Dieta bazată pe vegetale: cât de sănătoasă este în realitate?

Dieta bazată pe vegetale: cât de sănătoasă este în realitate?

Toți nutriționiștii ne spun cât de important este dieta și, în mod special, să ne bazăm alimentația pe fructe și legume. Dar despre dieta bazată pe vegetale s-ar putea să aflăm niște lucruri noi, după cum arată ultimele studii în domeniu.

Dietă sănătoasă FOTO Pexels

Într-un studiu recent publicat în JAMA Network Open Journal , cercetătorii au examinat corelația dintre aderarea la o dietă sănătoasă bazată pe vegetale și riscul de mortalitate.

Cercetătorii au luat în calcul mai mulți factori, printre care faptul că popularitatea globală a dietelor bazate pe plante, definite prin absența limitată sau completă a ouălor, a peștelui, a produselor lactate și a cărnii, este în creștere. Acest fenomen poate fi atribuit, într-o anumită măsură, posibilelor avantaje pentru sănătate pe care le pot avea indivizii care aleg să fie vegetarieni.

Legătura dintre dietă și starea de sănătate

Aceste beneficii includ un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet, sau de mortalitate. Cercetările sugerează că o dietă bazată pe vegetale, sănătoasă, care implică un aport limitat de alimente de origine animală și de alimente vegetale procesate, este legată de o probabilitate redusă de a dezvolta diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate generală. Cu toate acestea, lipsește o evaluare cuprinzătoare a calității dietei pe bază de plante în raport cu riscul de mortalitate și cu principalele boli cronice.

Studiul de față a evaluat potențiala corelație dintre modelele de diete vegetale sănătoase și nesănătoase și asocierea acestora cu ratele de mortalitate și cu principalele boli cronice.

Studiu prospectiv cuprinde un eșantion bazat pe populație de peste 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, recrutate între 2006 și 2010, scrie News Medical .

Dieta vegană, săntoasă sau mai puțin sănătoasă

Studiul a utilizat instrumentul Oxford WebQ pentru a dezvolta doi indici distincți: indicele dietei vegetale sănătoase (hPDI) și indicele unei diete nesănătoase (uPDI). Acești indici au fost stabiliți prin analizarea consumului mediu de alimente derivat din cel puțin două evaluări dietetice de 24 de ore.

Calificativele de dietă sănătoasă sau nesănătoasă au fost evaluate pe baza unui sistem de punctaj care a atribuit scoruri pozitive alimentelor vegetale sănătoase și scoruri negative alimentelor vegetale mai puțin sănătoase și alimentelor de origine animală .

Vârsta medie a grupului a fost de 56,1 ani. Pe o perioadă de urmărire cuprinsă între 10,6 și 12,2 ani, acest studiu a observat 5.627 decese, 6.890 de cazuri de boli cardiovasculare, 8.939 de cazuri de cancer și 4.751 de cazuri de fracturi.

Femeile educate, mai atente la dietă

Populația studiată a prezentat o distribuție normală atât în ceea ce privește consumul unei diete sănătoase, cât și ale unei diete nesănătoase. Dar s-a observat că persoanele care au fost mai predispuse să adere la o dietă vegetală sănătoasă au fost femeile, care aveau și tendința de a avea un indice de masă corporală mai mic. De asemenea, acestea au suferit într-o mai mică măsură afecțiuni cronice, au prezentat un consum mai mic de alcool și aveau un nivel de educație mai ridicat.

După ce s-au făcut toate ajustările, rezultatele studiului au indicat că persoanele predispuse mai mult să abordeze diete mai sănătoase au prezentat o probabilitate cu 16% mai mică de mortalitate din toate cauzele.

În schimb, persoanele care au preferat dietele nesănătoase au prezentat o probabilitate cu 23% mai mare de a se confrunta cu mortalitate din orice cauză. Studiul a constatat că abordarea unei diete sănătoase a fost asociată de o reducere cu 7% a probabilității de a dezvolta cancer.

În schimb, persoanele cu diete nesănătoase au prezentat un risc cu 10% mai mare de a dezvolta cancer.

De asemenea, dietele sănătoase au fost legate de scăderea riscului de accident vascular cerebral ischemic total, infarct miocardic și boli cardiovasculare.

Beneficii clare ale unei diete sănătoase

Constatările studiului au indicat faptul că adoptarea unei diete bazată pe plante sănătoase reduce riscurile de boli cardiovasculare totale, de cancer și de mortalitate generală. În schimb, un regim alimentar compus în principal din alimente vegetale cu un consum crescut de băuturi zaharoase, gustări, deserturi, cereale rafinate, cartofi și sucuri de fructe a fost legat de un risc ridicat.

De asemenea, studiul a remarcat că prioritizarea consumului de alimente nutritive pe bază de plante poate îmbunătăți starea generală de sănătate și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, indiferent de predispoziția genetică a individului la această boală.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua asocierea dintre PBD și riscul de boli cronice semnificative în grupuri etnice, rasiale și culturale mai diverse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…