Directorul centralei nucleare din Zaporojie, răpit de forțele ruse, a fost eliberat

Directorul centralei nucleare din Zaporojie, răpit de forțele ruse, a fost eliberat

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AEIA), Rafael Grossi, a anunțat, luni, pe pagina sa de Twitter că șeful centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat, relatează The Guardian .

Liderul centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a fost eliberat FOTO Profimedia

Șeful centralei nucleare din Zaporojie, Igor Murașov, s-a întors la familia sa, conform postării directorului AIEA.

O patrulă rusă l-a reţinut pe directorul centralei nucleare de la Zaporojie, Igor Muraşov, în timp ce acesta se deplasa cu maşina de la centrală, cea mai mare din Europa, către oraşul Enerhodar, vineri, 30 septembrie, conform afirmațiilor şefului Energoatom, Petro Kotin.

La 30 septembrie 2022, în jurul orei 16:00, Igor Murașov, directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, a fost reținut de o patrulă a rușilor pe drumul de la centrală spre Energodar. Mașina a fost oprită, el a fost reținut cu forța, legat la ochi și dus spre o destinație necunoscută”.

Kotin a solicitat directorului general al AIEA, Rafael Grossi, și președintelui Asociației Mondială a Operatorilor Nucleari, Tom Mitchell, să intervină pentru eliberarea lui Murașov.

Astfel, AIEA a transmis, sâmbătă, că după ce a fost informată de către Ucraina de detenţie, a contactat „autorităţile competente”, într-o aparentă referire la Rusia, şi a fost informată că Muraşoveste reţinut temporar”.

Autoritățile ruse au transmis că șeful centralei Zaporojie a fost luat de trupele rusești pentru a fi interogat.

„AIEA a cerut clarificări de la autoritățile ruse și a fost informată că directorul general al centralei nucleare Zaporojie a fost temporar reținut pentru a răspunde unor întrebări”, a declarat un purtător de cuvânt al AIEA.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de trupele ruseşti de pe 4 martie, la puţin timp după invadarea Ucrainei, şi a fost vizată în numeroase rânduri de bombardamente în ultimele luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina