Descoperire importantă legată de longevitate. Cum să-și schimbi dieta pentru a-ți prelungi viața cu 10 ani

Descoperire importantă legată de longevitate. Cum să-și schimbi dieta pentru a-ți prelungi viața cu 10 ani

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Bergen din Norvegia a descoperit, în urma unui studiu amplu publicat pe 8 februarie 2022 în revista PLOS Medicine, că oamenii pot trăi cu 10 ani mai mult, printr-o simplă schimbare de dietă. Aceasta implică trecerea de la cea tipic occidentală la una care include mai multe fructe și legume, leguminoase, cereale integrale, pește și nuci.

Cercetarea a găsit că un adult tânăr poate adăuga mai mult de 10 ani la viață, iar un adult mai în vârstă poate crește speranța de viață cu aproximativ 8 ani, dacă face această schimbare de dietă, potrivit PLOS Medicine .

De regulă, dieta occidentală este bogată în grăsimi saturate, cereale rafinate, zahăr și sodiu, în schimb o dietă sănătoasă optimă (asemănătoare celei mediteraneene) aplicată de la vârsta de 20 de ani ar putea crește viața unei femei cu 8-12 ani, iar a unui bărbat cu 9-14 ani, se arată în studiu.

În cazul în care schimbarea dietei într-una sănătoasă bazată pe multe fructe și legume se face la vârsta de 60 de ani, atunci speranța de viață crește cu 6-9 ani la femei și cu 6-10 ani la bărbați.

Cercetătorii de la Universitatea Bergen din Norvegia (Lars Fadness, autorul principal al lucrării) spun că cele mai mari câștiguri ale speranței de viață sunt observate în cazul consumului de leguminoase, cereale integrale și nuci, în timp ce este scăzut consumul de carne procesată și roșie.

Experții și-au folosit studiul pentru a crea un calculator online, despre care spun că poate fi folosit de către medici, nutriționiști, factori de decizie din sănătate publică, dar și persoane obișnuite, pentru a înțelege mai bine impactul alegerilor dietetice asupra sănătății. Acest calculator poate fi accesat dând click AICI .


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...