Directorul AIEA anunţă că reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie nu au avut de suferit

Directorul AIEA anunţă că reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie nu au avut de suferit

Reactoarele centralei nucleare din regiunea ucraineană Zaporojie (sud-est), cea mai mare din Europa, la care a izbucnit un incendiu în timpul nopţii de joi spre vineri după bombardamente ruse, nu au avut de suferit, a anunţat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, relatează Reuters.

Potrivit agenţiei de presă britanice, Grossi şi-a exprimat convingerea că proiectilul care a lovit centrala este rusesc.

"Avem noroc că nu s-a produs nicio scurgere radioactivă", a spus Grossi într-o conferinţă de presă la Viena, potrivit EFE.

Personalul ucrainean continuă să opereze la instalaţia nucleară în timp ce forţele ruse controlează zona, a adăugat el.

Grossi a mai declarat că este pregătit să se deplaseze în Ucraina pentru a negocia o soluţie care să garanteze securitatea zonelor nucleare periclitate de război, informează AFP.

"Am indicat Federaţiei Ruse şi Ucrainei disponibilitatea de a călători cât mai curând posibil la Cernobîl", a declarat Rafael Grossi în cadrul unei conferinţe de presă organizată de urgenţă la Viena după bombardarea centralei de la Zaporojie de către forţele ruse. Există erori la sistemul de monitorizare a radiaţiilor de la Cernobîl, dar nimic care să provoace îngrijorări majore, a anunţat el.

Grossi a mai spus că îşi păstrează pe agendă vizita pe care o avea programată pentru sâmbătă la Teheran, în Iran. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990