Directorii SRI, SIE, SPP şi STS - un singur mandat ce nu poate depăşi durata de 4 ani (proiecte)

Directorii SRI, SIE, SPP şi STS - un singur mandat ce nu poate depăşi durata de 4 ani (proiecte)

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a depus la Camera Deputaţilor patru proiecte de lege în care propune ca directorii Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe, adjuncţii acestora, directorul şi adjuncţii Serviciului de Protecţie şi Pază, precum şi directorul şi adjuncţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale să fie numiţi pentru un singur mandat care nu poate depăşi durata de patru ani.

"SRI este condus de un director cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat, în şedinţă comună, la propunerea preşedintelui României, pentru un singur mandat care nu poate depăşi durata de patru ani, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii SRI, care va prezenta un raport în faţa celor două camere ale Parlamentului. Eliberarea din funcţie a directorului SRI se face de Parlament, în şedinţă comună, la propunerea preşedintelui României sau a cel puţin o treime din numărul total al deputaţilor ori al senatorilor. Directorul SRI are un prim-adjunct care este şi înlocuitorul legal al acestuia, precum şi 3 adjuncţi", se arată în proiect. Prim-adjunctul şi adjuncţii au rang de secretari de stat şi sunt numiţi de preşedinte, la propunerea directorului SRI pentru un singur mandat care nu poate depăşi durata de patru ani.

În expunerea de motive, Pleşoianu arată că "dincolo de cadrul instituţional mai larg, este limpede că una dintre principalele probleme în România post-revoluţionară a constituit-o beţia de putere în rândul şefilor serviciilor secrete".

"Oricât de bun ar fi cadrul legal se vor găsi mereu căi de ocolire (de tipul protocoalelor care adaugă, ilegal, la lege), atâta vreme cât în fruntea serviciilor de informaţii rămân prea multă vreme aceleaşi persoane. Puterea îndelungată corupe! Pe cale de consecinţă, primul şi cel mai important pas este acela al limitării în timp a mandatului şefilor de servicii", se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Un alt proiect care aparţine tot lui Liviu Pleşoianu prevede că directorul SIE este numit de Parlament, la propunerea preşedintelui României, pentru un singur mandat care nu poate depăşi durata de 4 ani. Tot un singur mandat de 4 ani ar urma să aibă şi adjuncţii acestuia.

Deputatul PSD a depus la Camera Deputaţilor încă două proiecte de lege. Unul dintre ele se referă la directorul SPP care "are rang de secretar de stat", este numit de preşedintele României, la propunerea Consiliul Superior de Apărare a Ţării, pentru un singur mandat, care nu poate depăşi patru ani. Acelaşi gen de mandat este prevăzut şi pentru primul adjunct şi adjunctul directorului SPP.

Directorul STS are cu rang de secretar de stat, este numit de CSAT la propunerea preşedintelui acestuia, pentru un singur mandat care nu poate depăşi durata de patru ani. Acesta are un prim adjunct şi doi adjuncţi cu rang de subsecretari de stat, numiţi de CSAT la propunerea directorului STS pentru un singur mandat care nu poate depăşi durata de patru ani, menţionează proiectul.

Cele patru proiecte de lege se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe 14 mai. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina