DIICOT a deschis anchetă în cazul azilului din Mureș

DIICOT a deschis anchetă în cazul azilului din Mureș

DIICOT Târgu Mureș a preluat ancheta în cazul azilului din județul Mureș, unde mai mulți copii și adulți erau lăsați fără apă, mâncare și ținuți printre fecale, muște și mormane de nisip.

Azilul din Mureș FOTO Centrul de Resurse Juridice

„Cu privire la informațiile difuzate în spațiul public, cu privire la un azil situat pe raza județului Mureș, Biroul Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele: La data de 27.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost sesizat de către Prefectura Județului Mureș cu privire la situația înregistrată la un azil din localitatea Bărdești. Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

După două săptămâni de când autoritățile din Mureș au mers în control în azilul din comuna Bărdești și l-au închis, voluntarii de la Centrul de Resurse Juridice au făcut o descoperire șocantă.

În camerele de la subsolul azilului „Căsuța lu’ Min“ din Mureș au fost găsiți alți șapte copii și adulți. Ei erau lăsați fără apă, mâncare și ținuți printre fecale, muște și mormane de nisip.

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au sunat la 112, așa că autoritățile au ajuns de urgență. După ce a început controlul, într-o cameră aflată în spatele bucătăriei au fost găsite două persoane complet imobile. Cămăruța în care erau ascunși era încuiată și nu avea ferestre.

La controlul făcut cu doar două săptămâni în urmă, inspectorii n-au dat de camerele groazei.

Piele și os

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale“, a transmis, joi seară, CRJ, într-un comunicat de presă.

O altă persoană din subsol era acoperită de fecale şi sânge la nivelul feţei şi a mâinilor ”Celelalte două persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele. La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112. Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit CRJ, după aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident şi pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, echipa a mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanţă, pe care era un afiş pe care scria Materiale de construcţii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene