DIICOT: Percheziţii în şapte judeţe, în Bucureşti şi Italia într-un dosar de fraude informatice; prejudiciul - un milion de euro

DIICOT: Percheziţii în şapte judeţe, în Bucureşti şi Italia într-un dosar de fraude informatice; prejudiciul - un milion de euro

Procurorii DIICOT - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, au efectuat miercuri 15 percheziţii în municipiul Bucureşti şi în şapte judeţe, alte 20 de descinderi având loc pe teritoriul Italiei, într-un dosar de fraude informatice în care prejudiciul este estimat la un milion de euro.

Potrivit unor comunicate ale DIICOT şi IGPR, percheziţiile au avut loc în ţară - în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Vâlcea, Cluj, Bihor, Constanţa, Giurgiu şi Buzău -, iar alte 20 de percheziţii au loc în Italia, acţiunea în care au fost implicaţi 120 de poliţişti români şi 15 echipaje de jandarmi de la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei vizând destructurarea unei reţele infracţionale formate din români şi italieni specializate în fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operaţiuni bancare în mod fraudulos şi spălare de bani.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2015 - 2018, pe teritoriul Italiei şi al României a acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Grupul infracţional organizat a fost constituit de către doi cetăţeni italieni care au coordonat mai multe celule, alcătuite din aproximativ 50 de membri, şi au acţionat concomitent în România şi în Italia, fiecare având roluri bine determinate", se precizează în comunicatul DIICOT.

Procurorii spun că palierul al doilea al reţelei era format din trei români care clonau site-uri web ale unor bănci şi instituţii financiare, în vederea obţinerii datelor de identificare ale cardurilor bancare, precum şi ale datelor de acces la conturile de online banking ale persoanelor vătămate.

"După accesarea conturilor de online banking, prin utilizarea datelor astfel obţinute, membrii grupului au transferat/ virat sumele de bani în conturile altor membri ai grupului, ce aveau ataşate carduri bancare preplătite (prepaid). În fapt, suspecţii obţineau în mod neautorizat datele de contact ale victimelor, iar ulterior le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanţilor băncilor, prin care le solicitau datele confidenţiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar. Totodată, victimele erau îndrumate să acceseze un link din cuprinsul emailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conţinea o clonă a paginii de internet a băncii. În urma accesării link-ului, victimele erau redirecţionate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar, precum şi datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi", explică anchetatorii.

În urma activităţii infracţionale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, cetăţeni ai Uniunii Europene, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ un milion de euro.

Conform surselor citate, gruparea avea o structură piramidală, întreaga activitate fiind condusă de doi italieni şi doi români aflaţi în Bucureşti şi Milano.

Totodată, în cadrul activităţii infracţionale, ar fi fost atrase şi recrutate alte aproximativ o sută de persoane (money mules), folosite în scopul pierderii urmei banilor obţinuţi ilegal şi a îngreunării tragerii la răspundere a membrilor grupării. Acestea ar fi realizat tranzacţii succesive prin conturi bancare şi servicii rapide de transfer monetar, pentru ca banii să ajungă în final în posesia liderilor grupării.

Reţeaua infracţională ar fi recrutat mai mulţi tineri, cetăţeni români, în vederea lansării unor atacuri phishing împotriva clienţilor a două bănci comerciale din Italia.

În urma percheziţiilor, până în prezent, au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar şi peste 50 de grame de cocaină.

Poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din România şi Italia au lucrat împreună o perioadă de doi ani pentru a strânge probe şi a identifica toţi membrii reţelei infracţionale, precizează comunicatele menţionate.

La nivelul Eurojust, în cadrul echipei comune de anchetă au fost organizate două întâlniri de coordonare, iar la sediul Eurojust a fost constituit un centru de coordonare pentru acţiunea comună simultană desfăşurată de către DIICOT şi autorităţilor judiciare din Italia.

La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, 38 de persoane.

Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

Activităţile investigative au beneficiat de sprijinul EUROPOL, iar acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina