Dezvăluiri/SUA se îndoiesc că viitoarea contraofensivă ucraineană va avea drept rezultat câștiguri teritoriale majore

Dezvăluiri/SUA se îndoiesc că viitoarea contraofensivă ucraineană va avea drept rezultat câștiguri teritoriale majore

Dificultăţile pe care le întâmpină Ucraina în ceea ce priveşte numărul trupelor, muniţiilor şi echipamentelor ar putea face ca armata sa să fie cu „mult sub nivelul” obiectivelor pe care Kievul şi le-a propus pentru anticipata sa contraofensivă de primăvară, ce vizează recucerirea teritoriilor ocupate, relatează WP.

Această evaluare a serviciilor americane de informaţii, dezvăluită în premieră de WP, se regăseşte printre documentele clasificate ale Pentagonului - scurse online și scoase la iveală de presa americană - și revelează îndoielile Washingtonului cu privire la situația războiului.

Etichetată ca fiind „strict secretă”, această evaluare pesimistă datează de la începutul lunii februarie şi avertizează asupra unor „deficite semnificative în ceea ce priveşte generarea şi susţinerea forţelor” ucrainene şi asupra probabilităţii ca o astfel de operaţiune să aibă ca rezultat doar "câştiguri teritoriale modeste". Observațiile reprezintă o îndepărtare marcantă de la declaraţiile publice ale administraţiei Biden cu privire la vitalitatea armatei ucrainene şi este posibil să dea apă la moară vocilor critice care consideră că Statele Unite şi NATO ar trebui să facă presiuni pentru o soluţionare negociată a conflictului, notează The Washington Post.

Documentul în care este prevăzut doar un succes modest al viitoarei contraofensive ucrainene indică faptul că strategia Kievului se învârte în jurul revendicării zonelor contestate din est, în timp ce în sud eforturile ar viza încercarea de a rupe puntea terestră către Crimeea , care în prezent servește Moscovei drept rută de aprovizionare pentru forţele sale de invazie și ocupație din interiorul Ucrainei. Fortificațiile armatei ruse şi „deficienţele ucrainene în ceea ce priveşte pregătirea şi aprovizionarea cu muniţii probabil că vor îngreuna progresele şi vor creşte numărul victimelor în timpul ofensivei", se arată în document.

Evaluarea se bazează pe informaţii provenite atât din surse umane, cât şi din interceptări electronice şi de comunicaţii ale CIA şi NSA (Agenția de Securitate Națională).

Documentul pare să fi fost întocmit de Biroul Directoratului pentru Informaţii Naţionale. Acesta a refuzat să facă comentarii, la fel şi Consiliul pentru Securitate Naţională, și Departamentul Apărării, care a refuzat să discute despre conţinutul documentului, notează The Washington Post.

Comentariile oficialilor americani

Oficiali americani au declarat că perspectivele unor rezultate modeste ale contraofensivei ucrainene de primăvară au fost întărite şi de o evaluare clasificată a Consiliului Naţional de Informaţii, împărtășită recent unui grup restrâns de persoane din Congresul SUA și potrivit căreia e puţin probabil ca Ucraina să recucerească în noua contraofensivă la fel de mult teritoriu cât a reuşit toamna trecută, au declarat pentru Washington Post surse informate cu privire la acest subiect.

De când a fost redactat acest document, oficialii americani au purtat mai multe discuţii cu liderii ucraineni pentru a se asigura că ambiţiile Kievului pentru ofensivă corespund capacităţilor sale, au mai dezvăluit oficialii americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului. De altfel, un dialog la nivel înalt pe această temă a avut loc în cursul unei convorbiri telefonice, la mijlocul lunii martie, între generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit, Jake Sullivan, consilierul preşedintelui pentru securitate naţională, secretarul apărării, Lloyd Austin, şi omologii lor ucraineni.

În plus, oficialii americani au organizat alături de liderii militari ucraineni exerciții în care s-au folosit machete, pentru a ilustra modul în care s-ar putea desfășura diferite scenarii ofensive şi consecinţele trimiterii pe un teritoriu întins a unui număr insuficient de forţe, a dezvăluit un oficial. Acest lucru ar putea extinde prea mult liniile de aprovizionare, ceea ce ar face dificilă păstrarea teritoriilor, în timp ce s-ar încerca împingerea contraofensivei mai adânc în zonele ocupate.

Toate părţile au plecat de la aceste discuţii cu sentimentul că Ucraina începe să înţeleagă limitele a ceea ce ar putea realiza în cadrul contraofensivei şi se pregăteşte în consecinţă, au declarat oficialii americani.

Deşi este puţin probabilă, ruperea punţii terestre cu Crimeea, au mai spus acești oficiali, Statele Unite speră ca cel puțin victorii progresive să ameninţe fluxul de echipamente şi personal rusesc pe acest coridor, care a constituit până acum o linie de salvare pentru forţele invadatoare.

Reacția Kievului

Este „parţial adevărat”, a admis un oficial ucrainean de rang înalt pentru Washington Post, „dar aspectul cu adevarat critic este întârzierea a sistemelor deja promise, ceea ce amână antrenarea brigăzilor nou formate şi contraofensiva în ansamblu”.

„Toată lumea ştie că avem puţine muniţii - preşedintele şi ministrul apărării vorbesc deschis despre acest lucru", a declarat un alt oficial ucrainean de rang înalt. „A fost evident pentru toată lumea încă din noiembrie că următoarea contraofensivă se va concentra asupra sudului, mai întâi asupra Melitopolului, și continuând cu Berdiansk. Doar că în ceea ce privește locul exact - acesta se poate schimba și cu o săptămână înainte”, a precizat oficialul pentru Washington Post.

Situația de pe front

Oficiali militari şi analişti independenţi au indicat estul şi sudul Ucrainei ca puncte de pornire pentru confraofensiva pregătită de Ucraina. Pe de altă parte, Rusia a consolidat apărarea peninsulei Crimeea cu o reţea densă de fortificaţii şi tranşee, în ceea ce pare a fi anticiparea unei astfel de operaţiuni, notează cotidianul american.

Unităţile ruseşti din est sunt deosebit de şubrede, potrivit unui document separat, serviciile de informaţii dezvăluind o capacitate sub standarde pentru camuflarea locurilor sensibile, precum şi depozitarea nechibzuită a muniţiei.

Potrivit militarilor ucraineni de pe front, unităţile ucrainene consumă niveluri record de muniţie de artilerie şi au început să raţionalizeze proiectilele. De pildă, artileriştii care oferă sprijin pentru operaţiunile din oraşul Bahmut au dezvăluit că obuzierele lor sovietice învechite sunt mai puţin precise decât tunurile occidentale, ceea ce îi obligă să tragă mai mult şi să îşi uzeze echipamentul mai repede. Soldaţii sunt și ei epuizați, astfel că Kievul face eforturi pentru a găsi luptători suplimentari, inclusiv înmânând pe stradă documente de recrutare. Personalul militar de pe teren s-a plâns în ultimele săptămâni că trupele nou mobilizate care sosesc pe linia frontului sunt slab antrenate.

Totuși, e posibil ca situaţia actuală de pe câmpul de luptă să nu fie o reflectare fidelă a forţelor ucrainene, deoarece Kievul antrenează separat unități pentru viitoarea contraofensivă - ţinându-le în mod deliberat în afara luptelor actuale, inclusiv apărarea Bahmutului, a declarat un oficial american.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia