Dezlegare la pește. Cum faci cea mai bună ciorbă de pește: secretele gospodinelor din Delta Dunării

Dezlegare la pește. Cum faci cea mai bună ciorbă de pește: secretele gospodinelor din Delta Dunării

Pentru a obține un preparat tradițional savuros, trebuie folosite mai multe specii de pești și doar câteva legume.

Secretul unei ciorbe de pește este să folosești mai multe specii FOTO Shutterstock

Sărbătoarea din 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în biserică, este una dintre zilele din Postul Crăciunului în care credincioșii au dezlegare la pește.

Ciorba de pește este un simbol al Deltei Dunării, însă preparatul are câteva secrete. Unul dintre ele este constă în folosirea a cât mai multor specii de pești (trei-cinci, ar spune lipovenii). Pentru cei de la orașe, există soluții: se pot cumpăra „tacâmuri“ de pește (capete, cozi), pentru fiertura care va fi baza ciorbei.

„Ideea e simplă: baza de pește înseamnă zeama rămasă de la o fiertură domoală, la foc mic, a peștilor, împrună cu niște legume și, ulterior, strecurată și eventual limpezită. Această bază de pește este cea care dă gustul preparatului final. În această zeamă mai fierbem câteva legume tăiate mărunt, ca de ciorbă“, scrie Cosmin Dragomir în cartea “Curatorul de zacuscă“.

În Deltă, gospodinele folosesc doar patru legume pentru ciorba de pește:, ceapă, ardei, roșii și cartofi. În trecut, iarna se foloseau doar cartofi și ceapă. La final se pun bucățile bune de pește: fileuri sau medalioane. Ciorba de pește nu se acrește cu borș în Deltă, ci cu oțet sau cu zer, iar bucățile de carne se mănâncă cu mujdei.

Iată cum se prepară ciorba tradițională din Delta Dumării.

Ingrediente ciorbă de pește

  • 1 cap de somn sau crap
  • 1 kg tacâmuri de pește
  • 6-8 rondele crap sau novac
  • 1 conservă roșii în suc propriu (400 g)
  • Verdeață (pătrunjel, leuștean)

Speli tacâmurile și capul de pește și le pui la fiert într-o oală cu 4 l de apă și cu puțină sare. Înlături cu o paletă spuma formată la suprafață, ori de câte ori e nevoie. Lași la fiert, la foc mediu, aproximativ 30 de minute.

Între timp, cureți și speli toate legumele. Tai ceapa și ardeii cubulețe, iar cartofii cuburi mai mari.

Strecori supa în care a fiert peștele, o pui din nou pe foc, adaugi legumele tăiate, roșiile din conservă și mai fierbi aproximativ 15 minute. Pui bucățile de pește, condimentezi cu sare, după gust, și mai fierbi 10 minute, până ce peștele e gătit.

La final, acrești cu oțet, după gust și presari verdeața tocată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”