Dispariția Emanuelei Orlandi, unul dintre cele mai mari mistere din istoria Vaticanului

Dispariția Emanuelei Orlandi, unul dintre cele mai mari mistere din istoria Vaticanului

Una dintre cele mai mari mistere din Italia - dispariţia unei eleve la Vatican în urmă cu 40 de ani - a intrat marţi într-un nou capitol când fratele ei s-a întâlnit cu un investigator al Vaticanului căruia Papa Francisc i-a dat mână liberă să ajungă la capătul firului anchetei, oriunde ar putea duce aceasta, relatează Reuters.

În ultimele patru decenii au fost deschise morminte, au fost exhumate oseminte şi teorii ale conspiraţiei au abundat în încercări de a determina exact ceea ce s-a întâmplat cu Emanuela Orlandi.

Fiica unui angajat al Vaticanului a cărui familie locuia în Vatican, Emanuela Orlandi, pe atunci în vârsta de 15 ani, nu s-a mai întors acasă pe 22 iunie, 1983, după o lecţie de muzică la Roma.

Cazul, care a făcut obiectul unor investigaţii în Italia şi la Vatican, a revenit în atenţie la nivel mondial după lansarea la sfârşitul anului trecut pe Netflix a serialului „Vatican Girl”.

În ianuarie, procurorul şef al Vaticanului Alessandro Diddi a redeschis o anchetă anterioară neconcludentă a Vaticanului, având la bază dosare ale predecesorului său pensionar.

Fratele mai mare al Emanuelei, Pietro, şi avocatul familiei, Laura Sgro, s-au întâlnit marţi după-amiază, la Vatican, cu procurorul Alessandro Diddi.

Teoriile despre dispariţia tinerei Orlandi sunt diverse. În anii 1980, presa italiană a speculat că tânăra a fost răpită într-o încercare de a asigura eliberarea lui Mehmet Ali Agca, turcul închis în 1981 pentru că a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea.

Vaticanul a luat decizia de a aproba deschiderea mai multor morminte pentru a ajuta la rezolvarea anchetei

Purtătorul de cuvânt Alessandro Gisotti a declarat că rudele Emanuelei, avocații familiei și reperzentanți ai Sfântului Scaun vor fi prezenți în Cimitirul Teutonic din Vatican pe 11 iulie, când mormintele vor fi deschise, scria msn.com în iulie 2019.

Vaticanul a anunțat că deschiderea mormintelor este „doar primul pas într-o serie de inspecții programate.”

Pietro Orlandi, fratele Emanuelei, a declarat pentru agenția de presă ANSA că „după 35 de ani în care nu s-a făcut nimic, începerea unei investigații este un pas important.”

În luna martie 2019, Corriere della Sera a citat-o pe Sgro spunând că a primit o scrisoare anonimă sugerând că Orlandi ar putea fi îngropată în Cimitirul Teutonic din Vatican.

Scrisoarea spunea: "uitaţi-vă unde arată îngerul" - o presupusă referire la statuia unui înger de lângă mormântul Prinţesei Sofia şi al Cardinalului Gustav Adolf zu Hohenlohe-Schillingsfürst.

Cimitirul Teutonic este cea mai veche instituţie catolică germană din Roma. El găzduieşte mormintele unor personalităţi catolice vorbitoare de germană sau flamandă care au trăit în Roma.

De-a lungul anilor, mai multe teorii ale conspiraţiei au fost legate de cazul Orlandi.

Dispariţia adolescentei a fost pusă pe seama comploturilor anti-papale, organizate de servicii de informaţii străine; pe seama "Bandei della Magliana", un sindicat al crimei organizate; dar şi a mai multor agresori sexuali din cadrul clerului.

Anul trecut s-a întrevăzut o speranţă în acest caz odată cu descoperirea unor rămăşiţe pământeşti într-o locaţie a Vaticanului din Roma, până când testele criminalistice au exclus orice legătură cu Orlandi.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”