că SUA nu spionează doar Rusia, ci şi pe aliaţii săi. Deşi acest lucru nu îi va surprinde deloc pe oficiali, faptul de a face publice astfel de interceptări îngreunează întotdeauna relaţiile cu parteneri-cheie, precum Coreea de Sud, al cărei ajutor este necesar pentru a aproviziona Ucraina cu armament, notează NYT.

Oficiali americani de rang înalt au declarat că o anchetă, lansată vineri de Biroul Federal de Investigaţii, va încerca să acţioneze rapid pentru a determina sursa scurgerii de informaţii. Oficialii au recunoscut că documentele par a fi autentice şi sunt în general note operaţionale compilate de Statul Major al Pentagonului , folosind rapoarte ale comunităţii guvernamentale de informaţii, dar că cel puţin unul dintre ele a fost modificat ulterior faţă de original.

Deranj pentru serviciile de informații americane

Un oficial american de rang înalt a calificat scurgerea de informaţii drept "o breşă masivă a seriviciilor", agravată de faptul că arată Rusiei cât de adânc au reuşit să pătrundă agenţii americani de informaţii în aparatul militar rusesc.

Oficialii din cadrul guvernului american care au autorizaţie de securitate primesc adesea astfel de documente prin intermediul e-mailurilor zilnice, a declarat un oficial, iar aceste e-mailuri ar putea fi apoi transmise automat altor persoane.

Un alt oficial american de rang înalt a declarat că depistarea sursei iniţiale a scurgerii de informaţii ar putea fi dificilă, deoarece sute, dacă nu mii de militari şi alţi oficiali din guvernul SUA au autorizaţiile de securitate necesare pentru a avea acces la documente.

Oficialul a declarat că Pentagonul a instituit proceduri în ultimele zile pentru a "bloca" distribuirea documentelor de informare extrem de sensibile.

Documentele postate online erau fotografii ale unor hârtii împăturite, unele cu imagini ale unei reviste în spatele lor, informaţii ce îi pot ajuta pe anchetatori.

Materialele expuse arată că aproape toate serviciile de securitate ruseşti par a fi penetrate de Statele Unite într-un fel sau altul. De exemplu, un document, marcat ca fiind strict secret, discută planurile Statului Major General rus pentru a contracara tancurile pe care ţările NATO le furnizau Ucrainei, inclusiv crearea unor "zone de tir" diferite şi începerea instruirii soldaţilor ruşi cu privire la vulnerabilităţile diferitelor tancuri aliate.

O altă sursă vorbeşte despre o campanie de informare planificată de GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, în Africa, pentru a încearca să modeleze opinia publică împotriva Statelor Unite şi să "promoveze politica externă rusă".

În timp ce unele dintre fişele de informaţii oferă analize şi avertismente generale cu privire la planurile ruseşti, altele sunt genul de informaţii pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a se apăra. Unul dintre documente vorbeşte despre faptul că Ministerul rus al Apărării are planuri de a efectua atacuri cu rachete asupra forţelor ucrainene în anumite locaţii din Odesa şi Mikolaiv, la 3 martie, un atac despre care agenţiile de informaţii americane credeau că ar fi fost conceput pentru a distruge o zonă de depozitare a dronelor, un tun de apărare aeriană şi pentru a ucide soldaţi ucraineni.

Un alt document menţionează un raport din februarie difuzat de Centrul de Comandă al Apărării Naţionale a Rusiei despre "scăderea capacităţii de luptă" a forţelor ruseşti din estul Ucrainei.

Deşi documentele au fost compilate de Statul Major al Pentagonului, ele conţin informaţii de la mai multe agenţii, inclusiv de la Agenţia Naţională de Securitate, Biroul de Informaţii şi Cercetare al Departamentului de Stat şi Agenţia Centrală de Informaţii. Unele dintre materiale sunt etichetate ca fiind colectate în temeiul Federal Intelligence Surveillance Act, sau F.I.S.A., menţionând că distribuirea lor ulterioară nu este permisă fără aprobarea procurorului general.

Într-un document etichetat drept actualizare de informaţii din partea Centrului de Operaţiuni al CIA, datat 2 martie, sunt menţionate informaţii despre modul în care Ministerul rus al Apărării a luat în considerare măsuri pentru a contracara acuzaţiile potrivit cărora nu ar fi furnizat muniţii trupelor grupului Wagner din Ucraina.

SUA îi spionează și pe aliați

În paginile postate online, există cel puţin două discuţii despre dezbaterea din Coreea de Sud cu privire la oportunitatea de a da SUA obuze de artilerie pentru a fi folosite în Ucraina, încălcând politica Seulului privind furnizarea de ajutor letal. O secţiune a documentelor relatează că oficialii sud-coreeni erau îngrijoraţi că preşedintele Biden l-ar putea suna pe preşedintele sud-coreean presând Seulul să livreze muniţiile. O altă secţiune a documentelor, provenind de la CIA, este mai explicită cu privire la modul în care Statele Unite au aflat despre dezbaterile sud-coreene, menţionând că informaţia provine dintr-un "raport de informaţii de semnal".

Amploarea scurgerii de informaţii - analiştii spun că este posibil să fi fost obţinute peste 100 de documente - împreună cu sensibilitatea documentelor în sine ar putea fi extrem de dăunătoare, au declarat oficialii americani.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii a numit scurgerea de informaţii "un coşmar pentru cei cinci ochi (Five Eyes)", făcând referire la Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă şi Canada, aşa-numitele naţiuni Five Eyes, care îşi împărtăşesc în general informaţiile.

Cele mai recente documente au fost găsite pe Twitter şi pe alte site-uri, vineri, la o zi după ce oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden au declarat că investighează o altă potenţială scurgere de informaţii care ar fi dezvăluit planuri de război clasificate referitoare la Ucraina, inclusiv o analiză alarmantă a capacităţilor şubrede de apărare aeriană ale Ucrainei. Unul dintre documente, datat 23 februarie, este etichetat "Secret/NoForn", ceea ce înseamnă că nu a fost conceput pentru a fi împărtăşit cu ţări străine.

Cine este sursa?

Mick Mulroy, un fost oficial de rang înalt al Pentagonului, a declarat că scurgerea documentelor clasificate reprezintă "o breşă semnificativă de securitate" care ar putea împiedica planificarea militară a unei contraofensive ucrainene. "Având în vedere că multe dintre acestea erau fotocopii ale documentelor, se pare că a fost o scurgere deliberată, făcută de cineva care a dorit să dăuneze eforturilor Ucrainei, SUA şi NATO", a declarat el.

Vineri, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că scurgerea de informaţii pare să fie o manevră rusească pentru a discredita o contraofensivă. Pentagonul a precizat joi, într-un comunicat, că Departamentul Apărării analizează problema. Vineri, pe măsură ce dezvăluirile se extindeau, oficialii Departamentului au declarat că nu au nimic de adăugat.

Dar, în privat, oficiali din mai multe agenţii de securitate naţională au recunoscut atât graba de a găsi sursa scurgerilor de informaţii, cât şi potenţialul a ceea ce un oficial a spus că ar putea fi o scurgere constantă de informaţii clasificate postate pe site-uri, scrie New York Times.

Documentele privind armata ucraineană apar sub forma unor fotografii ale unor diagrame cu livrările anticipate de arme, efectivele trupelor şi batalioanelor şi alte planuri. Oficialii Pentagonului recunosc că sunt documente ale Departamentului Apărării, dar copiile par să fi fost modificate totuşi în anumite părţi faţă de formatul lor original. Versiunile modificate, de exemplu, supraestimează estimările americane privind morţii din război de partea ucraineană şi subestimează estimările privind soldaţii ruşi ucişi.

Vineri, oficiali ucraineni şi bloggeri ruşi pro-război au sugerat că scurgerea de informaţii face parte dintr-un efort de dezinformare al celeilalte părţi, menit să influenţeze posibila ofensivă de primăvară a Ucrainei pentru a recupera teritoriile din estul şi sudul ţării. Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că scurgerea de informaţii pare să fie o manevră rusă de discreditare a unei contraofensive. Iar bloggerii ruşi au avertizat publicul să nu aibă încredere în niciuna dintre informaţii, despre care unul dintre ei a spus că ar putea fi opera "serviciilor secrete occidentale, pentru a induce în eroare comandamentul" rus.

În spatele uşilor închise, oficialii de securitate naţională, mâhniţi, încercau să găsească vinovatul, scrie NYT. Un oficial a declarat că probabil documentele nu provin de la ucraineni, deoarece aceştia nu au avut acces la planurile specifice, care poartă ştampila birourilor Statului Major al Pentagonului.

Un al doilea oficial a declarat că determinarea modului în care documentele au fost scurse va începe cu identificarea oficialilor care au avut acces la ele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Newsweek / Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu medii de 5 și 6

4 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

5 Analist / „Trump a fost cu mult mai prezidențiabil decât Harris. A explicat cum oprește războiul din Ucraina”