Director din Ministerul Educației, arestat pentru luare de mită și spălare de bani într-un dosar al DNA

Director din Ministerul Educației, arestat pentru luare de mită și spălare de bani într-un dosar al DNA

Horia Palmer-Hîrtopanu, director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, din subordinea Ministerului Educației, a fost arestat preventiv pentru fapte de corupție. Decizia a fost luată de Tribunalul Braşov.

Acuzaţiile aduse de DNA sunt de luare de mită şi spălare de bani

Bărbatul este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, alături de el fiind cercetate alte două persoane sub control judiciar, pentru infracțiuni de dare de mită, transmitere fictivă a părților sociale sau acțiunilor deținute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia, respectiv spălare de bani.

DNA: Mită sub formă de lucrări de forare a unui puţ

În perioada 2017-2020, în calitate de director al structurii menționate, inculpatul Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi pretins și ar fi primit sume de bani și alte foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 340.000 euro și 18.749 lei, de la administratorul unei firme, coinculpat, în schimbul atribuirii și pentru derularea în bune condiții a unor contracte de lucrări, legate de construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România”, informează DNA.

Potrivit procurorilor, o parte a foloaselor primite de Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă, care ar fi fost executate în curtea locuinței sale situate într-un oraș din imediata vecinătate a Capitalei.

“De asemenea, în perioada 2016-aprilie 2021, inculpatul ar fi obținut sume de bani consistente ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni de corupție, din care, prin diverse operațiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 179.676 euro și 191.900 lei, folosite pentru a achiziționa diferite bunuri (două imobile și două autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate. Aceasta, pentru a ascunde și disimula originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziționate, precum și a titularului dreptului de proprietate asupra acestora”, explică DNA.

Cu ce se ocupă structura

Ministerul Educaţiei descrie, pe site-ul instituţiei, Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcoalare şi Univeersitare ca fiind structura care se ocupă de implementarea Proiectului privind Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (PRIS) şi Proiectuli privind Reforma Educaţiei Timpurii (PRET).

PRIS are ca scop reabilitarea, modernizarea şi mobilarea a 1.336 de şcoli din învăţământul preuniversitar și 16 cămine studențești.

PRET este un proiect naţional cofinanţat de Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) care se ocupă de îmbunătăţi calității infrastructurii sistemului şi de a răspunde nevoilor concrete ale copiilor prin asigurarea unor spaţii de studiu adecvate, care să favorizeze atingerea potenţialului maxim al fiecărui copil, totul în conformitate cu standardele educaţionale internaţionale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...