DEZASTRUL pe care ei ni-l ASCUND!

DEZASTRUL pe care ei ni-l ASCUND!

Bomba dimineții! O publicatie specializata pe teme economice, economica.net , anunta ca se prefigureaza un dezastru pentru economia Romaniei, avand in vedere ca 80% din bugetul national merge pe pensii si salarii. 

Tabloul complet arata ca s-a ajuns ca aproape 80% din bugetul national sa se duca pe pensii, salarii ale angajatilor de la stat si bunuri si servicii achizitionate de stat pentru propria-i functionare, scrie  economica.net .

Executia bugetului dupa primele sapte luni din 2017 arata o crestere de doua cifre in dreptul cheltuielilor de personal si a asigurarilor sociale, acestea din urma reprezentate in proportie de peste 80% de pensii.

Cheltuielile statului cu remunerarea propriilor angajati au explodat anul acesta, avand o crestere de peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La asigurari sociale, capitol care greveaza nu mai putin de 35,5% din bugetul Romaniei, exista o crestere de 10,7%.

Guvernantii au aprins si cheltuielile pentru bunurile si serviciile necesare functionarii statului. O crestere de 3,5% a fost inregistrata la acest capitol.

Pe scurt, salariile bugetarilor au ajuns sa ocupe 27% din bugetul national, pensiile sunt 30% (asistenta sociala cu totul este 35,5%), iar cheltuielile cu bunuri si servicii au ajuns la 14,5% din buget. Avem asadar 80% din buget consumat de aceste trei capitole.

Cresterile enuntate mai sus au fost finantate prin taierea investitiilor, insemnand in majoritate infrastructura rutiera. Capitolul unde sunt incluse investitiile statului se numeste „cheltuieli de capital”, iar in dreptul lui e o scadere de 17%, fata de anul trecut.

Per total, veniturile statului au crescut cu 8%, iar cheltuielile cu 11,4%. Deficitul bugetar este in acest moment de 0,63 % din PIB.

Execuția bugetară la 6 luni:

Pensiile sunt, potrivit executiei bugetare, cea mai importanta cheltuiala a bugetului national. In volum de cheltuiala au cel mai mare avans dintre toate capitolele bugetare. Si o buna parte din banii livrati de economie prin taxe ajung mai degraba tot in buzunarele fostilor angajati ai statului.

In Romania sunt 5,2 milioane de pensionari, cu o pensie medie putin peste 1.000 de lei pe luna. Dintre acestia, ceva mai mult de un milion primesc pensia minima de 520 de lei pe luna.

Exista insa 163.000 de beneficiari de pensii speciale, majoritatea fosti militari sau politisti, care primesc venituri de la stat cat ceilalti patru milioane de pensionari.

România a renunţat la MTO

Acum trei ani, bugetul de stat era considerat inelastic la două treimi cheltuieli structurale, adică pensii, salarii de stat şi alte cheltuieli de funcţionare a statului. Anul acesta, cheltuielile structurale au atins 80%. Uniunea Europeană a dezvoltat un mecanism care în engleză se numeşte Medium-Term Budgetary Objectives (MTOs). Un termen devenit celebru în perioada guvernării Victor Ponta. Acest mecanism de politică fiscală prevede, pentru stabilitatea bugetelor statelor din Uniune, scăderea anuală cu 0,5% din PIB a cheltuielilor structurale, enumerate mai sus.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria