DIICOT a identificat persoana care a amplasat un dispozitiv improvizat în sediul Tribunalului Maramureș

DIICOT a identificat persoana care a amplasat un dispozitiv improvizat în sediul Tribunalului Maramureș

Procurorii DIICOT au reușit să identifice persoana care a amplasat, miercuri, într-un grup sanitar din incinta Tribunalului Maramureș, un pachet suspect ce avea elementele unui dispozitiv explozibil improvizat.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, este vorba de Vasile Coman, care a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz cu privire la săvârșirea infracțiunii de alarmare prin orice mijloace și fără un motiv întemeiat a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuții în domeniul securității naționale sau de menținere a ordinii publice cu privire la folosirea materiale de orice fel, de natură să pună în pericol viața, integritatea corporală, prevăzută de art. 38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.

Sesizarea din oficiu a venit după ce autori necunoscuți au amplasat, miercuri, un pachet având aspectul și elementele caracteristice unui dispozitiv exploziv confecționat artizanal, format din patru batoane cilindrice, un acumulator și un indicator luminos, în incinta clădirii Tribunalului Maramureș.

În mai puțin de 12 ore de la momentul producerii evenimentului și sesizării din oficiu, au fost descoperite și strânse probe cu privire la fapta ce formează obiectul anchetei penale și a fost identificat și pus sub acuzare Vasile Coman, a precizat sursa citată.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că la data de 23 noiembrie 2016, în intervalul orar 8,00 — 9,10, inculpatul Coman Vasile a amplasat într-un grup sanitar din incinta clădirii în care-și desfășoară activitatea Tribunalul Maramureș un pachet ce avea elementele unui dispozitiv explozibil improvizat compus din patru elemenți cilindrici, interconectați prin fire conductoare, un acumulator, un led/bec luminos, acesta fiind descoperit de o persoană care a anunțat lucrători din cadrul IJJ Maramureș ce asigură paza și controlul acces la nivelul instituției", a explicat DIICOT.

Procurorii menționează că Vasile Coman a suferit anterior condamnări penale, cea din urmă fiind aplicată în dosarul nr. 2955/100/2014 de Tribunalul Maramureș, pentru infracțiunea prevăzută de art. 51 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal (1969), iar în privința acestei pedepse s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării.

În prezent, din cauza nerespectării obligațiilor impuse, pe rolul Tribunalului Maramureș există înregistrat un alt dosar, având ca obiect sesizarea privind revocarea suspendării sub supraveghere a pedepsei al cărui termen de judecată a fost la data de 23 noiembrie, ocazie cu care Vasile Coman a fost prezent în incinta tribunalului.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații și de către Direcția Operațiuni Speciale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”