Dezbateri pe tema Statutului poliţistului: Au fost scoase prevederile privind punerea la dispoziţie şi evaluarea managerială

Prevederile privind punerea la dispoziţie a poliţistului şi evaluarea managerială au fost scoase din proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului în urma discuţiilor cu sindicatele, a anunţat, miercuri, Geani Nica, secretar general în Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul dezbaterii publice pe marginea actului normativ.

"Proiectul nu mai conţine două intervenţii care au suscitat atât de multe discuţii, chiar dacă au fost făcute cu bune intenţii. Noi tot ce am gândit aici sunt lucruri care eficientizează activ MAI, dar sunt şi în beneficiul poliţiştilor. Au fost scoase punerea la dispoziţie şi evaluarea managerială", a declarat Geani Nica.

Decizia a fost salutată de preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, care a spus că această punere la dispoziţie din poziţia de cercetare disciplinară era un abuz.

"A învins forţa legii. Nu noi am avut succes, ci legea a avut succes şi (...) mă simt confortabil în momentul în care în ţara noastră se respectă legea. (...) Oricând politicul transforma poliţia în orice altceva. Dau un exemplu: un poliţist de bună credinţă, un poliţist judiciarist care instrumentează dosare penale sensibile, cu oameni influenţi, cum se dorea să fie scos din joc? Prin această instituţie de punere la dispoziţie din cercetare disciplinară. Şeful lui intra în jocul infracţionalo-politic, emitea acea decizie, o hârtie cu şapte rânduri şi spunea că 'începând cu data de... poliţistul X este cercetat disciplinar pentru comportare necorespunzătoare'. Din momentul ăla, era pus la dispoziţie, executa alte sarcini decât cele pe care le avea în fişa postului, deci practic dosarele penale erau luate", a arătat Coarnă, după încheierea dezbaterii.

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, a spus că, în opinia sa, statutul poliţistului nu mai e de actualitate.

Potrivit prevederilor iniţiale, în situaţia în care nu mai erau întrunite condiţiile necesare pentru îndeplinirea funcţiei de conducere ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale, poliţistul era eliberat din funcţie.

"Existenţa situaţiilor de exercitare necorespunzătoare a funcţiei de conducere se constată cu ocazia evaluării activităţii profesionale individuale a poliţistului, fiind stabilite criterii concrete în raport cu organizarea şi planificarea activităţilor, oportunitatea şi operativitatea deciziilor, exercitarea controlului şi a autorităţii, realizarea unui climat optim de muncă, motivarea subordonaţilor, capacitatea de relaţionare, receptivitatea la iniţiativele personalului", se arăta în proiectul privind Statutul poliţistului. AGERPRES/(A - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

4 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala