Dezvăluire. Cum vrea să scape Dragnea de Tudorel Toader

Dezvăluire. Cum vrea să scape Dragnea de Tudorel Toader

A venit vremea ”ievaluării” lui Tudorel Toader. După ce i-a tot ”ievaluat” pe alții, simplu pretext pentru a-i zbura din funcții, iată că vânătorul a ajuns să fie vânat. Toată discuția despre remaniere pare a fi un pretext pentru schimbarea lui Toader de la ministerul Justiției și, eventual, a lui Paul Stănescu de la Dezvoltare, dezvăluie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro. Nici ”cel mai idiot ministru”, cum l-a numit Țuțuianu pe Dănuț Andrușcă, nici incolora Bran de la Tineret și Sport nu sunt azi marile bătăi de cap a lui Dragnea.

 Nu pentru o guvernare mai bună își muncește creierii în aceste zile liderul PSD, cum să construiască un kilometru de autostradă în plus sau cum să mai reabiliteze căile ferate căzute în ruină. Nu incompetența lui Șova de la Transporturi îi provoacă lui insomnii. Marea problemă este că Tudorel Toader nu vrea să dea OUG-ul pentru amnistie și grațiere. Degeaba ii schimbă pe Kovesi și Lazăr, degeaba aruncă în aer sistemul de justiție dacă dosarele lui Dragnea nu se închid mâine definitiv, dacă nu scapă de anchete și noi condamnări. Că fix așa gândește liderul PSD s-a văzut într-una din reacțiile publice după OUG-ul care a pus în discuție inclusiv plecarea Alexandrei Lăncrănjan, procurorul din dosarul Tel Drum.

”Nu mă interesează dacă rămâne sau nu în DNA acel procuror, chiar nu mă interesează. E o manipulare. Dacă pleacă ăla, dosarul se aruncă în aer? Nu-l preia alt procuror? Nu cred că pleacă, îmi spunea cineva azi”, a declarat Dragnea pe data de 17 octombrie. Asta îl scoate din minți. Toate schimbările din justiție operate până acum nu i-au aruncat în aer nici un dosar, iar dosarele, cum bine observa, nu se aruncă singure în aer. Deocamdată, n-are cine să le detoneze.

Prin urmare, trebuie aruncat în aer mai întâi ministrul Justiției și înlocuit rapid cu un executant fără ezitări în a apăsa a doua zi butonul nuclear: amnistie și grațiere. Cum Tăriceanu nu dorește schimbarea lui Tudorel Toader, misiunea schimbării lui din funcție se dovedește a fi puțin mai complicată, dar nu chiar imposibilă. Mai multe surse au declarat pentru G4Media.ro că Dragnea ia în calcul chiar moțiunea simplă anunțată de PNL împotriva ministrului Toader. Dacă o parte din parlamentarii PSD o vor vota și moțiunea trece, ministrul Toader nu pică automat din funcție, dar va fi mai dificil pentru ALDE să-l mențină în guvern odată lăsat fără susținere politică.

În treacăt fie spus, atacul liberalilor la ministrul Justiției, mai ales după raportul devastator al Comisiei de la Veneția, este perfect justificat ca mutare politică. Uneori însă e bine să privești de sus la toată tabla de șah, nu doar la o piesă, pentru a înțelege jocul și pentru a anticipa corect mutările adversarului.

O posibilă explicație a împotrivirii liderului ALDE la schimbarea ministrului Justiției este teama de a-i pune lui Dragnea un buzdugan atât de puternic în mână, conștient fiind că nu va ezita să-l folosească la un moment dat inclusiv împotriva lui pentru a-l ține la respect, nu doar a opoziției. Din acest motiv menținerea lui Toader la justiție este vitală pentru Tăriceanu și tot din acest motiv merge până acolo încât îl amenință pe liderul PSD inclusiv cu ruperea guvernării în caz că la capătul ”ievaluării” ministrul justiției va fi trimis înapoi la Iași, unde are atât de multe opțiuni: profesor, avocat sau notar.

O altă miză, dar mai mică, a lui Dragnea e să dea un semnal de forță în partid și să-i elimine pe puciști și oamenii lor din Guvern. Ar fi vizați, de exemplu, Paul Stănescu și George Ivașcu (omul susținut de Gabriela Firea). Cu alți pucuști a ajuns deja la o înțelegere – cazul lui Niculae Bădălău, alții nu au răspuns încă la ofertele lui de posturi în guvern sau agenții bune de muls.

 
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Jenante imagini! / Loredana, dezmăț la restaurant cu „morcovul” italian

2 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

3 „Stă ca disperata agățată de Bodi prin cluburi”

4 Dar dacă George Simion o fi având și el aceeași misiune ca ăsta?

5 București, duminică seara...