Deținut recrutat de Wagner, mărturii de pe front: „Un iad total, unii luptători nu vor să iasă din tranșee”

Deținut recrutat de Wagner, mărturii de pe front: „Un iad total, unii luptători nu vor să iasă din tranșee”

În cadrul unui interviu acordat pentru Reuters, un fost deținut recrutat de grupul de mercenari Wagner pentru a lupta în războiul din Ucraina a vorbit despre experiența trăită în linia întâi, relatează Business Insider.

Iermakov susține că ultima sa zi pe front a fost „un iad total”. FOTO Profimedia (Arhivă)

Dmitri Iermakov, în vârstă de 38 de ani, un deținut care avea de ispășit 14 ani de închisoare, a mărturisit că luptătorii au fost primiți de „cadavre sfâșiate în bucăți” în momentul în care au ajuns pe front.

„Și ce fac ei? Unii dintre ei vomită, alții plâng, iar unii dintre ei nu vor să iasă din tranșee. Frica pune stăpânire pe ei", a mărturisit Iermakov.

Bărbatul a spus că a luat parte la bătălii doar câteva zile, ulterior fiind rănit. Acesta a prezentat ultima sa zi pe front ca fiind „un iad total”.

Moscova a suferit pierderi importante în Ucraina. Deși în luna septembrie a anului 2022 Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială, Rusia s-a confruntat cu probleme legate de efectivele de soldați. Astfel, grupul de mercenari Wagner a recrutat mii de deținuți pentru a-i trimite să lupte în Ucraina în schimbul amnistiei.

Mai multe rapoarte au semnalat faptul că pușcăriașii recrutați de gruparea de mercenari au fost fie slab pregătiți, fie total nepregătiți înainte de a fi trimiși pe front, iar urmările au fost frecvent fatale.

Reuters a discutat cu cinci foști pușcăriași care au declarat că au avut parte de o pregătire de circa două-trei săptămâni înainte de a fi trimiși pe front, perioadă de timp deosebit de scurtă.

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, supranumit și „bucătarul lui Putin”, a afirmat pentru Reuters că Wagner a fost „probabil cea mai experimentată armată care există în prezent în lume”.

Conform Washingtonului, deținuții desfășurați în Ucraina au fost utilizați de gruparea de mercenari pe post de „carne de tun”. În plus, în urmă cu o lună Casa Albă a afirmat că Wagner a suferit „peste 30.000 de pierderi, inclusiv aproximativ 9.000 de morți”.

Potrivit serviciilor de informații americane, marea majoritate a combatanților Wagner care au fost omorâți în Ucraina erau deținuți.

Gruparea de mercenari Wagner a jucat un rol important în lupta pentru preluarea controlului asupra orașului Bahmut. Atât Rusia, cât și Ucraina refuză să renunțe la oraș, în pofida faptului că aceasta nu este socotit ca fiind important din punct de vedere strategic.

Analiștii occidentali sunt de părere că Ucraina își consumă resursele pentru o cauză pierdută. În răstimp, Kievul a susținut că refuză să renunțe la Bahmut pentru ca Rusia și Wagner să piardă oameni și resurse importante.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /