Directorii financiari din România sunt mai pesimişti faţă de omologii din Europa Centrală (studiu)

Directorii financiari din România sunt mai pesimişti faţă de omologii din Europa Centrală (studiu)

Directorii financiari din România sunt mai pesimişti faţă de omologii din Europa Centrală în condiţiile în care 66% dintre ei percep un grad ridicat sau foarte ridicat de incertitudine fiscală, în comparaţie cu 35%, în regiune, potrivit studiului Deloitte CFO Survey Europa Centrală.

În plus, un număr aproape dublu de directori financiari din România (90%) faţă de omologii din Europa Centrală consideră că asumarea unor riscuri suplimentare în afaceri nu este dezirabilă în această perioadă.

"Dintre factorii principali care ar putea avea un impact negativ asupra companiilor, directorii financiari din România sunt preocupaţi de migrarea angajaţilor cu calificare superioară şi de efectul acesteia asupra forţei de muncă disponibile, de creşterea costurilor operaţionale şi de imprevizibilitatea legislaţiei fiscale şi a celei care influenţează mediul de afaceri. Cu toate acestea, ei rămân în general optimişti privind perspectivele macroeconomice şi ale mediului de afaceri", a declarat Farrukh Khan, Partener Audit şi Servicii conexe, Deloitte România, coordonator al programului CFO Survey în România.

Potrivit studiului, 85% dintre directorii financiari din România se aşteaptă la o creştere a preţurilor în anul 2019 şi sunt preocupaţi de impactul acesteia asupra costurilor operaţionale. În decursul anului, ei preconizează creşteri ale costurilor cu materialele, cu forţa de muncă şi cu serviciile. Peste jumătate dintre respondenţii din România (51%) se aşteaptă la o creştere a PIB în 2019, iar 75% dintre aceştia vor bugeta venituri mai mari în 2019, uşor mai optimist faţă de omologii lor din regiune (66%).

În ansamblu, peste o treime (35%) dintre directorii financiari din 17 ţări din Europa Centrală, inclusiv România, consideră că mediul de afaceri este supus unui grad ridicat de incertitudine şi sunt precauţi privind asumarea de riscuri suplimentare care ar putea afecta bilanţul.

Directorii financiari din Europa Centrală sunt optimişti privind aşteptările legate de economie şi de evoluţia propriilor companii, 66% dintre respondenţi considerând că vor înregistra venituri mai mari în anul 2019. Cu toate acestea, indicele de încredere a scăzut uşor faţă de anul 2018, de la 23% la 16%, dar se situează peste nivelurile din 2016 şi 2017.

Potrivit sondajului, mai mulţi directori financiari (73%) sunt reticenţi privind asumarea unor riscuri faţă de anul 2018 şi consideră că nu este momentul potrivit pentru luarea unor decizii financiare care implică un grad ridicat de risc. Ei se aşteaptă ca profitul operaţional să se menţină sau să crească şi văd creşterea costurilor ca fiind cel mai mare factor de risc în acest sens. Legat de costurile în creştere, directorii financiari intervievaţi le evidenţiază pe cele legate de forţa de muncă, de transport şi de producţie.

În ceea ce priveşte nivelul de ocupare a forţei de muncă, directorii financiari din Europa Centrală se aşteaptă ca acesta să se menţină sau să crească, dar par mai reticenţi faţă de ideea de a face noi angajări.

De asemenea, studiul arată că departamentele financiare nu sunt pregătite pentru adoptarea inteligenţei artificiale (artificial intelligence - AI), deşi respondenţii recunosc beneficiile pe care le poate aduce robotica. Rezultatele sugerează că firmele din Europa Centrală nu profită de avantajele implementării soluţiilor de tip AI, iar 77% dintre companiile din regiune nu folosesc niciun fel de instrumente cognitive, deşi precep contabilitatea ca fiind un domeniu cheie pentru implementarea soluţiilor de tip AI. Aproximativ jumătate dintre directorii financiari consideră că principalele beneficii ale roboticii şi ale inteligenţei artificiale sunt creşterea vitezei, a eficacităţii şi reducerea costurilor.

Cea de-a 10-a ediţie a studiului Deloitte CFO Survey Europa Centrală a fost realizată în perioada septembrie-noiembrie 2018 pe baza opiniilor directorilor financiari din peste 700 de organizaţii mari din sectoare şi industrii variate.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

2 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

3 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

4 Interesante amănunte...

5 Imagini care dau fiori soldaților ruși