Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Deșeurile spațiale reprezintă una dintre cele mai mari provocări de mediu (expert)

Deșeurile spațiale care se deplasează pe orbite în jurul planetei noastre cu viteze de până la 28.000 km/h reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu cu care se confruntă omenirea, conform avertismentului dat publicității vineri de Dr. Hugh Lewis de la tribuna Societății Astronomice Regale din Londra, informează AFP și Sky News.

Dr. Lewis, care studiază deșeurile spațiale la Universitatea din Southampton, este de părere că această problemă poate pune în pericol "speranțele de a trăi și de a munci în spațiu ale generațiilor viitoare". El a precizat că "ar putea fi nevoie de mai mulți ani" până la curățarea spațiului orbital de deșeuri, cu ajutorul inginerilor, oamenilor de știință, avocaților și economiștilor.

Avertismentul cercetătorului britanic vine după ce, în urmă cu o săptămână, un cilindru metalic mare, despre care se crede că ar proveni dintr-un satelit chinezesc sau de la o rachetă, a căzut din cer într-o regiune minieră din Myanmar.

Pericolul în spațiu nu vine doar de la resturile mari de sateliți și rachete. Acest pericol este ilustrat și de accidentul, fără urmări, produs în timpul misiunii astronautului britanic Tim Peake pe ISS, când o particulă de vopsea întărită a determinat o fisură de 7 mm într-unul dintre hublourile ISS.

"Rezolvarea problemei deșeurilor spațiale reprezintă una dintre marile provocări de mediu ale omenirii, dar, în același timp, este poate și cea mai puțin cunoscută astfel de problemă (...) În fiecare zi ne-am obișnuit să ne bazăm pe serviciile asigurate de sateliți fără să ne gândim cât de vulnerabili sunt aceștia pe orbită", a susținut el.

NASA definește deșeurile spațiale drept "orice obiect artificial aflat pe orbită în jurul Pământului, care nu mai îndeplinește o funcție utilă".

Conform estimărilor, pe orbita terestră se află peste 100 de milioane de astfel de deșeuri, dintre care aproximativ 27.000 sunt mai mari de 10 cm. Envisat, un satelit de observație a Terrei de mărimea unui autobuz cu două punți este în prezent cel mai mare deșeu aflat pe orbită. Printre pericolele de pe orbită se numără și un nor din peste 2.000 de bucăți rezultate în urma coliziunii din 2009 dintre un satelit rus dezafectat, Cosmo, și un satelit comercial american.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

2 VIDEO De văzut! Traian Berbeceanu, interviu de excepție la „Garantat 100%”. Avertismentul care dă fiori al com…

3 Dăncilă, declarații halucinante la Antena 3! Fraților, pe asta o droghează păpușarii din Secu?

4 Va salva Iohannis Curtea Supremă din mâinile PSD? Moment-CHEIE în justiție!

5 HOPA! Clujul, singurul mare oraș al României unde USR / PLUS recunoaște că NU poate câștiga primăria! NICIUN par…

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?