Dezertorii nord-coreeni, despre viața sub regimul lui Kim Jong-un: „Mai bine mori”

Dezertorii nord-coreeni, despre viața sub regimul lui Kim Jong-un: „Mai bine mori”

Viața din interiorul regimului totalitar al lui Kim Jong Un diferă drastic față de imaginea proiectată în lumea exterioară. Mai mulți dezertori din Coreea de Nord au povestit ce înseamnă să trăiești într-o astfel de țară.

Cum trăiesc oamenii din Coreea de Nord / Foto Shutterstock

„Este mai bine să mori decât să trăiești așa”, a declarat pentru Fox News o dezertoare nord-coreeană de 25 de ani, într-o cafenea din Seul.

Vorbind anonim, ea a povestit despre disperarea care a determinat-o să plece pentru a avea o șansă la o nouă viață.

„Viața în Coreea de Nord nu a meritat”, a spus ea. Dezertoarea a evadat în 2019 la vârsta de 23 de ani și se numără printre multele femei care au decis să se mute în Coreea de Sud.

Tânăra a spus că mama ei a plecat în China, iar de atunci a devenit o țintă a regimului lui Kim Jong Un. Guvernul i-a limitat opțiunile de muncă și i-a micșorat drastic salariul.

Aceasta a renunțat la visurile de a merge la facultatea de medicină și de a deveni medic. A lucrat ca asistentă medicală fără plată și s-a descurcat cu banii pe care mama ei i-a trimis din China.

„Este greu să supraviețuiești”, a spus ea. „Multe dintre problemele de sănătate pe care le vedem (la pacienții din spitale) au dispărut cu timpul, dar malnutriția este încă o problemă foarte răspândită”.

Viața în lagărele de concentrare

Tânăra a povestit că luptele pe care le duc zi de zi nord-coreenii nu se compară cu cele ale cetățenilor trimiși în lagărele de muncă.

„Ei trimit întreaga familie lagăre de concentrare și se asigură că îi pun pe membri să muncească în ture diferite, astfel încât familia să nu fie niciodată reunită”, a spus ea. „Scopul este de a preveni oamenii să evadeze, deoarece cred că, dacă unul dintre membrii familiei este la serviciu, atunci nu îl vor lăsa pe acela în urmă”.

„Principalul lucru pe care îl fac în aceste lagăre de concentrare este munca silnică”, a spus ea. „Ei oferă doar educație de bază. Așa că, atunci când copiii sunt trimiși în aceste lagăre de concentrare, cumva sunt educați până la 13 ani”.

Nord-coreenii care sunt trimiși în lagăre sunt considerați criminali de către guvern. Adesea, cei trimiși în aceste lagăre vor ispăși o sentință pe viață.

Dezertoarea a spus că guvernul face tot posibilul pentru a ascunde lagărele de ochiul public.

„A fost acest lagăr de concentrare care a dispărut peste noapte, pentru că au vrut să dea impresia falsă că nu era acolo”, a spus ea „Au mutat toți oamenii care erau inițial în lagărul de concentrare în altă parte și au spus că e de fapt un mic sat.”.

Tânăra a reușit să mituiască contrabandiști pentru a o duce în siguranță în Coreea de Sud prin China.

Ea lucrează cu avocații de la o organizație numită PSCORE (People for Successful CORean Reunification) și este pe cale de a absolvi facultatea. Speră să poată extinde misiunea organizației non-profit și să ajute dezertorii din Seul.

Din păcate, nu orice dezertor este la fel de norocos ca tânăra.

Dezertorii nord-coreeni nu au o viziune asupra lumii

Dezertorul nord-coreean și CEO al organizației non-profit Woorion, Daehyeon Park, a oferit această evaluare sumbră:

„Nu este vorba despre... a supraviețui în Coreea de Sud. [Dezertorii nord-coreeni] sunt pierduți pe viață. Nu au speranță. Nu au o viziune. Nu au nimic de făcut într- societate",a spus Park pentru Fox News.

Park a creat ONG-ul Woorion pentru a răspunde nevoilor celor 33.834 de dezertori care trăiesc în Coreea de Sud și care se luptă să-și construiască viața într-o societate modernă.

Acesta spune că poate empatiza cu dezertorii care spun că se simt transportați într-o altă lume.

„Imaginaează-ți că încă trăiesc în secolul al XIX-lea și, la un moment dat, traversez râul și iau un taxi... văd orașele și parcă simt că locuiesc în acest oraș, unul din filmele la care tocmai mă uitam”, a spus Park. „Sistemul școlar m-a învățat că Coreea de Nord este invidia lumii, știi că aceasta este cea mai bună țară din lume”.

ONG-ul Woorion îi ajută pe dezertori să folosească resursele din țară pe care le-au văzut doar în filmele occidentale. Potrivit organizației non-profit, 72% dintre dezertori nu știu unde și cum să găsească informații utile pentru relocarea lor.

Aproximativ unul din trei dezertori vorbesc despre experiența pe care au avut-o și 93% dintre membrii Woorion spun că organizația este o parte integrală a vieții lor.

Pentru familiile rămase în urmă, ei primesc rareori consolare din partea grupurilor neguvernamentale.

Reunificarea celor două țări nu este privită ca o soluție

Reunificarea celor țări nu reprezintă dorința tuturor sud-coreenilor, în ciuda apelurilor fcăute din partea dezertorilor și a generațiilor mai în vârstă care își amintesc de familiile destrămate în timpul războiului coreean.

Potrivit Institutului Asiatic pentru Studii Politice, „în perioada 2011-2017, aproximativ 25% dintre sud-coreenii de 20 de ani recunoscuseră că nu sunt interesați de unificare”.

„Majoritatea nord-coreenilor sunt doar oameni inocenți, la fel ca mama mea, tatăl meu, întreaga mea familie”, a spus Park. „Vreau ca ei să aibă libertate”.

„Tânăra generație nu are atât de multă încredere în guvernul [nord-coreean]”, a declarat un dezertor de 25 de ani la Fox News Digital. „Ei vor schimbare și vor schimbare radicală. Și dacă această reunificare le va aduce schimbarea pe care o doresc, atunci o susțin”.

Kim Tae-Hoon, președintele PSCORE și fost vicepreședinte al Comitetului nord-coreean pentru drepturile omului, a declarat pentru Fox News Digital că „singura soluție este să avem unificarea”.

„Poporul coreean are o istorie lungă a aceleiași rase, aceeași cultură de mii de ani, așa că este firesc pentru noi”, a spus Tae-Hoon. „Chiar și regimul nord-coreean și poporul nord-coreean cred că unificarea este datoria lor”.

China, un obstacol

Pentru cei care își doresc unificare, Beijingul este considerat unul dintre cele mai mari obstacole.

„Forța geopolitică este un efect foarte important... China nu vrea unificarea Coreei", a spus Tae-Hoon.

Legăturile puternice ale Coreei de Nord cu China nu fac decât să complice situația, pe măsură ce China repatriează nord-coreenii care încearcă să scape de regimul lui Kim Jong Un.

Tae-Hoon susține că voința poporului coreean și cunoașterea occidentală vor motiva oamenii să facă eforturi pentru reforma de reunificare.

„Există o speranță că pot exista schimbări în interiorul țării”, a spus Tae-Hoon. „Poporul nord-coreean are această dorință de a ști mai multe”.

Pentru majoritatea nord-coreenilor, accesul neîngrădit la rețelele sociale și o presă liberă este o lume pe care nu o cunosc. Dar, pe măsură ce tot mai mulți oameni evadează, lumea capătă o imagine de ansmablu a unui regat rupt de restul lumii și de normele curente.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...