Dirijorul Valeri Gherghiev, un susţinător al lui Putin, înlocuit la o serie de concerte de la Carnegie Hall, New York

Dirijorul Valeri Gherghiev, un susţinător al lui Putin, înlocuit la o serie de concerte de la Carnegie Hall, New York

Dirijorul rus Valeri Gherghiev, cunoscut drept susţinător al lui Vladimir Putin, a fost înlocuit în ultimul moment cu un alt dirijor într-o serie de concerte programate în acest weekend la Carnegie Hall în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat joi prestigioasa sală de concerte newyorkeze, potrivit AFP.

Înlocuirea sa în ultimul moment cu directorul muzical al Met Opera din New York, Yannick Nezet-Seguin, a fost anunţată într-un comunicat comun al Carnegie Hall şi al Orchestrei filarmonice de la Viena, pe care Gherghiev urma să o dirijeze în cadrul a trei concerte începând de vineri.

''Această schimbare este provocată de recentele evenimente pe plan internaţional'', a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Carnegie Hall, deşi în comunicatul oficial nu este precizat motivul înlocuirii.

Pe Facebook a fost lansat un apel pentru a protesta în faţa sălii de concerte de pe 7th Avenue din Manhattan, inaugurată în 1891, şi unde au concertat unii dintre cei mai mari muzicieni din toate timpurile, de la George Gershwin la Miles Davis.

Joi, prestigioasa Scala din Milano îi solicitase deja dirijorului rus să pledeze public pentru o "soluţie paşnică" la conflictul ruso-ucrainean, ameninţând că va renunţa la prestaţia sa pentru următoarele două reprezentaţii ale operei "Dama de pică" de Piotr Ilici Ceaikovski, programate între 5 şi 13 martie.

Carnegie Hall şi Orchestra filarmonică din Viena au precizat de asemenea că pianistul Denis Matsuev, la rândul său un susţinător al lui Vladimir Putin, nu va fi prezent vineri, când era programat să concerteze.

Director general al prestigiosului Teatru Mariinsky din Sankt Petersburg, Valeri Gherghiev, în vârstă de 68 de ani, este unul dintre cei mai solicitaţi dirijori din lume.

Apropierea sa de Putin, pe care îl cunoaşte din 1992, şi loialitatea sa faţă de preşedintele rus pe tema anexării de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea, precum şi participarea sa la concerte în Osetia de Sud bombardată şi la Palmira alături de armata siriană i-au adus multe controverse în ultimul deceniu.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria