Discursul de anexare al lui Putin: mai degrabă șofer de taxi, decât șef de stat - The Guardian

Discursul de anexare al lui Putin: mai degrabă șofer de taxi, decât șef de stat - The Guardian

Discursul incoerent al lui Vladimir Putin, ținut cu ocazia anexării ilegale a celor patru teritorii ucrainene, s-a concentrat mai degrabă pe „păcatele” Occidentului și a lăsat fără răspuns întrebări-cheie legate de ceea ce urmează în Ucraina. Într-o analiză, The Guardian a comparat discursul președintelui rus cu cel al unui taximetrist, meserie pe care Putin a dezvăluit că a avut-o în primii ani după căderea Uniunii Sovietice.

Discursul lui Putin, asemănat cu cel al unui taximetrist FOTO Twitter

La opt ani și jumătate după ce a anunțat anexarea Crimeei, Vladimir Putin a adunat elitele Rusiei în Sala Sfântul Gheorghe a Kremlinului pentru o altă ceremonie de acaparare de teritorii, anunțând anexarea ilegală a altor patru regiuni ucrainene.

Formalitățile de anexare au fost precedate de un discurs furios, plin de divagații, în care s-a oprit pe scurt asupra Ucrainei sau asupra celor 4 regiuni cărora Rusia le revendică acum proprietatea. În schimb, Putin a criticat Occidentul pentru o serie de păcate, de la destabilizarea Rusiei în secolul al XVII-lea până la intervențiile chirurgicale care permit schimbarea sexului. De asemenea, el și-a reiterat amenințarea de a folosi arme nucleare, susținând că SUA au „creat un precedent” pentru utilizarea forței nucleare în 1945.

Discursul de vineri va fi, probabil, o altă piatră de hotar în lunga domnie a lui Putin asupra Rusiei. Și, deși a avut loc în aceeași sală, cu aceeași mulțime și același mesaj ca la anexarea Crimeei din martie 2014, contextul este total diferit.

De data aceasta, situația internă și internațională este mult mai puțin favorabilă pentru Putin. Ordinul de obilizare „parțială” a determinat sute de mii de ruși să-și părăsească țara. Din februarie, liderul rus a devenit un paria pe scena internațională, chiar și liderii non-occidentali reproșându-i agresiunea flagrantă din Ucraina.

În 2014, Putin critica ipocrizia politicienilor occidentali, despre care spunea „numesc ceva alb astăzi și negru mâine”, iar mulți îl aprobau. Acum Putin a denunțat furios, dar mai puțin coerent, Occidentul, într-un discurs demn mai degrabă de un șofer de taxi supărat, decât de un șef de stat.

Ei nu vor să fim liberi, vor să fim o colonie; nu vor un parteneriat egal, vor să ne fure”, a susținut el. Apoi a deviat de la denunțarea „totalitarismului, despotismului și apartheid-ului” din Occidentul de astăzi, la jefuirea istorică a Indiei, bombardarea Dresdei la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și „multele genuri” la modă în Vest.

Misiunea Rusiei, a spus el, a fost „apărarea copiilor de experimente monstruoase menite să le distrugă conștiința și sufletul”.

În ceea ce privește Ucraina, Putin a spus că Rusia este „pregătită pentru negocieri”, dar a insistat că teritoriile anexate vor face parte „pentru totdeauna” din Rusia.

Ucraina a declarat deja că va ignora anexările teritoriilor și va continua campania militară pentru recâștigarea teritoriului său. Kievul crede că orice „încetare a focului” i-ar da Rusiei timp să se regrupeze înainte de un nou atac.

În discursul său din martie 2014, Putin a exclus în mod explicit că va pune mâna pe mai multe teritorii: „Nu-i credeți pe cei care încearcă să vă sperie cu Rusia și care țipă că alte regiuni vor urma Crimeei. Nu avem nevoie de asta”, spunea el.

Și, totuși, iată-ne, înapoi în Sala Sfântul Gheorghe, asistând la o scenă bizară, în care Vladimir Putin și liderii separatiști ai celor patru regiuni ucrainene anexate și-au strâns mâinile la finalul ceremoniei de oficializare a noului rapt teritorial și au strigat în cor „Rusia”.

Vladimir Putin, într-o scenă de „veșnica pomenire” cu liderii regiunilor anexate FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin, într-o scenă de „veșnica pomenire” cu liderii regiunilor anexate FOTO EPA-EFE

Dar anexarea teritoriilor ucrainene implică mai mult decât bucăți de hârtie și, deși în 2014 Rusia efectua o operațiune militară rapidă și furioasă pentru a cuceri Crimeea, de data aceasta lucrurile sunt mult mai puțin clare. Luptele continuă în interiorul și în jurul tuturor celor patru regiuni pe care Rusia le revendică, ceea ce a dus la ordinul de mobilizare.

Nimeni nu știe ce urmează, nici măcar Putin

Discursul lui Putin a lăsat fără răspuns aproape toate întrebările cheie despre ce s-ar putea întâmpla în continuare. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, nu a putut spune vineri dimineață dacă Rusia revendică toate regiunile din Zaporojie și Herson sau doar părțile pe care le controlează deja, promițând că va „clarifica” acest lucru mai târziu. Discursul nu a făcut lumina asupra acestui aspect.

„Nimeni nu știe ce se va întâmpla în continuare, este clar că nu există o strategie mare. Dacă un lucru nu funcționează, vom încerca altceva și nimeni nu știe unde va duce. Deciziile se iau în capul unui singur om”, a spus o sursă din Moscova cu legături politice puternice.

Chiar dacă Putin a vorbit timp de două decenii despre dorința Occidentului de a distruge Rusia, intensitatea și repetiția cu care a abordat subiectul vineri sugerează că acesta nu este doar teatru politic și că chiar a ajuns să creadă în propriile lui minciuni. Face asta mai probabilă folosirea armelor nucleare? Sunt amenințările lui o cacealma sau nu? Nici cei din Moscova nu sunt mai bine informați.

Nimeni nu stie. Mă îndoiesc că el știe încă, să fiu sincer”, a adăugat sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”