Dezvăluiri spectaculoase de la începutul invaziei ruse publicate de Washington Post

Dezvăluiri spectaculoase de la începutul invaziei ruse publicate de Washington Post

Ziarul american Washington Post a publicat joi un nou episod din serialul dedicat războiului din Ucraina, în care reconstituie reacția țării în primele zile ale invaziei ruse.

Articolul, rezultat în urma interviurilor cu peste o sută de oficiali, militari și civili ucraineni, arată cum au ținut piept armata ucraineană și mii de voluntari unei armate ruse care calculase că va cuceri Kiev în trei zile.

Un episod aparte îl constituie convorbirea telefonică din dimineața zilei de 24 februarie între șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrei Yermak, și Dmitri Kozak, adjunctul șefului de cabinet al Kremlinului. La doar câteva ore după începerea invaziei, oficialul rus i-a cerut lui Yermak ca armata Ucrainei să se predea și președintele să declare înfrângerea.

”Yermak l-a înjurat pe Kozak și a închis telefonul”, scrie Washington Post despre reacția imediată a oficialului ucrainean.

Un alt episod din articol e legat de cererile înalților oficiali ucraineni ca președintele Volodimir Zelensky să plece din Kiev pentru a se proteja de ruși. Apelurile s-au înmulțit, moment în care Zelensky a izbucnit și le-a transmis următorul mesaj:

„Este ultima dată când aud asta. Nu vreau să mai aud așa ceva. Sunt o persoană în viață. Nu vreau să mor, ca orice alt om. Dar știu cu siguranță că, dacă mă gândesc la asta, atunci sunt deja mort”.

În același articol, Zelensky a relatat pentru Washington Post cum au decurs primele convorbiri cu liderii SUA; Marii Britanii și ai altor țări: „Dintre toți cei care m-au sunat, nu a existat niciunul care să creadă că vom supraviețui. Nu pentru că nu credeau în Ucraina, ci din cauza acestei demonizări a liderului Federației Ruse – puterea sa, filozofia sa, modul în care a făcut reclamă la puterea armatei ruse. Și așa [au crezut], cu tot respectul pentru ucraineni: Nu vor, vor fi terminați în două sau trei zile, poate cinci, și apoi totul se va termina.”

„Pentru Federația Rusă, noi eram ca un apendice care trebuia scos, dar ei nu au înțeles corect situația. Au crezut că suntem un apendice, dar ne-am dovedit a fi inima Europei”, a spus Zelensky. „Și noi am făcut ca această inimă să bată”.

Citește aici tot articolul realizat de Washington Post și publicat de Stars&Stripes


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”