Dezvoltatorii vor livra în următoarele 16 luni aproape 500.000 mp de birouri moderne în Bucureşti şi oraşele regionale (consultanţi)

Dezvoltatorii vor livra în următoarele 16 luni aproape 500.000 mp de birouri moderne în Bucureşti şi oraşele regionale (consultanţi)

Piaţa birourilor din Bucureşti şi din marile oraşe regionale - Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov - continuă să se dezvolte, investitorii locali şi străini având în construcţie sau în curs de livrare proiecte cu o suprafaţă de aproximativ 500.000 de metri pătraţi ce vor fi date în folosinţă în următoarele 16 luni, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield Echinox.

"Cea mai activă piaţă rămâne Bucureştiul, cu proiecte de circa 340.000 de metri pătraţi programate spre livrare până la finalul anului 2021, urmată de Timişoara (80.000 de metri pătraţi), Cluj-Napoca (36.000 de metri pătraţi) şi Braşov (25.000 de metri pătraţi). Cei mai activi dezvoltatori din perspectiva suprafeţelor ce urmează a fi livrate în următoarea perioada sunt One United (94.000 mp), Iulius Group (60.000 mp), Portland Trust (45.000 mp) şi Forte Partners (41.000 mp)", potrivit rapoartelor Bucharest Office Market şi Office Regional Cities, realizate de compania de consultanţă imobiliară.

La finalul primului semestru, stocul modern de birouri din Bucureşti se situa la circa 2,9 milioane de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, fără a lua în calcul imobilele ocupate direct de către proprietari, în timp ce stocul din oraşele regionale se apropia de pragul de un milion de metri pătraţi, cele mai mari pieţe fiind Cluj-Napoca (347.000 mp), Timişoara (245.000 mp) şi Iaşi (226.000 mp).

Criza medicală provocată de pandemia Covid-19 a influenţat semnificativ gradul de utilizare a spaţiilor de birouri, companiile adoptând diverse metode pentru a-şi proteja angajaţii, dar a avut un impact mai redus asupra gradului de ocupare a spaţiilor, în condiţiile în care majoritatea companiilor analizează încă cea mai bună soluţie pe termen mediu şi lung în privinţa desfăşurării activităţii. Astfel, rata de neocupare variază de la 10,3% în Bucureşti, cu valori de 4,7% în Floreasca - Barbu Văcărescu şi de 7,4% în CBD, la 5,6% în Cluj-Napoca sau 5,7% în Braşov.

Chiriile de referinţă au rămas stabile, la un nivel de 19 euro/ mp/lună în Bucureşti, respectiv 15 euro/mp/lună în Cluj-Napoca sau Timişoara, după o lungă perioadă în care concurenţa dintre dezvoltatori a menţinut chiriile din piaţa locală la un nivel competitiv faţă de oraşele similare din Europa Centrală şi de Est.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară. Cu venituri de 8,8 miliarde de euro, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”