Directorul agenţiei de presă slovene STA a demisionat

Directorul agenţiei de presă slovene STA a demisionat

Directorul agenţiei de presă slovene STA a demisionat joi, acuzând guvernul că vrea "să subordoneze" agenţia prin blocarea finanţării sale publice, informează AFP.

"Nu pot accepta condiţiile puse" de guvern agenţiei noastre care "lucrează gratuit de 273 de zile", a subliniat Bojan Veselinovic într-o declaraţie.

Demisia acestui responsabil a fost cerută de premierul conservator al Sloveniei, Janez Jansa, un aliat al premierului eurosceptic al Ungariei, Viktor Orban.

După ce a revenit la putere, în primăvara lui 2020, Jansa a instaurat un climat de neîncredere faţă de presă, criticând în mod regulat jurnalişti pe Twitter.

În acest context, el a dus o ofensivă împotriva STA, pe care a calificat-o drept "o ruşine naţională" pentru tonul său considerat prea critic faţă de modul în care este gestionată criza cauzată de pandemia de coronavirus.

În decembrie anul trecut, el a suspendat plata anuală de două milioane de euro către agenţie, care are 90 de angajaţi.

Guvernul invocă litigii juridice şi nu a respectat o recentă decizie a Curţii Supreme, care a invocat misiunea de interes public a STA şi i-a cerut statului să asigure continuitatea acestei misiuni.

"Fondul diferendului a fost legat întotdeauna de poziţionarea guvernului în ceea ce priveşte independenţa mass-media şi dorinţa lui de a subordona agenţia", potrivit lui Veselinovic.

La presiunile Uniunii Europene (UE), guvernul sloven a afirmat în ianuarie că a reluat plăţile către agenţie, însă, potrivit STA, aceşti bani nu au acoperit până acum decât restanţele pentru exerciţiul financiar al anului 2020.

Într-o scrisoare adresată guvernului săptămâna trecută, vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova a reiterat apelul la reluarea finanţării STA. Ea a avertizat că situaţia actuală "prezintă riscuri majore pentru libertatea şi pluralismul mass-media în Slovenia şi în consecinţă în UE".

Slovenia numără două milioane de locuitori şi asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE.

În primăvară, Asociaţia Jurnaliştilor Sloveni (DNS) a organizat o campanie de donaţii care a permis strângerea a 270.000 de euro, pentru a ajuta STA să supravieţuiască. Însă această sumă este mult inferioară fondurilor publice necesare funcţionării agenţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia