DIICOT: Evaziune de 2,8 milioane lei prin livrarea fictivă de mari cantităţi de cherestea

DIICOT: Evaziune de 2,8 milioane lei prin livrarea fictivă de mari cantităţi de cherestea

Procurorii DIICOT au trimis în judecată patru persoane acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare a banilor, într-un dosar privind livrarea fictivă a unor mari cantităţi de cherestea către două firme de mobilă din judeţul Alba.

Potrivit DIICOT, în perioada 2008 - 2014, unul dintre inculpaţi, prin controlul exercitat în mod direct sau indirect asupra unui număr de nouă societăţi comerciale folosite drept furnizori fictivi de cherestea şi pentru retragere de numerar din bănci, a sprijinit reprezentanţii a două societăţi comerciale cu sediul în judeţul Alba, având ca obiect principal de activitate fabricarea de mobilă, să evidenţieze în actele contabile şi în alte documente legale (declaraţii fiscale) cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale.

Inculpatul a asigurat emiterea unui număr de 802 facturi fiscale către respectivele societăţi, reprezentând contravaloarea a 38.894 metri cubi de cherestea, precum şi avizele secundare de însoţire a transporturilor de cherestea aferente, atestând în mod nereal efectuarea de operaţiuni comerciale şi urmărind astfel să asigure pentru cele două societăţi beneficiare posibilitatea sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin diminuarea în mod artificial a bazei impozabile.

Pentru a se crea aparenţa că operaţiunile comerciale consemnate în facturi sunt veridice, dar şi pentru a disimula originea ilicită a sumelor de bani provenite din activitatea evazionistă, contravaloarea cherestelei livrate fictiv a fost achitată aproximativ în totalitate prin viramente bancare, în conturile societăţilor pretins furnizoare, de unde banii au fost ridicaţi în numerar.

Prin această modalitate, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 2.860.672 lei.

Cauza a fost instrumentată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Alba. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

3 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

4 ULTIMA ORĂ Panică la Gazprom! / Americanii au întrecut Rusia în exportul de gaz către Europa, pentru prima oară în istorie

5 Profa sexy, promovată de PSD inspector școlar în Arad. Vine de la un liceu unde un singur elev a luat Bacul