Directorul INSCOP, despre îmbătrânirea populației „Avantajează partidele care au legătură cu acest segment electoral“

Directorul INSCOP, despre îmbătrânirea populației „Avantajează partidele care au legătură cu acest segment electoral“

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a declarat într-un interviu că, dacă îmbătrânirea populației este cel mai îngrijorător rezulta t al recensământului, există și semnale pozitive, cum este creșterea ponderii populației cu studii medii și superioare.

FOTO Shutterstock

Remus Ștefureac spune că, de departe, „cea mai îngrijorătoare tendință este cea a îmbătrânirii populației care se suprapune cu cea a scăderii populației în ansamblu. Îmbătrânirea accentuată este însă un risc sistemic, o amenințare care deja începe să pună presiuni uriașe asupra sistemelor publice. Dincolo de implicațiile asupra sistemelor de asigurări sociale, asupra sistemelor de pensii, vor fi multe alte consecințe sociale și economice pe care încă nici nu le anticipăm“, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro.

Din punctul său de vedere, există și semnale pozitive așa cum sunt cele legate de creșterea ponderii populației cu studii medii și superioare.

Și din punct de vedere politic, vor fi consecințe. „Îmbătrânirea populației suprapusă cu faptul că cei mai disciplinați votanți sunt persoanele vârstnice vor avantaja partidele care au o legătură tradițională cu acest segment electoral. În același timp însă, îmbătrânirea populației va crește concurența pe acest segment electoral masiv, pe măsură ce toate partidele vor aloca resurse pentru captarea votanților vârstnici. Pe termen ceva mai lung, nu cred că va mai fi un singur partid care va avea monopolul acestei categorii de alegători care vor avea și ei un profil educațional și valoric diferit comparativ cu vârstnicii din ultimele două decenii.“

Toate confesiunile par să fi pierdut credincioși pe fondul scăderii populației. „Eu văd aici și o oportunitate, în sensul în care, pe fondul scăderii numărului de credincioși, am putea asista, și vedem deja semne bune, la o sofisticare, la o îmbunătățire a modului în care Biserica își construiește și întreține relația cu credincioșii, inclusiv prin dezvoltarea puternică a misiunii sociale a Bisericii Ortodoxe Române“, a mai declarat directorul INSCOP Research.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!